Σελίδες

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ανατροπή! τα έγγραφα του φακέλου Ρουμελιώτη δικαιώνουν τον Παπανδρέου (στοιχεία)

Είδε κανείς στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων κάτι “συγκλονιστικό” από το φάκελο του Ρουμελιώτη που έχει πάει εδώ και μέρες στη Βουλή; Της υπόθεσης που υποτίθεται θα αποκάλυπτε πως ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, παρόλο που και αυτός και το ΔΝΤ ήξεραν υποτίθεται ότι το Πρόγραμμα “δεν βγαίνει”, όπως δασκαλεύτηκε να πει μετά από 2,5 χρόνια ο κ. Ρουμελιώτης;

Δεν υπάρχει τίποτα στα πρωτοσέλιδα. Ούτε ένα «έγγραφο-φωτιά». Τα έγγραφα της δικογραφίας που φρόντισε να κάνει feuilles volants σε εφημερίδες γνωστή βουλευτής που έχει βαλθεί κάθε μέρα να διασύρει το κόμμα της, “θάφτηκαν” στις εσωτερικές σελίδες εφημερίδων όπως η Real και το Πρώτο Θέμα.

Και πώς να μην “θαφτούν”; Κατάλαβαν οι υπεύθυνοι των εφημερίδων ότι τα έγγραφα από τη δικογραφία Ρουμελιώτη που τους έδωσαν όχι μόνο δεν ενέχουν τίποτα το ενοχοποιητικό για τον Γ. Παπανδρέου – αντίθετα, τον δικαιώνουν κιόλας!

Κρατήστε λοιπόν πρώτα από όλα για την ενημέρωσή σας τα εξής:

· Πληροφορούμαστε ότι τα 3/4 του φακέλου Ρουμελιώτη είναι … το βιβλίο του, εφημερίδες, αναρτήσεις σε blogs και 6 τεύχη από το γνωστό για το αντιπαπανδρεϊκό μένος του περιοδικό «Επίκαιρα»!

· Το υπόλοιπο 1/4 είναι η πρώτη κατάθεση Ρουμελιώτη (5-6 σελίδες), η κατάθεση της Λούκας Κατσέλη (2-3 σελίδες), η κατάθεση του Γεράσιμου Αρσένη (2-3 σελίδες) και 4-5 έγγραφα καθώς και 5-6 τυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα, που προσκόμισε ο κ. Ρουμελιώτης «αυθορμήτως» στη δεύτερη κατάθεσή του… Αυτή είναι η δικογραφία Ρουμελιώτη!

· Πουθενά στο φάκελο δεν προκύπτει αυτό που είπε ο κ. Ρουμελιώτης στους New York Times δυόμιση χρόνια μετά και προκάλεσε την παρέμβαση Πεπόνη, ότι το ΔΝΤ ήξερε από την αρχή ότι το Πρόγραμμα ήταν όχι πολύ δύσκολο, όχι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά «αδύνατο» να πετύχει. Πουθενά. Παρόλα αυτά, αυτός ο φάκελος στάλθηκε στη Βουλή…

· Και πώς θα μπορούσε να ισχύει αυτή η γελοιότητα; Αφού το ΔΝΤ ενέκρινε τελικά επίσημα και ομόφωνα το Πρόγραμμα και χρηματοδότησε την Ελλάδα με τα περισσότερα δισ. που έδωσε ποτέ σε χώρα. Πράγμα που προφανώς δεν θα έκανε, αν ήταν σίγουρο ότι το Πρόγραμμα ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει!

· Η Λούκα Κατσέλη δηλώνει: «Το σημαντικό όμως είναι ότι το ΔΝΤ επισήμως υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση του πρώτου μνημονίου αποδεχόμενο έτσι το τελέσφορο του προγράμματος».

· Ακόμα και σήμερα ακούμε κάθε μέρα ότι το ΔΝΤ δεν εγκρίνει χρηματοδότηση Προγραμμάτων αν δεν είναι βάσιμα σίγουρο ότι το χρέος ικανοποιεί κάποια κριτήρια βιωσιμότητας.

· Για αυτό άλλωστε και το ΔΝΤ και ο κ. Ρουμελιώτης έλεγαν όλο το 2010 και το 2011 ότι η πλήρης εφαρμογή του Προγράμματος είναι η μόνη επιλογή και η μόνη λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο δε τελευταίος μίλαγε για «τεράστιο πολιτικό θάρρος του Παπανδρέου», ζητούσε «κοινωνική συναίνεση για το Πρόγραμμα» και δήλωνε ότι «δικαιώνομαι σιγά σιγά» με την εξέλιξη του Προγράμματος…

Πάμε τώρα στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας:


1. Δημοσιεύτηκαν στο Πρώτο Θέμα κάποια mail που είχε στείλει ο κ. Ρουμελιώτης στον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Ζανιά στα μέσα Μαρτίου του 2010. Από αυτά προκύπτει ότι σε επαφές του κ. Ρουμελιώτη στο ΔΝΤ εξεταζόταν το αν και το πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το Emergency Financial Mechanism του IMF, εφόσον και μόνο εφόσον δεν μπορούσε να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση και δημιουργούνταν σοβαρή τραπεζική κρίση στην Ελλάδα. Στα mail δίδεται η πληροφορία ότι σε μία τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να δώσει περίπου μόνο 12 δισ. στην Ελλάδα με τα χαμηλά επιτόκια του Οργανισμού. Πρόκειται για τεράστια δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου διότι:

· Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε προαποφασίσει καμία προσφυγή στο ΔΝΤ. Αντίθετα πάλευε για ευρωπαϊκή λύση, για λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε, την οποία και πέτυχε.

· Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε καμία προειλημμένη απόφαση – ήθελε λύση ευρωπαϊκή αλλά εξέταζε και διερευνούσε από νωρίς κάθε εναλλακτική επιλογή για να αποφύγει η χώρα την καταστροφή, όπως όφειλε ως υπεύθυνος πρωθυπουργός. Καταρρέει έτσι όλη η συνωμοσιολογία που στήθηκε με βάση μία δήλωση του Στρος Καν, την οποία ο κάθε Λάκης παρερμήνευσε όπως ήθελε.

· Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο το μέγεθος της διπλωματικής επιτυχίαςτου Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του να εξασφαλίσουν 110 δισ. ευρώ με το πρώτο Πρόγραμμα, με τα 30 δισ. να προέρχονται από το ΔΝΤ, με τα χαμηλά επιτόκια του Οργανισμού. Τα 12 δισ. που μας προσέφερε αρχικά το ΔΝΤ, δεν θα μας έφταναν ούτε για “ζήτω”…



Παρόλα αυτά το «Πρώτο Θέμα»… κατορθώνει να βγάλει τίτλο «Το ΔΝΤ μας έδινε 12 δισ. το 2010, αλλά ο Γιώργος προτίμησε το Μνημόνιο».

· Δηλαδή το σύστημα που κατηγόρησε λυσσαλέα τον ΓΑΠ ότι μας οδήγησε εσκεμμένα στο ΔΝΤ, τώρα τον κατηγορεί ότι δεν μας πήγε γρηγορότερα στο ΔΝΤ να πάρει ό,τι του δίνανε και να αγνοήσει την Ευρώπη! Τα έχει τελείως χαμένα το κατεστημένο …

· Αυτοί που διοχέτευσαν τα έγγραφα στην εφημερίδα καταλαβαίνουν τι λένε; Ήθελαν τελικά να μπούμε γρηγορότερα στο ΔΝΤ και μόνο στο ΔΝΤ; Αυτό ήταν που επιθυμούσαν;






2. Δημοσιεύεται επίσης στο Πρώτο Θέμα αλλά και στη Real έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Washington, με ημερομηνία 1 Απριλίου 2010. Το έγγραφο δεν αφορά σε ενημέρωση του ΔΝΤ, αλλά είναι μεταφορά απόψεων του Διευθυντή Ευρώπης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει την άποψη ότι «το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μία κυβέρνηση να περιορίσει τα δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% σε ένα χρόνο» και ότι είναι «στόχος υπερβολικά φιλόδοξος». Ποια είναι η ουσία:

· Γιατί τα λέει αυτά ο αμερικανός αξιωματούχος; Θέλει να πείσει στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την προσφυγή στο ΔΝΤ και να μην περιμένει την Ε.Ε.! Είναι εντυπωσιακό ότι η κα Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αυτό το έγγραφο στη Βουλή! Ήθελε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε γρηγορότερα στο ΔΝΤ και μόνο στο ΔΝΤ; Αυτό ήταν που επιθυμούσε;

· Φυσικά από πουθενά στο έγγραφο δεν προκύπτει αυτό που είπε ο Ρουμελιώτης στους NYTimes στις 23 Ιουλίου 2012, ότι δηλαδή όταν ψήφιζε το ΔΝΤ το τελικό Πρόγραμμα ήξερε ότι θα αποτύγχανε. Και πώς να προκύπτει; Αφού όταν εστάλη το έγγραφο δεν υπήρχε καν τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα. Αυτά ολοκληρώθηκαν και “έκλεισαν” ένα μήνα μετά, αρχές Μαΐου 2010.

· Η μείωση του ελλείμματος κατά 4% σε ένα έτος ήταν όντως υπερβολικά φιλόδοξος στόχος. Αλλά η Ελλάδα κατάφερε να το μειώσει 5,5% τον πρώτο χρόνο! Και τώρα όλοι επικαλούνται αυτό το αποτέλεσμα για να πουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά.



3. Δημοσιεύεται τέλος και στη Real και στο Πρώτο Θέμα έγγραφο που φαίνεται ότι έχει σταλεί με fax στον κ. Προβόπουλο στις 29 Μαρτίου 2010. Είναι τελείως ανυπόγραφο και έχει τίτλο “Greece Key Issues (top secret)”. Στο κείμενο διατυπώνεται μεταξύ άλλων η άποψη ότι, επειδή «η Ελλάδα είναι μια κλειστή οικονομία» η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι “risky” και θα επιφέρει «μεγάλη μείωση στην εσωτερική ζήτηση και συνακόλουθη ύφεση» ενώ αυτή η προσαρμογή ”δεν είναι πιθανό να είναι τεχνικά εφικτή” (“unlikely to be technically feasible”).



Ποια είναι η ουσία;

· Το έγγραφο δεν αναφέρεται καν στο τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα. Γιατί το τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα, που ψήφισε ομόφωνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ “έκλεισε” ένα μήνα μετά το έγγραφο, στις αρχές Μαΐου 2010!

· Πουθενά προφανώς στο κείμενο δεν αναφέρεται πως το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το Πρόγραμμα που ψήφισε ένα μήνα μετά ήταν «αδύνατο να εφαρμοστεί», όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης στους New YorkTimes, τον Ιούλιο του 2012. Το κείμενο αναφέρεται στη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούσε η Ε.Ε.

· Το ωραίο είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τελικά τεχνικά εφικτή, αφού το έλλειμμα μειώθηκε 5,5 μονάδες τον πρώτο χρόνο του Προγράμματος…

Απο: http://www.smartpost.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.