Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Όχι» στην απόφαση για Κύπρο από τους ευρωβουλευτές

Tην ακύρωση της απόφασης για την Κύπρο ζήτησαν οι ευρωβουλευτές τονίζοντας πως η απόφαση να συμπεριληφθούν και οι μικροκαταθέτες στην εφάπαξ φορολόγηση υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί «το συντομότερο δυνατό» η σημερινή «καταστροφική» κατάσταση στην Κύπρο, η οποία ζημιώνει κυρίως τους πολίτες της Νήσου, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Τι πήγε λάθος στο Γιούρογκρουπ το βράδυ της Παρασκευής» αναρωτήθηκε η Κόριεν Βόρτμαν-Κουλ του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης ομάδας στο σώμα. «Πώς είναι δυνατόν αίφνης να μην προστατεύονται οι μικρές καταθέσεις κι οι μικροκαταθέτες;».

«Θα πρέπει να ανατρέψουμε την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Να πούμε ότι απλώς δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς υποστήριξε πως η «καταστροφική» αυτή απόφαση θα πρέπει να διορθωθεί πάραυτα.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδος Χάνες Σβόμποντα επεσήμανε πως θα ήταν ένα δείγμα «πλήρους ανικανότητας» να συμπεριληφθούν και οι μικροκαταθέτες στην καταβολή του φόρου αυτού και πρόσθεσε πως «είναι σκανδαλώδες να τάσσονται οι υπουργοί Οικονομικών στο πλευρό των τραπεζιτών και όχι στο πλευρό των πολιτών».

Σημειώνεται πως και ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής καγκελαρίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», τάχθηκε κατά της απόφασης και έκανε λόγο για «ένα σοβαρό λάθος με συμβολική επίδραση πέραν της Κύπρου, καθώς οι πολίτες στην Ευρωζώνη δεν θα αισθάνονται πλέον ασφαλείς σε ό,τι αφορά τις αποταμιεύσεις τους».

Θεωρεί κρίσιμη την κατάσταση στην Κύπρο μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής, το οποίο κατά τη γνώμη του σημαίνει πρακτικά τη χρεοκοπία της χώρας και το τέλος της συμμετοχής της στο ευρώ, ωστόσο αναμένει πως θα βρεθεί τελικά κάποιος συμβιβασμός.

Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί η υψηλότερη φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων, κατά 15% για εκείνες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και κατά 25% για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα μπορούσε να απορριφθεί η φορολόγηση των μικρών καταθέσεων.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι τσιρότο. Είναι αλήθεια πως είναι πολλή μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, παρόλα αυτά είναι σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την Ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.