Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η ψήφος Παπανδρέου, η κωλοτούμπα Βενιζέλου και η διάσωση των τραπεζών εις βάρος του έλληνα φορολογούμενου

Το 2011, η Ελληνική κυβέρνηση διαμόρφωσε το πρώτο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τη χορήγηση 50 δις € και στόχο την καταρχήν σταθεροποίησή τους και κατ' επέκταση την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Καίρια πλήγματα για τη ρευστότητα των τραπεζών ήταν η φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό, οι επισφάλειες και το PSI.

Τα χρήματα της συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση (35 δις) κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και προστέθηκαν στα 10 υπάρχοντα δις του πρώτου μνημονίου.

Ως είθισται, το κράτος λαμβάνει ως οικονομικό αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μετοχές από τις τράπεζες. 2 είναι τα είδη των μετοχών βάσει των οποίων προκύπτει μία οικονομική συμφωνία:


1) Κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου / Ο κάτοχος, εν προκειμένω το ελληνικό κράτος, έχει δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτικής της τράπεζας με δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση των μετόχων της και χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους.

2) Προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου / O κάτοχος δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης δια της ψήφου ενώ είναι εξαγοράσιμες με προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους των τραπεζών.

Το ηθικό δίλημμα που προκύπτει στην επιλογή προνομιούχων μετοχών είναι το εξής: Αν το εγχείρημα με την ανακεφαλαιοποίηση επιτύχει, οι τράπεζες θα επαναγοράσουν τις μετοχές τους ενώ αν αποτύχει, τα χρήματα του ελληνικού κράτους θα χαθούν. Επί του πρακτέου, υπάρχει ρίσκο μόνο για τους χρηματοδότες.

Τι συνέβη τότε;
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει «με κοινές, πραγματικές, και όχι με προνομιούχες μετοχές», συμπληρώνοντας: «Σε αυτήν τη θέση να εμμείνουμε». Mάλιστα, ο Παπανδρέου είχε επισημάνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι κοινές μετοχές, ώστε να αποτραπεί το γεγονός να χρηματοδοτούν οι τράπεζες «φούσκες», όπως κάποια εκδοτικά συγκροτήματα, και όχι την πραγματική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πέταξε, για άλλη μία φορά, την μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να τοποθετηθεί καθαρά επί του θέματος. Η τοποθέτησή του, δε, κάλυψε όλα τα πιθανά «γούστα», αφού δήλωσε ότι προτιμά τις προνομιούχες, πρέπει όμως να εκδοθούν κοινές μετά ψήφου και να νομοθετήσει η βουλή για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκεί τα δικαιώματά του το δημόσιο! [euro2day]. Tελικά, ο Βενιζέλος κατέληξε και ξεκαθάρισε ότι οι κοινές μετοχές είναι προς όφελος του ελληνικού λαού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις τράπεζες με 40 δισ. και ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει την προσδοκία να ανανακτήσει αυτά τα λεφτά». Μάλιστα, ο Βενιζέλος υπερθεμάτισε υπέρ των κοινών μετοχών με κορώνες υπεράσπισης του ελληνικού λαού λέγοντας χαρακτηριστικά:





Τι ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του 2014;



Εν ολίγοις, το άρθρο 2, σελ 147, επιτρέπει στο ΤΧΣ να παραιτηθεί από την άσκηση ή τη διάθεση των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν ενώ παράλληλα προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή χαμηλότερη εκείνης στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέκτησε τη συμμετοχή του σε μία τράπεζα!


Ως προς την τιμή για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ή πώληση μετοχών, η ακραία θέση του ΣΥΡΙΖΑ (να μην πουλήσουμε κάτω από την τιμή κτήσης) δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Λάθος είναι όμως και να κάνουμε ΑΜΚ σε υπερβολικά χαμηλή τιμή γιατί έτσι μειώνεται υπερβολικά το % του ΤΧΣ και δεν μπορεί να ανακτήσει (μέρος από) τα χρήματα που έβαλε, όταν πουλήσει.


Επίσης, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιστολή Almunia που λέει "να μπει το ΤΧΣ μόνο αν δεν μπουν ιδιώτες" και δεσμεύει την κυβέρνηση. Αλλά λέει επίσης ότι η πώληση πρέπει να γίνει σε fair value (που θα εκτιμήσουν 2 ανεξάρτητοι εκτιμητές - μπήκε στο νόμο αυτό)

Άρα:

1) Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά (γιατί δεν την ενδιέφερε να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μπορεί να πει ότι μπήκαν 3 δις προεκλογικά, "ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία" κλπ.)

2) Δεν μετέφερε στο νόμο τις δικλείδες ασφαλείας που είχε η επιστολή Almunia.

To πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο Παπανδρέου παρέμεινε στην απόφαση που είχε λάβει το 2011 να διασφαλιστούν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ οι Σαμαράς-Βενιζέλος αποφασίζουν να σώσουν τις τράπεζες εις βάρος του έλληνα φορολογούμενου. Μάλιστα, ο Βενιζέλος κάνει μία απίθανη πολιτική κωλοτούμπα αφού αναιρεί λέξη προς λέξη τα όσα υπερασπίστηκε ως ΥπΟικ το 2011.

Ο δε Παπανδρέου, όχι μόνο παρέμεινε στην αρχική πολιτική του θέση υπερασπιζόμενος τους πολίτες και όχι τους τραπεζίτες, αλλά φρόντισε και να μη ρίξει την κυβέρνηση, αφού δεν έδωσε πολιτική «γραμμή» σε κανέναν από τους βουλευτές καθότι δεν τοποθετήθηκε δημόσια ή ιδιωτικά για το ΟΧΙ στο άρθρο 2, ενώ περίμενε τη δεύτερη ανάγνωση για να ψηφίσει, διασφαλίζοντας ότι με την ψήφο του δε θα ρίξει την κυβέρνηση.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Όχι στις προσωπικές ατζέντες. Το ΠΑΣΟΚ και η αναγκαιότητα μιας πορείας διαλόγου και ανασύνθεσης του

Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα
Η αντιμετώπιση της κρίσης αποκλειστικά με οικονομικούς όρους αφήνει την Ελληνική κοινωνία καθημερινά φτωχότερη. Ακόμα και αν οι μακροοικονομικοί δείκτες του Μνημονίου αρχίσουν να ευημερούν, η Ελληνική κοινωνία, και κυρίως η νευραλγική μεσαία τάξη, θα συνεχίσει να υποφέρει και να στερείται τους καρπούς της ανάκαμψης για πολλά ακόμη χρόνια. Για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε το που θέλουμε να βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία σε 10 χρόνια και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό σχέδιο που θα υποστηρίζει το κοινωνικό.

Ένα σχέδιο για την οικονομία αποκτά νόημα και προοπτική όταν θεμελιώνεται από ένα σχέδιο για την κοινωνία. Τόσο η ύπαρξη όσο και η διαδικασία δημιουργίας ενός κοινωνικού σχεδίου χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και των πολιτών αλλά και των πολιτών μεταξύ μας. Ένα οικονομικό σχέδιο χωρίς κοινωνικές αναφορές αφήνει κάθε έναν μας εκτεθειμένο διότι σε μια κοινωνία χωρίς στόχους δεν μπορούμε να δούμε και να διαγράψουμε τη δική μας προοπτική. Αν μέχρι σήμερα η πίεση του χρόνου και της τρόικας δεν μας επέτρεψαν να χτίσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό δεν δικαιολογεί γιατί δεν το κάνουμε τώρα.

Η ανάγκη για κοινωνικό σχέδιο που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης ισχύει τόσο σε ένα πρόγραμμα συρρίκνωσης της οικονομίας όσο και σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξής της. Η κρίση αξιών, που ξέσπασε πολύ πριν την οικονομική, δεν ήταν αποτέλεσμα συρρίκνωσης αλλά ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Σε είκοσι μόλις χρόνια, παρά τον πλούτο που δημιουργήσαμε, πήγαμε από μια κοινωνία που δούλευε για να επενδύσει σπουδάζοντας τα παιδιά της σε μια κοινωνία που αγωνιά για το πως θα τα ξεχρεώσει. Το κόστος της ανυπαρξίας κοινωνικού σχεδίου την εποχή της ευημερίας αναδεικνύεται σήμερα.

