Σελίδες

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τίποτα δεν είναι τυχαίο: Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς σταμάτησαν το 2011

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.  Όταν ο Παπανδρέου έλεγε στα τέλη του 2009 ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μισθοί και οι συντάξεις αλλά η συστημική διαφθορά που σπαταλά τον πλούτο της χώρας και θέλει χρόνο να διορθωθεί, μυριάδες ούρλιαζαν υποκριτικά και παραπληροφορούσαν ότι αποκαλεί την Ελλάδα «διεφθαρμένη».

Ο Παπανδρέου ποτέ φυσικά δεν αποκάλεσε την Ελλάδα «διεφθαρμένη». Ποτέ. Μιλούσε ειλικρινά για το πρόβλημα διαφθοράς που είχε η χώρα και ότι χρειάζονται τομές για να μπορέσουν οι θεσμοί να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών διασφαλίζοντας την διαφάνεια. Κι όμως πολλοί τον κατηγορούσαν για αυτό. Τώρα, ακόμα και αυτοί που τον κατηγορούσαν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη διαφθορά.

Όπως πληροφορούμαστε από το protothema.gr η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» στην έκθεσή της για το 2012 λέει για την Ελλάδα «αντιμετωπίστε την διαφθορά για να βγείτε από την κρίση».

Και είναι επίσης κρίσιμο να δει κανείς το πώς εξελίχθηκε η κατάταξη της Ελλάδας στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας τα τελευταία χρόνια.

Το 2009 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 71η θέση, πέφτοντας 14 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με το 2008 (57η).

Το 2010, η Ελλάδα ζει ακόμα τα απόνερα της τραγικής περιόδου Καραμανλή και υποχωρεί 7 θέσεις, στην 78η θέση.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου όμως όλο το 2010 προχωράει στην επανάσταση της “Διαύγειας” με κάθε δημόσια δαπάνη να αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διαβούλευση για νομοσχέδια μέσω του open gov , στην υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους δίνουν πληροφορίες για υποθέσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος, στις πρώτες προσπάθειες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για ηλεκτρονικές προμήθειες στα νοσοκομεία, στα πρώτα βήματα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ”μαϊμού” συντάξεων κλπ.

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να αποτυπώνονται το 2011.

Το 2011 λοιπόν η πτώση περιορίζεται δραστικά και η Ελλάδα υποχωρεί μόλις 2 θέσεις, στην 80η θέση.

Το 2012 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεκινούσε επιτέλους την άνοδοστον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας. Να πατήσει πάνω στις θετικές κινήσεις που είχαν γίνει το 2010 και το 2011, να τις εδραιώσει και να πολλαπλασιάσει τα θετικά τους αποτελέσματα.

Οι πολιτικές εξελίξεις όμως και το γεγονός ότι κάποιοι – όλοι θυμόμαστε ποιοι – επέμειναν να λειτουργήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου μόνο ως κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» για λίγους μήνες,μετέτρεψαν το 2012 σε μία χαμένη χρονιά για την Ελλάδα – και – στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012, ενώ το 2011 η πτώση είχε περιοριστεί αισθητά, η Ελλάδα έχασε 14 ολόκληρες θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 94η…

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.