Σελίδες

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Με την οικονομική κρίση η Ευρώπη διχάστηκε και διαιρέθηκε στον καλό βορρά και στον κακό νότο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών χάνεται καθώς αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία μας χωρίζουν και όχι αυτά που ενώνουν. Οι βόρειοι ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν για τα χρέη του νότου την ίδια στιγμή που οι νότιοι ζητούν αρωγή και κοινοτική αλληλεγγύη. Υπάρχει διάχυτη η διαίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Οι φωνές για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και δυναμώνουν και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μοιάζει να απειλείται.

Τώρα παρά ποτέ είναι η ώρα να επενδύσουμε σε μια πολιτική ένωση της Ευρώπης. Άλλωστε ακόμα και οι λεγόμενες δυνατές ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται αδύναμες μπροστά στα μεγέθη της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, σε λίγες δεκαετίες του Πακιστάν και των ΗΠΑ. Από μόνη της καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορεί σε λίγο καιρό να σταθεί δυναμικά στο παγκόσμιο στερέωμα. Σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον τα έθνη κράτη που προσπαθούν να διατηρήσουν τον βηματισμό τους χωρίς τη μεταξύ τους συνεργασία δεν θα έχουν μέλλον. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πιστεύω πως πρέπει σε μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη να χαθεί ο πολιτισμός του εκάστοτε έθνους. Αντιθέτως, πρέπει να αναδειχθεί! Η πολυπολιτισμικότητα μέσα από τις κοινές αρχές που μας διέπουν θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή συνοχή. Πολιτική ένωση δεν σημαίνει αφομοίωση, σημαίνει συνεργασία, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη.

Τι είναι όμως η πολιτική ένωση; Άμεση εκλογή των οργάνων που θα έχουν την κεντρική καθοδήγηση, άμεση λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και φυσικά υπερεθνικό εκλογικό σώμα. Κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα αναδιανείμει τους πόρους και τις εξουσίες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε έθνους με αποτέλεσμα την πλήρη ισότητα των μελών της. Προστασία του πολίτη και εξασφάλιση σίτισης, στέγασης, ιατρικής περίθαλψης και πρόσβασης στην παιδεία για όλους.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει συνεισφέρει αρκετά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος. Μία πολίτικά ενωμένη Ευρώπη θα συνεισφέρει ακόμα πιο αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς. Θα υπάρχει μεγαλύτερη εσωτερική κατανάλωση, θα υπάρχει αυτάρκεια, ανταλλαγή τεχνογνωσίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας. Πόσο πολύ χρειαζόμαστε καινοτόμες τεχνολογίες για την πράσινη ανάπτυξη; Θα μπορούσε άραγε μόνη της η Ελλάδα χωρίς τη σύμπραξη άλλων χωρών να προχωρήσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια; Ή μήπως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σουηδίας, που σύμφωνα με έρευνες, θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο το 2020;

Μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη θα δώσει τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία πιο αποφασιστικά. Θα έχει μια κοινή ευρωπαϊκή τραπεζική πολιτική και θα προστατεύσει τα υπερχρεωμένα κράτη του νότου. Μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη θα ακολουθήσει πλήρως τις διακηρύξεις που υπογράφει. Θα σεβαστεί την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν συνεχίσουμε στο μοντέλο των κρατών – εθνών τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, πόσο μάλλον μια αποχώρηση από την ευρωπαϊκή ένωση. Απομόνωση από τις διεθνείς εξελίξεις, καμία δυνατότητα προάσπισης εθνικών στόχων ακόμα, αποδυνάμωση της εθνικής άμυνας, έλλειψη προϊόντων, κοινωνική και οικονομική κατάρρευση.

Στόχος μας λοιπόν οφείλει να είναι η πολιτική ένωση της Ευρώπης. Η δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης!

Αλβανός Αστέριος

http://dimitrispavlakoudis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.