Η ευθύνη για τη διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου σχεδίου ανήκει στην πολιτική ηγεσία του τόπου και πρέπει να ξεκινήσει από ένα σύγχρονο ΠΑΣΟΚ που εκφράζει σοσιαλιστικές αξίες και συνθέτει τα κινήματα της Κεντροαριστεράς. Από μια συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα κοινωνικό σχέδιο μιας που κάτι τέτοιο αντιβαίνει το αξιακό πλαίσιο που ασπάζεται. Ούτε από την αριστερά μπορούμε να περιμένουμε κάτι, ειδικά όσο παραμένει παραδομένη στη δίψα της για εξουσία. Εμείς όμως γνωρίζουμε τα προβλήματα, όπως γνωρίζουμε και τις αστοχίες της δικής μας διακυβέρνησης.

Τι μας κρατάει λοιπόν από το να ξεκινήσουμε έναν πολιτικό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντός μας; Η εμμονή μας να βάζουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα πάνω από το συλλογικό καλό. Με απλά λόγια, οι προσωπικές μας ατζέντες.

Μακάρι η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ να είχε ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει. Μακάρι η συστράτευση των δυνάμεων κάτω από την Ελιά να ήταν δημιούργημα πολιτικού διαλόγου, αντιπαράθεσης και σύνθεσης. Δεν είναι. Τόσο η αντιπαράθεση όσο και η σύνθεση έχουν προσωπικά χαρακτηριστικά και για αυτό δεν αφορούν την κοινωνία. Η Ελληνική κοινωνία κοιτάζει και δεν βλέπει ανθρώπους που μπορούν να αναδείξουν ότι καλύτερο εκπροσωπούμε σαν Έλληνες αλλά προσωπικότητες που αναδεικνύουν ότι χειρότερο είμαστε.

Αν θέλουμε να ανατρέψουμε την καταστροφική μας πορεία οφείλουμε να βάλουμε τον πολιτικό διάλογο πάνω από την πολιτική μας σταδιοδρομία. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική διαδικασία σχεδιασμού για την Ελληνική κοινωνία που θέλουμε 10 χρόνια από σήμερα και να μην φοβηθούμε τις εντάσεις που ένας τέτοιος διάλογος θα δημιουργήσει. Κυρίως οφείλουμε, μέσα από μια τέτοια διαδικασία να αρχίσουμε και πάλι να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Αυτός ο ρόλος ανήκει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, διότι ο εκάστοτε Πρόεδρος, φέρει την ευθύνη της ενότητας της Παράταξης. Δεύτερον, διότι αυτός είναι σήμερα που έχει να κερδίσει τα περισσότερα από μια διαδικασία που θα μας φέρει όλους μαζί.

Σίγουρα θα βρεθούν φωνές που πρεσβεύουν το αντίθετο. Φωνές που θεωρούν ότι η επίπλαστη ειρήνη θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στις κάλπες. Φωνές που πιστεύουν ότι τα νέα σύμβολα και οι παλιές προσωπικότητες θα μας φέρουν κόσμο. Φωνές που πιστεύουν ότι αν αποπολιτικοποιήσουμε την πολιτική περισσότεροι πολίτες θα ταυτιστούν μαζί μας. Αυτές οι φωνές έχουν καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και τα σοσιαλιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

Είναι ώρα να ακολουθήσουμε άλλη πορεία. Πορεία διαλόγου και σύνθεσης. Πορεία που δημιουργεί σχέδιο για τον τόπο και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Πορεία που έχει αποδειχθεί πολιτικά ορθολογική από την γέννηση της δημοκρατίας. Αν ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινήσει μια τέτοια πορεία και αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση, τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε. Πρωτίστως όσοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ή έχουν δημιουργήσει «ομάδες σκέψης» για να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους ώστε να γίνουμε έμπρακτα παραδείγματα της σύνθεσης σε μια κοινωνία που το έχει απελπιστικά ανάγκη. Αν δεν το κάνουμε, τότε το βράδυ των εκλογών ενώ εμείς θα αναλύουμε τα ποσοστά μας, η κοινωνία θα μας έχει γυρίσει ξανά την πλάτη.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ραγκούσης στο πλευρό Παπανδρέου για τις τράπεζες

Δήλωση Γιάννη Ραγκούση για την ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο: Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εκμεταλλευόμενη τον φόβο της πλειοψηφίας των ελλήνων, που έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του Ευρώ,...
προτάσσει συνεχώς το μνημόνιο ως προκάλυψη και ως "φύλλο συκής" για να κρύψει πίσω από αυτό την εκτέλεση συμβολαίων διαπλοκής, κατάφωρης παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος καθώς και προκλητικής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων.

Ναι, την ώρα που εκατομμύρια έλληνες φτωχαίνουν και υποβαθμίζεται η ζωή τους, την ώρα που χιλιάδες νέοι έλληνες μεταναστεύουν, δεν είναι δυνατόν να "φτιάχνονται" ξανά για τα επόμενα 50 χρόνια οι μικρές ολιγαρχίες τραπεζιτών και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών της μεταπολίτευσης καθώς και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Δεν είναι δυνατόν η κρίση να είναι κρίση για τους πολλούς και ευκαιρία - αρπαχτής για λίγους.
Στο τέλος του μνημονίου δεν είναι δυνατόν εκατομμύρια ελλήνων πολιτών να είναι χαμένοι και μόνον οι έλληνες κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες της μεταπολίτευσης να είναι κερδισμένοι. Αυτοί δηλαδή που από παροιμιώδη επιχειρηματική ανικανότητα βούλιαξαν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζές τους. Αυτοί δηλαδή στους οποίους, αποκλειστικά, οφείλει την μιντιακή και πολιτική του ισχύ το κατεστημένο που κυβερνά

.- See more at: http://www.epikairo.gr

Σκληρή απάντηση Παπανδρέου σε Βενιζέλο

Δήλωση Βενιζέλου στους δημοσιογράφους για το Όχι Παπανδρέου στις τράπεζες επί της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο: H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο...

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.


Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό.

Δήλωση-απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου: Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση -αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.

Εpikairo: Mε τα ίδια λόγια (ή αν προτιμάτε με το ίδιο νόμισμα) απαντά ο Παπανδρέου στον Βαγγέλη Βενιζέλο και του δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις στις πολιτικές του αρχές προς όφελος των τραπεζιτών. Ο Παπανδρέου υψώνει το ανάστημά του και στέλνει το μήνυμα σε κάθε πολιτική κατεύθυνση ότι είναι παρών να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις αξίες που θα έπρεπε να έχει το ΠΑΣΟΚ πριν γίνει το πολιτικό δεκανίκι του Σαμαρά.

Η δε τοποθέτηση Βενιζέλου περί υποκρισίας και πολιτικών παιχνιδιών θα μπορούσε να αφορά περισσότερο έναν προσωπικό απολογισμό με διάθεση αυτοκριτικής παρά αιχμή εναντίον του Παπανδρέου.

Τελείωσαν τα παραμύθια. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το τσιφλίκι κανενός να το χρησιμοποιεί για να σώσει το πολιτικό του τομάρι. Και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ σιχάθηκε να το βλέπει να σέρνεται χειροκροτούμενο από τον Μπαλτάκο, τον Βορίδη, τον Άδωνι, τον Σαμαρά. Ήρθε η ώρα για το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τη χαμένη του τιμή.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου

• 31 Μαρτίου 2014, 2:59

Γραφείο Τύπου, Δήλωση, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πρώην Πρωθυπουργός

Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.

Γιατί Παπανδρέου σημαίνει να υπηρετείς αρχές και αξίες

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκαλώντας την οργή του Βενιζέλου! [newsit.gr]

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Αντίθετα, δήλωσε ότι υπερψηφίζει το άρθρο ένα του νομοσχεδίου που αφορά το κοινωνικό μέρισμα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τα προαπαιτούμενα της Τρόικα.

Η διαφοροποίηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφτηκε τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο που αφορά τις τράπεζες πέρασε τελικά με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ το πολυνομοσχεδιο πέρασε με 152 "ΝΑΙ".

