Σελίδες

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Gracias España


Του Μιχάλη Κορδαλή

Ιδιαίτερα συγκινητικό υπήρξε το βίντεο στήριξης και αλληλεγγύης "Gracias Grecia" καθηγητών και μαθητών από την ισπανική πόλη Μούρθια όπου μέσα σε 7 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα εξάρουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά που έχει προφανώς ελληνικές ρίζες. Είναι σίγουρο ότι τους αξίζει ένα μεγάλο "Gracias España" αλλά πέρα απ΄τον ιδιαίτερο, "φιλελληνικό" συμβολικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέτει ταυτόχρονα και ένα μεγάλο ερώτημα.

Οι Ισπανοί, ως 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και 13η στον κόσμο σύμφωνα με τα στατιστικά των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρά τα τραγικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και την εκεί κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται ακόμη στο δημοσιονομικό "αμπάρι" της Ένωσης όπως η Ελλάδα. Παρόλα αυτά κατορθώνουν με ένα τέτοιο "multimedia" μάθημα πολιτισμού να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους και να ανασκευάσουν την τσαλακωμένη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Το ερώτημα συνεπώς που προκύπτει είναι τι κάνουμε εμείς οι Έλληνες γι' αυτό; Έχουμε εκφράσει με αντίστοιχες χειρονομίες πολιτισμού την ανάγκη αλληλεγγύης στους Λαούς της χειμαζόμενης απ΄την κρίση Ευρωζώνης; Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο "απλών" πολιτών όπως συνέβη με τους μαθητές και τους καθηγητές στην ισπανική Μούρθια ή υστερούμε ακόμη και στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας θεσμικής συνεννόησης των χωρών με ελλειμματική οικονομία σε επίπεδο κομμάτων και κυβερνήσεων;

Πρόκειται για ερωτήματα με βαθιά πολιτική και κοινωνική χροιά που μας καλούν αμείλικτα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αφήνοντας κατά μέρος τον αναχρονιστικό πολιτικό επαρχιωτισμό. Γιατί άλλωστε, η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δοθεί με τρόπο αποσπασματικό ή φωτογραφικό αλλά μόνο ως συνολική λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Ευρώ. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η αλληλεγγύη στον ισπανικό, τον πορτογαλικό, τον ιταλικό και τον κυπριακό Λαό είναι πρωτίστως αλληλεγγύη στους Έλληνες συμπολίτες μας που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται.

Η μοναδική αυτή πρωτοβουλία των Ισπανών αποδεικνύει με έναν εξαιρετικά εύστοχο τρόπο πως η φτώχεια της Κρίσης δεν εξαλείφει την ανθρωπιά κι αναδεικνύει παράλληλα την ανάγκη απάντησης στο ιστορικό δίλημμα για το "ποια Ευρώπη θέλουμε". Θέλουμε μια ένωση κοινωνική, πολιτική και οικονομική που θα καθιστά την Ευρώπη, την κοινή μας πατρίδα, ένα περιβάλλον ανάπτυξης, αλληλεγγύης, δημοκρατικής σταθερότητας και συνεργασίας των λαών ή μια αποστειρωμένη ένωση κεφαλαίων με ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό όπου είμαστε όλοι μαζί στα εύκολα και ο καθένας μόνος του στα δύσκολα της Κρίσης;

Το "Gracias Grecia" μας υπενθυμίζει το δικό μας καθήκον υπεράσπισης των ευρωπαϊκών "φίλιων" δυνάμεων, την προτεραιότητα της δικής μας πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός πολύφωνου, μεταρρυθμιστικού μετώπου του Νότου που θα αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ένωσης με προοδευτικό πρόσημο. Μας υπενθυμίζει όμως ακόμα, με την απαρίθμηση των "περασμένων μεγαλείων" του ελληνισμού, την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να σταματήσουμε να είμαστε περήφανοι μόνο για τους προγόνους μας και να αρχίσουμε να είμαστε περήφανοι για τους σύγχρονούς μας.

Για όλα αυτά, Gracias España.



*O Μιχάλης Κορδαλής είναι φοιτητής στη Νομική Αθηνών

Από: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=21995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.