Σελίδες

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, θέμα που ήδη προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα απαγορεύεται στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, μέχρι το τέλος του 2013. Η απαγόρευση ισχύει για κατοικίες αξίας έως 200.000 ευρώ.
Η τρόικα ήδη ασκεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Η τρόικα ζητά την ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας και την άρση εμποδίων, όπως είναι η καθολική απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας «πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου να «καθαρίσουν» οι τράπεζες τα προβληματικά στοιχεία των ισολογισμών τους».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 27,8% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Αναλυτικά τα «κόκκινα» δάνεια έχουν διαμορφωθεί στο 42,4% στην καταναλωτική πίστη, στο 22,9% στα στεγαστικά και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια. Έτσι το σύνολο των δανείων που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούν διαμορφώνεται στο τρομακτικό ποσό των 63,5 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 34% του ΑΕΠ. Αναλυτικότερα στα 12,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα «κόκκινα» δάνεια στην καταναλωτική πίστη, στα 16,8 δισ. ευρώ στα στεγαστικά και στα 30,3 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στο ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στο θέμα των πλειστηριασμών αντιδρά έντονα η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ήδη αναζητά τη χρυσή τομή στο πρόβλημα.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Από εκεί και πέρα θεωρούν ότι θα υπάρξουν αλλαγές αλλά μικρής κλίμακας καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η σταδιακή μείωση του ελάχιστου ορίου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ, βάσει του οποίου απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Έτσι θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25.000 ή 50.000 ευρώ σε πρώτη φάση και να ακολουθήσουν και νέες μειώσεις του ορίου σε βάθος χρόνου. 

Παράλληλα μπορούν να θεσπιστούν περιορισμοί και δικλείδες προστασίας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τις τράπεζες η διαδικασία των πλειστηριασμών είναι πολυδάπανη και το αποτέλεσμα αβέβαιο δεδομένου της κακής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο η επιβολή ενός πια αυστηρού πλαισίου και η απειλεί των πλειστηριασμών θα βοηθήσει την αποκατάσταση του συναλλακτικού ήθους αποτρέποντας την μερίδα των συμπολιτών μας που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν με άλλοθι την κρίση.

http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.