Epikairo: Από την μια έχεις τον Βενιζέλο να συμπεριφέρεται ως δεκανίκι της ΝΔ της Σαμαρά, ξεπουλώντας τα πάντα προς όφελος της εξουσίας. Από την άλλη έχεις τον Παπανδρέου να μένει αταλάντευτος στις αρχές και αξίες που υπηρετεί, πράττοντας το σωστό και όχι το συμφέρον. Ο ΓΑΠ είναι συνεπής στις αρχές του, αφού για εκείνον το δημόσιο συμφέρον και η πορεία της χώρας είναι θέματα αρχής και είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο Παπανδρέου αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να σώσει την Ελλάδα, ΟΧΙ τους τραπεζίτες, γι αυτό και η πορεία της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας διασφαλίζονται με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ΜΟΝΟ. Από την αρχή της κρίσης ο Παπανδρέου ήταν υπέρ της στήριξης του τραπεζικού συστήματος αλλά με αρχές κανόνες και διαφάνεια

Είναι πολύ δύσκολο να υπηρετείς τις αρχές σου, ανηφορικό, καθόλου βολικό, αλλά ο Παπανδρέου έχει μάθει τον δύσκολο δρόμο. Εκεί σφυρηλατούνται συνειδήσεις, εκεί συγκροτούνται ιδέες και πολιτικά υποκείμενα και όχι σε γκαλά ανακήρυξης υποψηφίων της "Ελιάς" ή μέσα στην Βουλή, που συχνωτίζεσαι με τον Μπαλτάκο και χειροκροτάς τον Βορίδη. Μ' αυτές τις στάσεις, όπως και με το νόμο Αβρανιτόπουλου και τις ψηφιακές άδειες δίνεται το πολιτικό παράδειγμα του ήθους. Είναι γοητευτικά απλό ότι ο Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο, γιατί πολύ απλά ακολουθεί τη συνείδησή του, που δεν απέχει πολύ και από την συνείδηση της παράταξης..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Ο Βενιζέλος αποφάσισε να μην διαγράψει Παπανδρέου, Κακλαμάνη

Ο Βενιζέλος αποφάσισε να μην διαγράψει Παπανδρέου, Κακλαμάνη
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κλειστή σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους στενούς του συνεργάτες, όπως μετέδωσε η Κάτια Μακρή στον Realfm 97,8. Φαίνεται ότι τελικά τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Κακλαμάνης δεν θα διαγραφούν για το «όχι».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κάτιας Μακρή τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων από τη Χαριλάου Τρικούπη τόσο στον πρώην Πρωθυπουργό, όσο και στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής.

http://www.enikos.gr/

Περηφάνια ΓΑΠ: Όχι στο ξεπούλημα των τραπεζών!

Με μια μεγαλειώδη απόφαση σε μια κατά τα άλλα άθλια κοινοβουλευτική βραδιά για την χώρα και το πολίτευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου δικαίωσε τόσο την προσωπική όσο και την συλλογική ιστορία και τους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης για την διασφάλιση και την προστασία της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην χθεσινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της ντροπής και όρθωσε το ανάστημα του σε όλους αυτούς που μεθοδεύουν τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας από τους λίγους και ισχυρούς. Ο ουσιαστικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και την παράταξης ψήφισε ΟΧΙ στο κατάπτυστο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τις τράπεζες, κάνοντας περίφανους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σοσιαλιστές και δημοκράτες σε όλη την επικράτεια και στέλνοντας το μήνυμα πως τίποτα πως η συνείδηση της παράταξης είναι ζωντανή και στέκεται με αξιοπρέπεια και ήθος απέναντι στις αρχές και τις αξίες της!

Ο αγώνας είναι μεγάλος και δύσκολος όπως πάντα, όμως δίνεται ήδη σε διάφορα μέτωπα κι όσο περνάει ο καιρός θα δίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πάθος. Η ώρα άλλωστε απαλλαγής του προοδευτικού κόσμου από τα διαχειριστικά του σκουπίδια, τα υποταγμένα όχι μόνο στον ακροδεξιό κυβερνητικό κατήφορο αλλά και σε διάφορες μορφές και εκφράσεις συμφερόντων. πλησιάζει όλο και περισσότερο. Λίγα τα ψωμιά τους, μεγάλη όμως η ευθύνη μας!

http://www.smartpost.gr/

Όχι στο 2ο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον Γιώργο Παπανδρέου

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή, το «όχι» από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Προς το τέλος της ψηφοφορίας, ο…
πρώην πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει «ναι» στο 1 και «όχι» στο 2…

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΜΙΧ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ 300 ΔΙΣ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;

Οταν καθημερινά αποκαλύπτεται το μέγεθος των αφορολόγητων κεφαλαίων ,στην διακίνηση των οποίων η κυβερνηση δεν ανταποκρίνεται με τους ίδιους ρυθμούς αφαίμαξης ,που διενεργεί για τα μόνιμα θύματα της κρίσης ,απομυζωντας κυρίως τα λίγα εισοδήματα απο τους πολλούς ,

Ανακύπτει ενα μείζον ζήτημα !!!!!
Υπάρχει τελικά πολιτική βούληση για τον έλεγχο των εμβασματων των 300δις ευρω που διοχετευθηκαν στο εξωτερικό τα τελευταία 13 χρόνια ,απο το 2000 και μετα και δεν εχουν ελεγχθεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία εάν φορολογήθηκαν ;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσει αν αναλάβει πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση ,και επίσης να ξεκαθαρίσουμε π οιους θελουμε να υπηρετήσουμε .

Για να μην διαπερνάται στην ψυχή και την συνείδηση κυρίως των ανθρώπων που δοκιμάζονται οτι προστατεύονται με φορολογική ασυλία οι μεγαλοσχήμονες και όλοι εκείνοι που βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία ,να πλουτίσουν όλο και ποιο πολυ σε βάρος των πολλών που ειναι και τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης .

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης ;

του Χάρη Τσιοκα

Με αφορμή την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης;",και τους στόχους που εξυπηρετεί,γίναμε δέκτες πρόσκλησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί πολλές κτηνοτροφικές μονάδες !

Στην ενδιαφέρουσα παρέα καλεσμένων ήταν κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι στις μονάδες ,αγρότες ,εργαζόμενοι στις μονάδες ,κτηνίατροι ,γεωπόνοι ,"φαρμακαδες" , καταστηματάρχες "μάρκετ", εκπρόσωποι καταναλωτών ,κτλ

Επρόκειτο για συνάντηση που εύλογα οδηγούσε τη σκέψη :

πόσες κοινωνικές ομάδες εμπλέκονται στην παραγωγή του προϊόντος και πόσα κίνητρα οφέλους υπάρχουν από την εμπλοκή τόσων συντελεστών στη δραστηριότητα αυτή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας!

Αυτό -όπως αποδείχθηκε-ήταν και το μέλημα των οικοδεσποτών! Αφού στην συζήτηση -ενημέρωση που μας έγινε , το αγωνιώδες ζητούμενο ήταν:

--"ποιος ωφελείται απ αυτή τη ρύθμιση ; ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης;"

Φυσικό ήταν η συζήτηση να οδηγηθεί στο λεγόμενο "σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης , που βήμα-βήμα , ως υποχρέωση των δανειστών ,επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα και την οικονομία"!

Και σ όλη την εξέλιξη της συζήτησης εκφραζόταν οι εξής αγωνίες :
1.Υπαρχει ανάπτυξη χωρίς να αφορά τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης; Ειδικά σ αυτό το ερώτημα , εντύπωση προκαλούσε το επίπεδο των επιχειρημάτων παραγωγών , που τόνιζαν ότι :

"για την Ελλάδα είναι ένας από τους βιώσιμους και ανταγωνιστικούς πυλώνες ανασυγκρότησης , ο πρωτογενής τομέας! Για την οικονομία , την απασχόληση ,τον ανταγωνισμο ,τον καταναλωτή ,την ποιότητα ζωής , την αποκέντρωση ,τον τουρισμό κτλ»

2 τόνιζαν "αναρωτηθήκαν-όσοι αποφασίζουν- πόσο συμβάλει στο ΑΕΠ και ποια είναι η δυναμική του σ όλες τις συνέργιες που αναπτύσσονται απ αυτή τη δραστηριότητα , επιστημονικά ,κοινωνικά και ,οικονομικά;"

3. Είναι μέτρο εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης "το λεγόμενο...φρέσκο γάλα ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ήμερων " όταν ανοίγεται η πόρτα για να βαπτίζεται η εισαγωγή σκευασμάτων «φρέσκια»! Περιορίζεται η όχι η ελληνική κοινωνία σε "καταναλωτή ενός υποβαθμισμένου προϊόντος" που στηρίζει οικονομικές δραστηριότητες άλλων χωρών";

Σ αυτό το σημείο οι πιο τολμηροί της συζήτησης , θύμιζαν ότι στην Ευρώπη ανταγωνίζονται δυο γραμμές για την "προοπτική της ,το ρόλο της " :

--η μια που επιχειρεί να περιορίσει σε μια τεραστία αγορά καταναλωτών για τους ισχυρούς (είναι η νεοφιλελεύθερη) και η άλλη

-- αυτή που διεκδικεί την εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης-διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης με υγιή ανταγωνισμό και ενιαίους κανόνες..(είναι η προοδευτική) ! Και εξέφραζαν την απορία: " πιο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο προωθείται στο όνομα της κρίσης και πως προσδιορίζονται οι πολιτικές δυνάμεις";

4.Αφου δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παραγωγικές μονάδες ,συν/σμοι, μεμονωμένοι παραγωγοί η συνδικαλιστικό όργανο που εισηγούνται αυτή την εικονική διαβάθμιση φρέσκου γάλακτος τότε ποιοι άλλοι ενδιαφέρονται ;

5.Επειδη όλα τα προηγούμενα , με τις συνέργιες τους, συνηγορούν ότι το θέμα δεν σχετίζεται με συντεχνιακές διεκδικήσεις ,αλλά με παραγωγική δομή μιας χώρας, ποιες δυνάμεις θεωρούν οτι αυτό δεν θίγει την «παραγωγική αυτάρκεια μιας χώρας και τουριστικό πλεονέκτημα»;

6.Αλλα και στο επιχείρημα των τιμών και του ανταγωνισμού , οι πληροφορίες και τα επιχειρήματα ήταν καταιγιστικά!

