Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Διαφθορά παντού και πάντα

Του Γιάννη Κολοκυθά
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τη χώρα. Ένας κορυφαίος πολιτικός κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Θέμα της μεγαλύτερης δίκης της ελληνικής πολιτικής ιστορίας είναι η διαφθορά και συγκεκριμένα οι μίζες για τα εξοπλιστικά συστήματα.

Η διαφθορά των πολιτικών βέβαια είναι κάτι που δεν κάνει τους Έλληνες να πέφτουν από τα σύννεφα. Δεν είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα, όχι μόνο των πολιτικών, έγινε όμως συνήθεια σε πολλούς καθημερινούς τομείς. Είτε πρόκειται για ένα χαρτί από το δημόσιο είτε για εκατομμύρια ευρώ από μίζες.

Ένα παράδειγμα διαφθοράς είναι και τα όσα συμβαίνουν για χρόνια στη Μανωλάδα. Εκεί τις τελευταίες ημέρες έπεσαν όλοι από τα σύννεφα. Είναι δυνατόν να δουλεύουν μετανάστες ανασφάλιστοι και με τόσο μικρά μεροκάματα; Είναι δυνατόν να ζουν έτσι κάτω από τέτοιες συνθήκες; Είναι δυνατόν να τους επιβάλλονται κάποιοι με όπλα; Τι έκανε το κράτος στην Ηλεία; Ποιο είναι το κράτος όμως; Ο Σαμαράς; Ο Δένδιας ή ο Βρούτσης; Προφανώς δεν είναι μόνο αυτοί. Κράτος στην Ηλεία είναι όλοι όσοι «κάλυπταν» τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση. Κράτος είναι όλοι όσοι γνώριζαν την κατάσταση και δεν μιλούσαν. Δεν υπάρχει η δικαιολογία τύπου «εμείς τα έχουμε πει χρόνια». Τι σημαίνει «τα είχα πει»; Ποιος έκανε κάτι για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο; Όλοι είχαν βολευτεί σε μία κατάσταση στην Ηλεία. Φυσικά δεν συμβαίνουν όλα αυτά μόνο στην Ηλεία αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές στη χώρα. Στα χωράφια δεν δουλεύουν Έλληνες. Δουλεύουν οι μετανάστες στις γνωστές εδώ και χρόνια συνθήκες. Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι συμπατριώτες μας που θεωρούν τους μετανάστες που δουλεύουν γι’ αυτούς κάτι πολύ κατώτερο.

Και αυτά τα γνώριζε το κράτος. Και όταν λέμε κράτος δεν εννοούμε μόνο τους αρμόδιους υπουργούς για την ασφάλεια και την εργασία.

Το θέμα είναι ότι αυτά που συνέβαιναν στα χωράφια της Μανωλάδας τα γνώριζαν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων, οι περιφερειάρχες και οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι πρώην νομάρχες, οι επικεφαλής των εργατικών κέντρων, του ΟΑΕΔ, της τοπικής επιθεώρησης εργασίας. Δεν είναι κράτος όλοι αυτοί ή μήπως δεν ήταν αρκετοί;

Καλή η κριτική λοιπόν για επικοινωνιακούς λόγους, καλά και τα ευχολόγια αλλά το θέμα είναι τι έκαναν όλοι αυτοί για να μη φθάσουμε στις καραμπίνες και στην κακοποίηση;

Συμπέρασμα; Η διαφθορά είναι παντού…

http://www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.