Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ για Κύπρο και Καμμένο

Eσωκομματικούς τριγμούς προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι εξελίξεις μετά το «όχι» της Κύπρου στην τρόικα, με την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει θέμα αλλαγής της στρατηγικής «όχι στην τρόικα, ναι στο ευρώ». Παράλληλα, η ίδια πλευρά, αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον θερμό εναγκαλισμό του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένοκαι επιμένουν για συμμαχίες με ιδεολογικό, αριστερό πρόσημο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η μειοψηφία ζητάει να υπάρξει «νέα στρατηγική» του κόμματος, το οποίο στην προσπάθεια να κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό είχε αποδοκιμάσει τη θέση «όχι στο ευρώ» και είχε υιοθετήσει μεσοβέζικη στάση που συνοψιζόταν στο δόγμα «όχι στην τρόικα, ναι στο ευρώ».

Μετά τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, όμως, η πλευρά της μειοψηφίας αξιολογεί ότι αυτό το δόγμα «κατέρρευσε στην πράξη» και όπως λένε, στην πραγματικότητα, η μόνη αξιόπιστη στρατηγικά θέση είναι το σκέτο «όχι στο ευρώ».

Από την άλλη, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου μετά το αρχικό μούδιασμα από τις εξελίξεις στην Κύπρο προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση χρεώνοντας την αποτυχία που ακολούθησε το «ιστορικό όχι των Κυπρίων», όχι στην εγγενή αδυναμία αυτής της στρατηγικής αλλά στους χειρισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και στη στάση του Αντώνη Σαμαρά να μη βοηθήσει έμπρακτα την Κύπρο.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να υπερασπίσουν τη «γραμμή Τσίπρα»: ο μεν πρόεδρος της Κύπρου δεν διαπραγματεύτηκε, ο δε πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έδωσε 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο ώστε να πάρει ανάσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος που βλέπουν «κενό στρατηγικής», εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο που άρθρωσε το «ιστορικό όχι» στην τρόικα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τελικά αυτή την επιλογή.

«Μην κρυβόμαστε πίσω απ'το δάχτυλό μας, η Κύπρος προσπάθησε να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα και η εξέλιξη δεν τη δικαίωσε. Είπαν όχι, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί με ένα σχέδιο Β που θα τους επέτρεπε να δηλώσουν έτοιμοι να βγουν από το ευρώ. Βρέθηκαν στον αέρα», έλεγε στέλεχος που πιστεύει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική του.

Το θέμα έθεσε κομψά αλλά με σαφήνεια ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». «Ασφαλώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ χρειάζεται επανεξέταση», ήταν η φράση Λαφαζάνη, η οποία αμφισβητεί ευθέως το δόγμα «όχι στην τρόικα - ναι στο ευρώ», που είχε υιοθετήσει η πλευρά Τσίπρα μετά τις εκλογές.

Διχάζει η συνεργασία με Καμμένο

Ζήτήμα συμμαχιών θέτει ξανά η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την «επισημοποίηση» του αρραβώνα με τον Πάνο Καμμένο.

Από τους ένθερμους υποστηρικτές της σύγκλισης με τους ΑΝΕΛ και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να παραμένουν στελέχη με μεγάλη επιρροή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε («Real News») υπέρμαχος της «κοινοβουλευτικής στήριξης μιας αριστερής κυβέρνησης, εξαιρουμένων της Δεξιάς και Ακρας Δεξιάς, η οποία θα αφορά πολιτικές δυνάμεις και κόμματα με σαφή αντιμνημονιακή πολιτική».

Στον αντίποδα, η πλευρά Λαφαζάνη βάζει τους δικούς της όρους για μια στενότερη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «δεν θα έλεγε όχι σε ενδεχόμενες συνεργασίες με δυνάμεις πέραν του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά θα πρέπει αυτές να μετατοπιστούν προς τα αριστερά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα κεντροαριστερά».

Πάντως, το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι τους προβληματισμούς της μειοψηφίας για το τανγκό του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να συμμερίζονται και στελέχη της πλειοψηφίας, τα οποία δείχνουν να αισθάνονται μάλλον άβολα για τη συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων.

http://www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.