Τόνιζαν με νόημα πως , άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να στηρίξουν την αγελαδοτροφεία τους και τον καταναλωτή τοποθέτησαν το γάλα στα προϊόντα χωρίς ΦΠΑ! Στην Ελλάδα -υπογράμμιζαν- επιχειρείται το αντίθετο !Από την μέρα που «άνοιξε» το θέμα , οι τιμές "σε ορισμένες επιχειρήσεις" μετά τον φλεβαρη ανέβηκαν, με υστεροβουλία….! Την ιδία περίοδο που μονάδες παραγωγών , με καθετοποιημένη υποδομή στη Θεσσαλία διακινούν γάλα ημέρας, στον καταναλωτή με 0,90 λεπτά το λίτρο !

7.Εντονη ήταν και η αντίδραση των επιστημόνων για την "πατέντα" περί "φρέσκου γάλακτος πολλαπλών ημερών"! Γιατί , μας εξηγούσαν .πως η παστερίωση, η θερμική επεξεργασία , αφαιρεί απο την «φρεσκάδα»..!

Όλα τα προηγούμενα , σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας , αλλά και των «μεταρρυθμίσεων» που ανακατανέμουν μερίδια αγοράς , δημιουργούν το ερώτημα :

--τα «μέτρα» ήταν το χαλί ..για τον «αυτόματο πιλότο της αγοράς» και ..όποιος αντέξει ; η πρέπει να αντιπαρατεθεί αξιόπιστα ένα παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης;

Γ. Παπανδρέου: Ο πολιτικός κίνδυνος έχει πλέον μειωθεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες και αναλυτές παρευρέθησαν στο κλειστό δείπνο που διοργάνωσε για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του Ινστιτούτου Brookings, Μπιλ Ανθόλις. Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις σκέψεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, τις προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές, τις ιδέες του για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης εντός της Ε.Ε. και για μία πιο αποτελεσματική διεθνή διακυβέρνηση, όπως επίσης και τις εκτιμήσεις του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε μία ένδειξη ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, η ελληνική κρίση δεν μονοπώλησε τη συζήτηση. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί και ότι τα διεθνή κεφάλαια είναι έτοιμα να επενδύσουν στη χώρα, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε κλάδους αιχμής όπως η νέα τεχνολογία.

Ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε την ελληνική κρίση, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τις εντάσεις εντός της Ευρωζώνης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και τη Ρωσία. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να ανατρέξει στην εμπειρία που είχε ως υπουργός Εξωτερικών κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία για να αναλύσει τη στάση της Ρωσίας στην Κριμαία. Εκανε επίσης μνεία στη διπλωματική προσέγγιση που είχε επιχειρήσει με την Τουρκία, τις θετικές επιπτώσεις της οποίας εκτιμά ότι εξακολουθεί να καρπώνεται η Ελλάδα παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στη γείτονα.

Μεταξύ των 25 παρευρισκομένων ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ και πρώην στελέχη του διεθνούς οργανισμού, οι πρώην Αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Μαρκ Γκρόσμαν, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην παγωμένη Ουάσιγκτον, ο κ. Παπανδρέου άκουσε θερμά λόγια για τις «δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ως πρωθυπουργός» από τους συνομιλητές του, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η συνεισφορά του θα αναγνωρισθεί στο μέλλον και στην Ελλάδα.
kathimerini.gr

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Mάξιμος Χαρακόπουλος

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση υπέβαλλε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ολόκληρη η δήλωση παραίτησης του Μάξιμου Χαρακόπουλο έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.

Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.

Αντ’ αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!

Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.

Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.

2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».

6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».

Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος…

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις».




Πηγή:www.capital.gr

«Ώρα της Γης»: Σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα το Σάββατο το βράδυ

Περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές θα λάβουν μέρος φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Ώρα της Γης, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)».

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα, για μία ώρα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο μνημεία - σύμβολα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Ελλάδα συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.

Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία. O δήμος Αθηναίων μετέχει στις εκδηλώσεις, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα -από τις 20.30 έως τις 21.30- στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63), στη Γενική Γραμματεία του δήμου Αθηναίων ( Λιοσίων 22), καθώς και στο κτίριο που στεγάζεται η διεύθυνση Τεχνικών Έργων, του δήμου (Αθηνάς 16, πλατεία Καραμάνου). Την ίδια ώρα θα συσκοτιστεί και ο Λυκαβηττός. Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, «στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης, για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση».

«Παρών» για 6η συνεχή χρονιά δηλώνει στην «Ώρα της Γης 2014», το αεροδρόμιο της Αθήνας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του), από τις 8.30 έως τις 9.30 μμ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2014, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς, το κοινό θα ενημερώνεται για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και τη συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμμετάσχει στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι.

Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, θα συμμετέχουν και μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας: Leroy Merlin, Factory Outlet, Sofitel, Skyserv Handling, Aegean Airlines, Swissport Hellas, Goldair Handling, κ.α.

Με αφορμή την Ώρα της Γης για το 2014, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία, όπως αναφέρει το WWF, έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW. Όπως υποστηρίζει, ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, «πρόκειται για ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΟΙΟΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Πολύ συζήτηση τελευταία για το αν ο Παπανδρέου απέτρεψε τη συμμετοχή των «παπανδρεϊκών» στο ευρω-ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Μάλιστα κάποιοι αρθρογράφοι, ευτυχώς παντελώς άγνωστοι ή με ψευδώνυμο, ανακάλυψαν ότι είχα και συμμετοχή στην υποτιθέμενη αποτροπή, αφού, όπως αναφέρουν, «είμαι στα κάγκελα». Στη γελοιότητα που προσπαθεί να προβοκάρει και να δημιουργήσει θέματα, δεν είμαι χαζός να αναφερθώ. Κάνω όμως κάποιες σκέψεις επί της ουσίας.

Η απερχόμενη ευρω-ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Μαριλένα Κοππά ως επικεφαλής, Άννυ Ποδηματά, Συλβάνα Ράπτη, Χρυσούλα Σαάτσογλου-Παλιαδέλη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Σταυρακάκης, Δημήτρης Δρούτσας, Κρίτων Αρσένης) είναι η πλέον πετυχημένη και δραστήρια για τη χώρα ever. Διακρίθηκε στις Βρυξέλλες, έδωσε μάχες, πήρε επάξια θέσεις διακριτές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπεράσπισε τα εθνικά θέματα, έδωσε μάχες μέχρις εσχάτων για την προάσπιση της εικόνας της χώρας όταν αυτή καταβαραθρωνόταν διεθνώς και φυσικά, όπως είχαν καθήκον, έγιναν αποδέκτες της απαξίας προτάσσοντας την Ελλάδα, όταν θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από τον κοσμοπολιτισμό που δίνει η θέση του ευρωβουλευτή. 

Αυτούς τους ευρωβουλευτές η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τους απαξίωσε, τους διέλυσε, τους ταπείνωσε και εν τέλει τους έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ, αν όχι όλους τυπικά, σίγουρα ηθικά. Γιατί; Γιατί δήθεν ήταν προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Κάποιοι μπορεί και να ήταν. Χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ο Κρίτων Αρσένης. Ο οποίος Κρίτων Αρσένης και μόνο το ότι πέτυχε στο Ευρωκοινοβούλιο το μπλοκάρισμα της παγκόσμιας καρτελοποίησης των σπόρων και άρα του πλήρους ελέγχου της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, απέδειξε, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, ότι μπορεί να είναι εκεί για τα δελφίνια και τις φάλαινες, αλλά είναι ο πλέον σκληρός και αποτελεσματικός υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης χάριν των πολιτών και όχι χάριν των κολοσσών του καπιταλισμού.

