Σελίδες

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Οι ανακρίβειες που ακούγονται για το «λεφτά υπάρχουν»

Μιλάνε πολλοί εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για το « λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους γιατί το είπε. Δεν νοιάζονται για την ουσία του προβλήματος, το μεγάλο έγκλημα δηλαδή της υπερχρέωσης της χώρας σε πεντέμισι μόλις χρόνια από την σεμνή και ταπεινή «νέα διακυβέρνηση Καραμανλή. Ένα έγκλημα που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε εκ προθέσεως, με ιδιοτελείς σκοπούς, σε βάρος όμως των Ελλήνων πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν.

Εντάξει, οι εκτός ΠΑΣΟΚ την δουλειά τους κάνουν, ενταγμένοι πλήρως στην μικροπολιτική και τον χυδαίο λαϊκισμό, ψευδολογούν, παραποιούν και διαστρεβλώνουν τα δεδομένα. Αλλά να βγαίνουν και φωνές εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ και να λένε, ανακρίβειες και με αθεμελίωτους ισχυρισμούς να προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον πρώην Πρωθυπουργό και την πολιτική του, είναι πραγματικά αστοχία.

Αναφέρομαι στον νεοεκλεγέντα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκης που είπε μεταξύ άλλων στο Μega; « Πρώτον, δεν έπρεπε πριν τις εκλογές να λέμε ότι «υπάρχουν λεφτά» κι έπρεπε να μιλήσουμε για την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Το δεύτερο λάθος είναι ότι η συγκρότηση της πρώτης Κυβέρνησης έπρεπε να συμβολίζει μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανθρώπων με μεγαλύτερη εμπειρία».

Φαίνεται ότι ή δεν γνωρίζει την αλήθεια ή σκοπίμως την διαστρεβλώνει, γεγονός που αδυνατώ να πιστέψω. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα επί τέλους στη θέση τους:
Α) Ο Γ. Παπανδρέου με το διάσημο πλέον «λεφτά υπάρχουν», για τα οποία όμως αναρωτήθηκε που πάνε, εννοούσε τον ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο που δίνει δυνατότητες στη χώρα, κυρίως όμως αναφερόταν στην σπατάλη και τη διαφθορά με το ασύστολο πάρτι που γινόταν σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα ΜΜΕ ως καλοπληρωμένοι μηχανισμοί παραπληροφόρησης ποτέ δεν παρουσίασαν ολόκληρες τις τοποθετήσεις του, αλλά απομόνωσαν απλώς μία φράση.

Αυτό που είπε για την ακρίβεια και υπάρχει βίντεο που το αποδεικνύει, ήταν: «λεφτά υπάρχουν, αν πατάξουμε την εισφοροδιαφυγή, αν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Λεφτά υπάρχουν, αλλά σπαταλιούνται ή χαρίζονται με πελατειακές διευθετήσεις».

Ουδέποτε το εννόησε ως «εντολή για παροχές», ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα μοιράσει λεφτά . Αυτά είναι αηδίες και γελοιότητες που αναπαράγονται σκοπίμως και δολίως για τις εντυπώσεις και αποδείχτηκε περίτρανα ότι είχε δίκιο, αφού τα δημόσια ταμεία είχαν καταντήσει «ο πίθος των Δαναΐδων», για να πλουτίζουν οι αετονύχηδες σε βάρος των κορόιδων. Πακτωλοί χρημάτων έρεαν στις τσέπες των επιτηδείων. Μόνο αυτά που αποκαλυφτήκαν και συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας για απώλειες πολλών δισ στο χώρο της υγείας, δίνουν ένα παράδειγμα της ασυδοσίας που υπήρχε.

Όποιος μπορούσε έβαζε το χέρι στο μέλι και για να καλυφθούν τα ελλείμματα, η λύση του καταλληλότερου ήταν ο υπερδανεισμός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Β) Όταν ο Παπανδρέου προεκλογικά είπε τη φράση « λεφτά υπάρχουν» με την έννοια που προαναφέρθηκε, κανείς, μα κανείς, ούτε εδώ, ούτε έξω, γνώριζε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ακόμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλούσε για διψήφιο νούμερο στο έλλειμμα. Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι το 6% έλλειμμα για το οποίο δεσμευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ότι το έλλειμμα πήγαινε για διψήφιο – δεν γνώριζε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει ήδη στο οχτάμηνο το 10%, ότι η Ε.Ε. προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για έλλειμμα μεγαλύτερο του 10%. Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε, αλλά απέκρυπτε.

Είχε λοιπόν προσαρμόσει τον προεκλογικό του λόγο στο χειρότερο σενάριο, με βάση τα τότε δεδομένα: το έλλειμμα να προσεγγίζει διψήφιο αριθμό, δηλαδή όχι 6%, αλλά 8%, 9%, 10%. Αλλά ούτε το χειρότερο σενάριο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Κανείς δεν γνώριζε ούτε για 12,5% που το έμαθαν όλοι μετά τις εκλογές, ούτε για 13,6% που το έμαθαν όλοι 6 μήνες μετά τις εκλογές, ούτε για 15,6% που το έμαθαν όλοι ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009. Άλλο το 8%, άλλο το 10%, άλλο το 12,5% και άλλο το 15,6% (κάθε μονάδα ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5 δισ). Κατάλαβες κύριε σύντροφε; Κατάλαβα να λες.

Γ) Το άλλο λάθος που αναφέρθηκε ήταν ο τρόπος συγκρότησης της πρώτης κυβέρνησης. Όπως ισχυρίστηκε ο γραμματέας, έπρεπε να αποτελείται από πρόσωπα εμπειρίας.
Απορώ ειλικρινά!! Δεν χρησιμοποιήθηκαν παλιοί και έμπειροι στην κυβέρνηση; Ο Βενιζέλος δεν έγινε υπουργός; Η Διαμαντοπούλου, ο Πάγκαλος, ο Μπεγλίτης, ο Ρέπας, ο Μαγκριώτης, ο Σιφουνάκης, ο Λοβέρδος, ο Καστανίδης, ο Χρυσοχοϊδης, η Γεννηματά, δεν ήταν έμπειρα στελέχη με υπουργική προϋπηρεσία; Ήταν, αλλά ενόχλησε η επιλογή του να χρησιμοποιήσει και καινούργια πρόσωπα στην κυβέρνηση, τους λεγόμενους «κηπουρούς», για να δοκιμαστούν και να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν . Αυτή είναι η αλήθεια.

Υ.Γ 1 Ο Παπανδρέου υπεραμυνόμενος των επιλογών του, είπε κάποια στιγμή . «Καλύτερα οι Έλληνες να θυμώνουν γι' αυτά που ζουν, παρά να ζήσουν την απόλυτη καταστροφή μιας χρεοκοπίας. Και αυτό το αποτρέψαμε. Ξέραμε ότι θα έχει κόστος. Αλλά ήταν συλλογική η απόφασή μας να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Αυτά να θυμάται και να τιμάει ο γραμματέας και όχι να κάνει μικροπολιτική που διχάζει την παράταξη.

Στραβόλαιμος Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.