Σελίδες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Γιατί ενόχλησε ο Γεώργιος Α.Παπανδρέου;

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την παραίτηση του Γωργίου Α.Παπανδρέου, τότε που όλο το σύστημα ήταν εναντίον του.

Τι όμως έκανε όλους αυτούς να είναι λάβροι εναντίον του εκλεγμένου τότε πρωθυπουργού; Με αυτό το άρθρο επιχειρούμε να καταγράψουμε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον Γεώργιο Α.Παπανδρέου. Μεταρρυθμίσεις πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα με εξαίρεση ίσως την κοινωνική πολιτική του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Ο Γεώργιος Α.Παπανδρέου προσπάθησε να σπάσει αποστήματα παρά την αδικαιολόγητη εμμονή ορισμένων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ παραγόντων.

Γι' αυτούς τους λόγους κατάφεραν να τον <<ρίξουν>> από την πρωθυπουργία και στη συνέχεια να τον οδηγήσουν σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κινήματος. Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά αρνητικά για την περίοδο της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού στο τιμόνι της Ελλάδας, σε ένα εργολαβικό μανιφέστο άρθρων εναντίον του, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και εκδοτικά / ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα της κοινωνικοοικονομικής ζωής. τα οποία κατ΄ επανάληψη είχε κατονομάσει.

Μια πρώτη τομή ήταν το πρόγραμμα Διαύγεια: Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους, όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τον δημόσιο βίο, τις αναθέσεις μικρών ή μεγάλων έργων κοινοποιούνταν στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση στον κάθε πολίτη, έτσι ώστε να αξιολογεί και να κρίνει.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που παρά τα όποια προβλήματα η επιλογή γενικών γραμματέων των υπουργείων δεν έγινε βάση γνωστών και κομματικών φίλων αλλά βάση αξιοκρατικών κριτηρίων, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο την συμμετοχή στο σύνολο των ενεργών πολιτών… από την κοινωνία των αρεστών στην κοινωνία των άριστων.

Ένα ακόμα τολμηρό εγχείρημα του τότε πρωθυπουργού ήταν η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το ελληνικό δημόσιο γλίτωσε από την εξαιρετικά καλοστημένη σπάταλη πολλών εκατομμυρίων, βάζοντας έτσι τέλος στις αθρόες μέχρι τότε συναλλαγές φαρμακοβιομηχανιών, γιατρών και φαρμακοποιών, οι οποίοι μέσω της υπερσυνταγογράφησης και της δυσαρμονίας σε κάποιες περιπτώσεις εκτέλεσης και έκδοσης συνταγών.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο κι εθισμένο στην διαφθορά συντεχνιακών συστήματος, τα πλοκάμια του οποίου είχαν επιτύχει την διάβρωση θεσμών, φορέων και ιδιωτών.

Άλλη μια μεγάλη τομή ήταν ο Καλλικράτης. Θεσμός που παρόλα τα προβλήματα του και τα ελλείμματα που χρεώνεται και το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, απέφερε δισεκατομμύρια Ευρώ όφελος στο ελληνικό δημόσιο.

Ο Γεώργιος Α.Παπανδρέου ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτά, προχώρησε στην φορολόγηση μεγαλομετόχων των τραπεζών καθώς και στην φορολόγηση των off-shore εταιρειών, υπόθεση εξαιρετικά περίπλοκη ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και το <<πράσινο φως>> για την πλήρη αποδόμηση του, ίσως και με εκ των έσω <<βοήθεια>>.

Η τελευταία ενέργεια του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού ήταν η απόφαση του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα έτυχε πρωτοφανούς αποδοκιμασίας από όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, το οποίο πέτυχε να μετατρέψει σε μια νύχτα το εχθρικό κλίμα για την Ά. Μέρκελ, σε φιλικό, με τις οποίας τις θέσεις συντάχθηκαν αιφνιδιαστικά οι έλληνες πολίτες!

Ένα δημοψήφισμα όμως στο οποίο η λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση, με τους έλληνες πολίτες συμμέτοχους.

Το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. καθώς ΗΤΑΝΕ ΠΙΑ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.