Και σήμερα; Τι λένε τα παπαγαλάκια του κατεστημένου; Ο Παπανδρέου δεν συνεισφέρει στο ευρω-ψηφοδέλτιο με ανθρώπους της επιρροής του. Μα παρέδωσε στον Βενιζέλο οκτώ τέτοιους. Η διαχείριση του ΒΒ τους αφάνισε, όπως αφάνισε και όλο το ζωτικό πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ μετατρέποντάς το από μεγάλη δημοκρατική παράταξη σε ένα προσωποπαγές κομματίδιο της μεταπολεμικής περιόδου, χάριν των προσωπικών φιλοδοξιών του αρχηγού.

Και εν τέλει πως τα παπαγαλάκια του κατεστημένου απαιτούν από τον Παπανδρέου να πείσει οποιοδήποτε πολιτικό στέλεχος να συμμετάσχει σε μια μηχανιστική προσπάθεια συγκρότησης ευρύτερης παράταξης (ο φίλος μου ο Λευτέρης Κατσικαρέλης μόνο τέτοιο μοντέλο ξέρει να οικοδομεί) μιας Ελιάς που δεν υπήρξε ποτέ; Γιατί μη μου πείτε ότι η Ελιά φτιάχτηκε για να γίνει το come back του Ανδρέα Λοβέρδου και του Ηλία Μόσιαλου ούτε για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Παντελής Καψής. Και εν τέλει ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος ποιους έπεισε να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο; Μέχρι και ο Οδυσσέας του είπε όχι.

Κάνουν καλό στον Παπανδρέου όλα αυτά τα δήθεν του κατεστημένου. Πρώτον τον πεισμώνουν. Δεύτερον με τις συνεχείς τους επιθέσεις έχουν πείσει και τον πλέον αντιτιθέμενό του ότι το κατεστημένο τον τρέμει.

Σωκράτης Ξυνίδης
http://xinidis.blogspot.gr/

Η υποψηφιότητα Γεωργαντά με τους ΑΝΕΛ δικαιώνει αμετάκλητα τον Παπακωνσταντίνου

Ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με την Ζωή Γεωργαντά και συμφώνησαν να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. [real]

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια της εφαρμοσμένης οικονομετρίας και παραγωγικότητας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως μέλος της ΕΛΣΤΑΤ κατήγγειλε την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε συνεργασία με την Eurostat και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

«Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έστειλε ο διωκόμενος από τη Δικαιοσύνη για κακούργημα Ανδρέας Γεωργίου εισήλθε η χώρα μας στα μνημόνια», καταλήγουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Epikairo: Η παραπάνω ανακοίνωση δικαιολογεί την θέλησή μας να καταβαραθρωθεί εκλογικά το κόμμα των "καμμένων Ελλήνων". Πρώτη φορά στα χρονικά αναγράφεται σε βιογραφικό υποψηφίου επιτυχία που σχετίζεται με την δικαστική περιπέτεια ενός προσώπου, πρώτη φορά ανταμοίβεται τόσο ξεδιάντροπα ένας διώκτης με μια θέση σε ψηφοδέλτιο. Το ποια είναι η Γεωργαντά και το τι "φλιτιές" έχει ποτίσει τον δημόσιο διάλογο δεν χρειάζεται καν να υπενθυμιστεί. Ωστόσο θέτουμε ένα ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου: Είναι δυνατόν μια βασική μάρτυρας κατηγορίας για μια υπόθεση να έχει το δεοντολογικό δικαίωμα να κατεβαίνει υποψήφια μ' ένα πολιτικό κόμμα; Είναι δυνατόν η μαρτυρία της να ληφθεί σοβαρά υπόψη, όταν όχι μόνο υπάρχει υπόνοια.."βλακείας", αλλά και κατάφορη παραβίαση της αμεροληψίας που πρέπει κατά το δυνατόν να έχει ένας μάρτυρας, ειδικά όταν μιλάμε για υπόθεση ποινικού δικαστηρίου;

Η υποψηφιότητα Γεωργαντά τι αποδεικνύει; Ότι η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είχε ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα και κανένα ψίγμα, καμία απόπειρα όχι αποκάλυψης, αλλά επιβεβαίωσης της αλήθειας που έλεγε ο Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή το έλλειμμα του 2009 ήταν πραγματικό, με υπαιτίους τους Καραμανλή-Παπαθανασίου. Έπρεπε να πάει στην φυλακή ο υπουργός Οικονομικών του "πρώτου μνημονίου", για να διασωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή που μας οδήγησε στο μνημόνιο, μια αλήθεια που δεν βολεύει κανέναν αυτή τη στιγμή.

Επειδή ακριβώς η έκθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταρρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την "ψεκασμένη" αλήθεια, η Γεωργαντά και οι πολιτικοί της πάτρωνες το ρίχνουν στην τρελίτσα. Και για να έχουμε καλό ερώτημα: Κατεβαίνει η Γεωργαντά υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο, όταν μέσα από τις καταθέσεις της λέει ότι η Eurostat, βασικός ευρωπαϊκός θεσμός, μαγείρεψαν τα ελλείμματα μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ του Γεωργίου και του Παπακωνσταντίνου; Αλλά τι ρωτάμε και εμείς, λες κι αυτό το κόμμα κινήθηκε ποτέ με την λογική; Πόνταρε την πολιτική του ύπαρξη στην ομαδική παραφροσύνη, την οποία εξέθρεψε υπουργός της περιόδου Καραμανλή, ο Πάνος Καμμένος.

Τέτοιου είδους υποψηφιότητες όμως δικαιώνουν τον Παπακωνσταντίνου και την αλήθεια, ότι η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας των πλαστών στοιχείων των Καραμανλή και Παπαθανασίου. Από την άλλη όμως αδικούν κατάφορα τη δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο, με κόμματα και πολιτικούς που αναπαραγάγουν το ψέμα, την εξαλλοσύνη και την ωμότητα.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Όχι Λούκα, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Κοινωνική Συμφωνία για να διαλυθεί

Να διαλυθεί και επισήμως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση του το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει αυτόνομα σε εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι το «επίτευγμα» της σημερινής του ηγεσίας, που κατάντησε την άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας». [egiakoumis]

Σχολιάζοντας την δημιουργία της «Ελιάς» η κα Κατσέλη σημειώνει πως πρόκειται για «μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Βενιζέλου και συγκεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν στηρίξει τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές να παρουσιαστούν ως δήθεν «κεντροαριστεροί» μέσα από ένα δήθεν νέο σχήμα». Συμπληρώνει, δε, πως θα ήταν πιο έντιμο «προς τους χιλιάδες ψηφοφόρους και τα στελέχη που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ να επισημοποιηθεί η διάλυσή του και η ιστορία να κρίνει την προσφορά του στον τόπο».

Στην ίδια συνέντευξη η κα Κατσέλη δηλώνει πως η Κοινωνική Συμφωνία, της οποίας ηγείται, θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «στην κοινή προσπάθεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Σε ερώτηση για μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ως αρχηγός κόμματος, η κα Κατσέλη απάντησε πως «ο ευρύτερος χώρος της προοδευτικής Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου δεν έχει ανάγκη μεσσίες...».

Σχολιάζοντας, τέλος, όσα υποστηρίζουν νυν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ότι την κυβέρνησή του την υπονόμευσαν «εξωθεσμικά κέντρα», είπε: «Εξωθεσμικά κέντρα που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αποτελούνται από άτομα που μέσα από προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, τράπεζες, ΜΜΕ, ποδοσφαιρικές ομάδες ασκούν επιρροή στην επιλογή και υλοποίηση πολιτικών για ίδιον όφελος. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος. Ως πολιτικοί θα κριθούμε από το τι κάναμε και κάνουμε για να αποκτήσει ο πολιτικός βίος την αυτονομία του και να απαλλαγεί από το καρκίνωμα της παραεξουσίας».

Epikairo: Θέλεις επειδή η ίδια στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλεις γιατί πληροφορίες λένε ότι ο Κρίτων Αρσένης θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και να χει η Λούκα Κατσέλη φέρεταια ανοίκεια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον Παπανδρέου. Ξεχνά η Λούκα Κατσέλη ποιος την έκανε υπεύθυνη οικονομικού προγράμματος όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, ξεχνά ποιος της εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Οικονομίας το 2009 και το Υπουργείο Εργασίας έπειτα. Είναι πραγματικά λυπηρό που η Λούκα Κατσέλη επιφυλάσσει για τον Παπανδρέου τον χαρακτηρισμό "Μεσσίας", την ίδια ώρα που πετάει την μπάλα στην εξέδρα στην ευθεία ερώτηση για το εάν την κυβέρνηση Παπανδρέου την έριξαν τα εξωθεσμικά κέντρα.

Μιλά η Λούκα Κατσέλη για το τέλος του ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Βενιζέλου, όπως και τη μετατροπή του σε συνιστώσα της δεξιάς. Γιατί η Λούκα Κατσέλη δεν έκανε τίποτα τον Μάρτιο του 2012, αφήνοντας τον Βενιζέλο να τρέξει μόνος του για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί επέλεξε να αφήσει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Βενιζέλου και να ιδρύσει μαζί με τον Καστανίδη την Κοινωνική Συμφωνία λίγους μήνες αργότερα, ένα εγχείρημα που πήρε μόλις μια μονάδα στις εκλογές του Μαϊου του 2012; Δεν θα μπορούσε, με την αίγλη του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την προσφορά της στο Υπουργείο Εργασίας να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την αριστερή πτέρυγα του Κινήματος και γιατί όχι, την παλιά φρουρά των Παπανδρεϊκών; Τι προτίμησε επ' αυτού; Να οδηγήσει τον Χρηστάκη τον Παπουτσή στην απόλυτη ξεφτίλα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τα περίφημα δέκα χέρια που υψήθηκαν για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Αν η Κατσέλη είχε συμπράξει με στελέχη όπως ο Καστανίδης, ο Παπουτσής, ο Καρχιμάκης και μεγάλο κομμάτι της παπανδρεϊκής πτέρυγας, θα είχε αποτραπεί η ηγεμονία Βενιζέλου, θα υπήρχε μια καταγεγραμμένη εσωκομματική τάση στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα έκανε τη ζωή δύσκολη στον Βενιζέλο. Αντ' αυτού τι προτίμησε η ίδια; Να δημιουργήσει την Κοινωνική Συμφωνία και τώρα να ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας επαναλαμβάνουμε την ευεργεσία και την κάλυψη που προσέφερε απλόχερα το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου προσωπικά.

Από την άλλη ξυφουλκεί κατά της "Ελιάς"; Παραβλέπει όμως η ίδια ότι, ζητώντας την διάλυση του ΠΑΣΟΚ αβαντάρει την υπόθεση της "Ελιάς", μια διάλυση του ΠΑΣΟΚ που εξυπηρετεί όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον Βενιζέλο και τους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα. Αλλά δυστυχώς η Λούκα πρέπει να κολλήσει "ένσημα" συριζοφροσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί κάπου η ίδια στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμά της να υποστηρίζει ότι θέλει για το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου, αλλά το ποιος θα διαλύσει ή όχι αφορά μόνο τη βάση του Κινήματος και μόνο και όχι εκείνους που πασχίζουν να προσφέρουν εκδούλευση στον Τσίπρα. Τελεία και παύλα.

- See more at: http://epikairo.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μπρος πίσω ο «μεταρρυθμιστής» Χατζηδάκης για τα ταξί και το ΠΑΣΟΚ έκθετο από παντού

Δεν αλλάζει το πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ταξί, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιο Λυμπερόπουλο. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν τα θέματα του κλάδου των μεταφορών που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή...

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη συνάντηση αποσαφηνίστηκε πως οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται με το νομοσχέδιο είναι δύο και αφορούν την κατάργηση του ελάχιστου ορίου κυβισμού των υπό μίσθωση αυτοκινήτων με οδηγό (μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ενοικίαση οχημάτων άνω των 1.500 κυβικών) και τη μείωση της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσής τους από τις 12 στις έξι ώρες [naftemporiki]

Εpikairo: Ο μέγας μεταρρυθμιστής Χατζηδάκης πήρε πίσω το άρθρο που ανακοίνωσε για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί. Βέβαια, αυτές οι παλινδρομήσεις ξεμπροστιάζουν τους πάντες καθότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται αρνητικά στις πισογυρίσματα Χατζηδάκη και παρουσιάζεται με πραγματική μεταρρυθμιστική διάθεση υπέρ του νόμου Ραγκούση. Ας θυμηθούμε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ 2 χρόνια πριν, διότι λίγο μας έμεινε να βγούμε έξω από τα ρούχα μας:

Μάλιστα, λίγο πιο νωρίς, το καλοκαίρι του 2011, όταν ο Ραγκούσης προσπαθούσε να πέρασει το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί, 21 βουλευτές έκαναν αντάρτικο και μεταξύ αυτών και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:
Σήμερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προφανώς κατόπιν τσιμπήματος κάποιας αφρικανικής μύγας, παρουσιάζεται ως σκληρός μεταρρυθμιστής:
Αυτά ζούμε και μάλιστα, τελευταίο εμπόδιο για τον μέγα μεταρρυθμιστή Χατζηδάκη είναι ο «ανυπέρβλητος» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:


Όπως εύκολα συμπεραίνετε, η κατάσταση είναι αλί,αλί και τρισαλί.

http://www.epikairo.gr/

Εξαιρετική πολιτική ομιλία του Φ. Σαχινίδη για τον οικονομικό απολογισμό του 2012

Παραθέτουμε την εξαιρετική ομιλία του Φίλιππου Σαχινίδη για την κύρωση του απολογισμού-ισολογισμού του κράτους για το οικονομικό έτος 2012:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για την κύρωση του Απολογισμού-Ισολογισμού του Κράτους για το έτος 2012, μιας χρονιάς με ιδιαίτερη σημασία, ως προς την προοπτική της προσπάθειας που ξεκίνησε η χώρα το 2010 με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Ήταν μια προσπάθεια προκειμένου η χώρα, πρώτον, να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ισορροπία μετά από τον πρωτοφανή εκτροχιασμό του 2009, που οδήγησε το έλλειμμα στο 15,7% του ΑΕΠ. Δεύτερον, να εξαλείψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που διογκωνόταν από την ημέρα ένταξης στην ΟΝΕ, με κορύφωση τα έτη 2007 και 2008, όπου το έλλειμμα έφτασε το 14,5%. Τρίτον, να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, της ύφεσης και της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Τέταρτον, να οδηγήσει την οικονομία σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης μέσω του μετασχηματισμού του παραγωγικού προτύπου, με μείωση του τομέα των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υπέρ του τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Προϋπολογισμός του έτους 2012 κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2011 από τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και αναθεωρήθηκε το Φεβρουάριο του 2012.

Η μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κατά το 2011, κατέστησε αναγκαίο το Φεβρουάριο του 2012 να επανακαθοριστούν τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκλιση με τους στόχους που είχαν τεθεί με το Αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τελικά, ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα τέθηκε στο -1,2% του ΑΕΠ έναντι 1% του αρχικού προϋπολογισμού, δηλαδή, τέθηκε στόχος για μικρό πρωτογενές έλλειμμα αντί μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για την επίτευξη του νέου στόχου υιοθετήθηκαν νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Η υιοθέτησή τους επιτεύχθηκε μετά από πολλές δυσκολίες μεταξύ των τότε κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Νέα Δημοκρατία εξέφραζε διαφωνία για μια κατηγορία περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, σε ένα σύνολο παρεμβάσεων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το δεύτερο Πρόγραμμα.

Υπενθυμίζω, ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου του 2011 η χώρα διασφάλισε το δεύτερο Πρόγραμμα και τη δυνατότητα υλοποίησης των αποφάσεων που πέτυχε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου, με τις οποίες τελικά, μειώθηκε το χρέος της χώρας. Το PSI, σε συνδυασμό με την επαναγορά του χρέους, που έγινε λίγους μήνες αργότερα, οδήγησε σε μείωση του χρέους κατά 126 δισεκατομμύρια περίπου.

Και ερωτώ τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις προηγουμένως έθεσε ένα ερώτημα για τη θέση που διατυπώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Απαντήστε δημόσια: Ήταν λάθος η απομείωση του χρέους κατά 126 δισεκατομμύρια περίπου ή ήταν σωστή επιλογή; Και εάν ήταν σωστή επιλογή, πού ήσασταν εσείς τότε να συνδράμετε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, εφόσον θεωρείτε ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε ακόμη μεγαλύτερη απομείωση, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το χρέος; Διότι η συγκεκριμένη απομείωση, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, ήταν μια από τις μεγαλύτερες απομειώσεις χρέους στη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία.

Επιπρόσθετα, διασφαλίστηκε Πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης για τις τράπεζες μέσω της διάθεσης ενός ποσού ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Με αυτό, η χώρα προχώρησε το 2013 στην κεφαλαιακή θωράκιση των βιώσιμων τραπεζών, αποφεύγοντας την εμπειρία της Κύπρου και διασφαλίζοντας πως οι Έλληνες καταθέτες δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν μετά από τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ακόμη 11 δισεκατομμύρια διαθέσιμα προς χρήση, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια από τις τράπεζες, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από τους ιδιώτες.

Η ψήφιση, λοιπόν, από τη Βουλή το Φεβρουάριο του 2012 των πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων υπήρξε καθοριστική και συνέβαλε στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους αυτού και προετοίμασε κατά τρόπο καθοριστικό το πέρασμα στην επόμενη χρονιά, στο πρωτογενές θετικό αποτέλεσμα.

Το τονίζω αυτό γιατί θέλω να καταδείξω την αμφιθυμία που επεδείκνυε τότε η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση γύρω από την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής πριν και μετά τις διπλές εκλογές του 2012. Ήταν μία αμφιθυμία που κόστισε πολλά στη χώρα, αλλά και στην επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος.

Στη συζήτηση του Νοεμβρίου του 2011 αλλά και σε αυτή του Φεβρουαρίου του 2012, η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση αμφισβητούσε τόσο την αναγκαιότητα της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής με τη λήψη μέτρων, υπερτονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη αλλά έθετε και ενστάσεις για το μείγμα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων προβάλλοντας τις προτάσεις των «Ζαππείων».

Όπως αποδείχθηκε μετά τις εκλογές του 2012, το πέρασμα στην ανάπτυξη, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι ούτε εύκολη υπόθεση ούτε προκύπτει από ευχολόγια, αφού η χώρα παραμένει σε ύφεση, αλλά ούτε διατάσσεται από τον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης. Διαφορετικά, με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ορίζαμε το επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης και η χώρα θα πορευόταν αταλάντευτα.

Εδώ, λοιπόν, αναδεικνύεται και μία αντίφαση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατά καιρούς στις τοποθετήσεις τους ασκούν κριτική, γιατί λένε ότι δεν επετεύχθησαν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2010 και του 2011, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι διεκδικούσαν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, θεωρώντας προφανώς, ότι οι στόχοι αυτοί ήταν υπερβολικοί. Την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που διεκδικούσαν ως Αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να την κερδίσουν όταν αυτοί είχαν την κύρια ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας μία δημοσιονομική προσαρμογή που έδινε στο 2013 το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής της διετίας 2013-2014 αλλά και της τετραετίας 2013-2016 που εξασφάλισε η χώρα για το στόχο του ελλείμματος.

Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας, που επηρέασε και την εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, είναι η αδυναμία επίτευξης πολιτικών συναινέσεων αλλά και το έλλειμμα θεσμών και η εργαλειοποίησή τους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς ως ΠΑΣΟΚ. «Οι θεσμοί είναι καλοί μόνο αν υπηρετούν τις ανάγκες μας» είναι σήμερα η επικρατούσα αντίληψη στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από δύο εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την έκθεση για τις τρόικες.

Την έκθεση αυτή καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι αλλοίωσε τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Λένε, επίσης, ότι η έκθεση βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα για το πώς η χώρα έφθασε στο μνημόνιο. Δηλαδή, οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορούν τους συναδέλφους τους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι κακώς ψήφισαν την έκθεση που αναφέρει ότι γινόταν παραποίηση στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα μέχρι το 2009 ή ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,7% ή ότι το χρέος αυξήθηκε υπέρμετρα μεταξύ του 2003 και του 2009, γιατί αυτά δεν ισχύουν. Άλλα είναι τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009, κατά την άποψή τους. Το ποιο είναι το έλλειμμα του 2009 θα μας το πουν – φαντάζομαι - κάποια άλλη στιγμή. Πάντως, κατ’ αυτούς δεν είναι αυτό που αποδέχεται η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.

Την έκθεση καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου ότι υπήρχε σκευωρία στην Ελληνική Βουλή για να μη γίνει συζήτηση με τους δύο Ευρωβουλευτές που ετοίμαζαν την έκθεση. Προφανώς, τα ευρήματα της έκθεσης δεν εξυπηρετούν την αφήγησή του, αφού στην έκθεση αναφέρεται ότι η χώρα δεν είχε άλλες επιλογές και έτσι αποσιωπήθηκε εντελώς το γεγονός.

Την έκθεση –προσέξτε!- καταψήφισαν και στο μεγαλύτερό τους τμήμα οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές Ευρωβουλευτές, επειδή θεωρούσαν ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρή η έκθεση για τις χώρες και ήταν υπερβολικά αυστηρή ως προς το ρόλο της τρόικας. Την καταψήφισαν, δηλαδή, οι Ευρωβουλευτές που ανήκουν στο κόμμα της Μέρκελ με αυτό το σκεπτικό. Μετά από αυτά, ίσως χρειάζεται να ξαναδούμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ποιοι πραγματικά είναι οι Μερκελιστές.

Στη συζήτηση που διεξάγεται για την επίτευξη πλεονάσματος του 2013, η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί εύσημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, παραβλέποντας ότι αυτή αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2010 και ότι στη διετία 2010-2011 είχαν ολοκληρωθεί τα 2/3 της αναγκαίας διαρθρωτικής προσαρμογής. Αποσιωπά το τίμημα που πλήρωσε η χώρα με τη σκληρή αντιμνημονιακή της στάση το 2010 και το 2011, γιατί αν στήριζε από την αρχή, χωρίς τα «Ζάππεια» που εξέθρεψαν τους αγανακτισμένους, θα είχαμε προχωρήσει ταχύτερα στην επίτευξη των στόχων και με μικρότερο κόστος, διότι υπήρχε κόστος από την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής σε όρους απασχόλησης και σε όρους ΑΕΠ.

Και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα αντιμετώπιζε τη χώρα ως μία χώρα που κινδυνεύει από κατάρρευση, βλέποντας την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση να παραλογίζεται την ώρα που η χώρα ήταν σε Πρόγραμμα.

Παραγνωρίζει και την αβεβαιότητα με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα από την εμμονή για τη διεξαγωγή εκλογών από το Φεβρουάριο του 2012, ενώ το ζητούμενο ήταν η υλοποίηση του προγράμματος που μόλις είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους. Την άποψη αυτή δημόσια, τότε, υποστήριξα μαζί με άλλα έξι μέλη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται μία κατευθυνόμενη και εκ του πονηρού συζήτηση για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, θα ανατρέξω σε πρόσφατα πολιτικά περιστατικά για να καταδείξω πόσο όψιμη και ιδιοτελής είναι η αγωνία της Νέας Δημοκρατίας ως προς το ζήτημα αυτό.

Το Νοέμβριο του 2011 συναντηθήκαμε στο γραφείο του τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τριμελή αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, καθώς έπρεπε να ψηφιστούν κρίσιμα Νομοσχέδια για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων του δεύτερου Προγράμματος, που μόλις είχε εγκριθεί και να εφαρμοστεί και το PSI. Αφού έγινε λεπτομερής ενημέρωση, περιμέναμε ερωτήσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας, αλλά διαπιστώσαμε, ότι το πιο σημαντικό ζήτημα για την αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν εάν οι εκλογές θα γίνουν τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2012 ή την τρίτη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2012.

Τελικά, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές το Μάιο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η αβεβαιότητα, καθώς τα δύο πρώτα Κόμματα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία που πήρε 18,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 16,7%, ήθελαν ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους για τη χώρα και για την πολιτική σταθερότητά της, η χώρα να οδηγηθεί και σε δεύτερες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών χάθηκε μετά την πρώτη Κυριακή και σε διάστημα δέκα ημερών πριν από τις εκλογές του Ιουνίου διέρρευσαν από τις τράπεζες πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέλλον της χώρας κρέμονταν από μία κλωστή και ενώ η Ευρώπη όπως μάθαμε εκ των υστέρων ετοίμαζε τότε το δεύτερο σχέδιο.

Και όλα αυτά εξαιτίας της εμμονής να πάμε τον Ιούνιο σε νέες εκλογές αντί να συγκροτηθεί Κυβέρνηση από τα Κόμματα που τελικά συνεργάστηκαν για τη συγκρότηση Κυβέρνησης αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές. Και κατά τα άλλα συζητάμε για τις υφεσιακές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής - τις οποίες καθόλου δεν θέλω να υποβαθμίσω - αποσιωπώντας εντελώς τις υφεσιακές συνέπειες της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας της περιόδου 2010-2011, που σε μεγάλο βαθμό εξηγούν και τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και τις αποκλίσεις από τους στόχους για το ΑΕΠ που είχαν τεθεί τότε.

Διότι εάν δεν υπήρχε αυτή η κοινωνική αστάθεια, εάν υπήρχε πολιτική συνεργασία, πιθανότατα να είχαμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στο ΑΕΠ. Πιθανότατα να είχαμε πετύχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και η χώρα να βρισκόταν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων.

Σήμερα, στα ίδια χνάρια βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως ακούσαμε προηγουμένως και από τον Εισηγητή του, μιλάει για την ανάπτυξη, για τις ευρωπαϊκές ιδεοληψίες που διαιωνίζουν τις υφεσιακές πολιτικές στην Ευρώπη και προτείνει μία συμμαχία των χωρών του Νότου για την ανατροπή των ιδεοληψιών αυτών.

Λέτε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, κύριε συνάδελφε, να μην τα είχαμε σκεφτεί αυτά τα οποία εσείς σκέπτεστε σήμερα; Μόνο εσείς έχετε το προνόμιο να συγκροτήσετε μία στρατηγική συμμαχιών με τις χώρες του Νότου για να αντιπαρατεθούμε στις ιδεοληψίες του Βορρά;

Και αναρωτιέμαι: Με ποιες ακριβώς συμμαχίες θα πάτε εσείς στην Ευρώπη, εάν τελικά κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός σας δώσει την εντολή; Σε ποιους θα στηριχθείτε; Μιλάτε για συμμαχία του Νότου. Δηλαδή, θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για να ανατρέψετε τις πολιτικές του Βορρά που υπαγορεύονται από αυτές τις χώρες;

Μα, εάν σας είναι τόσο εύκολο στο εξωτερικό να συνεργαστείτε με Πρωθυπουργούς που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τι σας εμπόδιζε όλα αυτά τα χρόνια να συνεργαστείτε με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Τι σας εμποδίζει σήμερα, να συνεργαστείτε με την παρούσα Κυβέρνηση;

Εκτιμώ, ότι εσείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως και όλοι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα έχουμε τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας και ανησυχίας για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Έχω υποστηρίξει και σε άλλες συζητήσεις, ότι στο βαθμό που αντιμετωπίσαμε τα δίδυμα ελλείμματα, η προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας και εάν είναι δυνατόν ακόμη και με ανορθόδοξα εργαλεία, μέχρι που τελικά να καταφέρουμε η ανάπτυξη να φτάσει σε εκείνο το σημείο που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Η ελληνική οικονομία, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ένα ιστορικό δημιουργίας 50.000 έως 60.000 θέσεων εργασίας και αυτό, όταν είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% και του 4%. Αν επαναπαυθούμε απλώς στο να επαναλάβουμε αυτή την ιστορική εμπειρία, ένας εικοσιπεντάχρονος σήμερα κινδυνεύει να βρει δουλειά όταν θα σαρανταρίσει. Το αντέχουμε αυτό ως κοινωνία; Πιστεύω ότι κανείς σε αυτή την Αίθουσα δεν το θέλει.

Ρωτώ, λοιπόν, τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης που χρειάζεται η οικονομία για να δημιουργεί όχι τις 50.000 και 60.000 θέσεις εργασίας των προηγούμενων είκοσι και τριάντα χρόνων, αλλά 150.000 θέσεις εργασίας. Εγώ λέω, εντελώς εμπειρικά -χωρίς καμία οικονομετρική εκτίμηση- ότι χρειάζεται πάνω από 5%.

Σας ερωτώ, είναι εφικτό αυτό; Και αν ναι είναι, με ποια εργαλεία πολιτικής, με ποιες συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία θα γίνει; Γιατί σας παρακολουθώ να λέτε ότι η λύση στο διαρθρωτικό έλλειμμα ρευστότητας, που είναι αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών. Από πού και ως πού η κρατικοποίηση των τραπεζών θα διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα ρευστότητας;

Αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια, γιατί θα έρθει ο καλός, ο φιλοαναπτυξιακός Διοικητής του ΣΥΡΙΖΑ και θα μοιράζει δάνεια; Από πού, από ποια ρευστότητα; Οι υφιστάμενες καταθέσεις έχουν όλες μετασχηματισθεί σε δάνεια και επειδή οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν περισσότερα δάνεια - τα οποία μάλιστα δεν εξυπηρετούνται - από όσες είναι οι καταθέσεις, καλύπτουν τη διαφορά που έχουν στη ρευστότητα από το ευρωσύστημα, γιατί οι τράπεζες δεν είχαν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, πρόσβαση στις Κεφαλαιαγορές για να καλύψουν το έλλειμμα ρευστότητας.

Εσείς τι θα κάνετε; Θα εκβιάζετε το ευρωσύστημα για περισσότερη ρευστότητα από τη μια και από την άλλη θα καταργείτε τα μνημόνια με ένα άρθρο; Ή έχετε κατά νου μία διαδικασία επιτάχυνσης της ανάπτυξης, μόνο μέσω των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;

Αυτοί οι πόροι, όπως ξέρετε, δεν αυξάνονται ακόμα και αν τους αυξήσουμε κατά 1-2 δισεκατομμύρια το έτος. Θα χρειαστούν για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια πάνω από 30 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να μπει η οικονομία σταθερά σε ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ποιος θα σας τα δώσει αυτά, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Οι Ευρωπαίοι εταίροι; Να σας θυμίσω, ότι μετά την ψήφιση του νέου Κανονισμού 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να περικόπτει τους πόρους του ΕΣΠΑ, αν μία χώρα δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εσείς τι ακριβώς θα κάνετε; Από τη μια θα διεκδικείτε περισσότερους πόρους και από την άλλη θα σκίζετε τα μνημόνια, διατρέχοντας τον κίνδυνο να χάσετε ήδη αυτούς που θα αποτελούν τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;

Η χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ανάγκη από μία πραγματική μεταρρύθμιση, που θα τη στηρίξουν όλα τα Κόμματα και από ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από την Ευρώπη, για να μπορέσει να βγει μέσα από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Η άρνησή σας να συμφιλιωθείτε με την κοινή λογική και να απαντήσετε σε αυτονόητα ερωτήματα είναι καταστροφική.

Γι’ αυτό, λοιπόν, συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα επαναλάβω το εξής: Μην ξανοίγεστε στα βαθιά νερά, γιατί αν ποτέ βρεθείτε στην εξουσία, τις δικές μας βασικές πολιτικές επιλογές θα ακολουθήσετε, αυτές που τώρα καταγγέλλετε. Γιατί, ό,τι και να λέμε, ό,τι και να λέτε, αυτός ήταν ο μόνος λογικός δρόμος που υπήρχε το 2010, με τις τότε επικρατούσες συνθήκες.

Στηρίζουμε και ψηφίζουμε τον Απολογισμό του έτους 2012.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ρόμπα ξεκούμπωτη ο Βενιζέλος και οι …αυλικοί του με τη διάταξη για τα ταξί!

Αυτοί που το καλοκαίρι του ’11 φώναζαν στου διαδρόμους της Βουλής «να τον ρίξουμε, να τον ρίξουμε» και έκρυβαν την πολιτική τους ανυπαρξία και την καθαρά τυχοδιωκτική τους ύπαρξη στην πολιτική πίσω από τους …λεβέντες με τις κίτρινες κούρσες, τις καλτσοδέτες, τους Ψυχαρομπομπολαίους, την τραπεζική διαπλοκή, τον γελοίο Σαμαρά των Ζαππείων και τις ακρότητες του τΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που διαβεβαίωναν τον «άρχοντα της ασφάλτου» Λυμπερόπουλο πως «δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για τα ταξί αλλά ο Ραγκούσης» , αυτοί ΟΙ ΙΔΙΟΙ έρχονται σήμερα με απανωτές ανακοινώσεις να παραστήσουν του δυσαρεστημένους μεταρρυθμιστές!
Αντί να ψάχνουν να βρουν καμιά τρύπα να κρυφτούν για το απόλυτο πολιτικό τους ξεγύμνωμα και την ξεκούμπωτη ρόμπα της υπόστασης τους, που μέσα της σέρνουν πλέον μόνο το πολιτικό τους πτώμα, πουλάνε και πνεύμα. ΓΕΛΑΕΙ ο ΚΟΣΜΟΣ!

Υ.Γ. Και που” στε, γατάκια… σιγά μη σκίστε κανα καλσόν στην «αντιπαράθεση» με το νέο αρχηγό σας το Σαμαρά…

http://www.smartpost.gr/


Η ηλιθιότητα είναι αήττητη




Epikairo: Έχω να γελάσω τόσο από τότε που η Ζουμπουλία διάβαζε το «BEACH» Βεάκη.
http://www.epikairo.gr/

Ο Θάνος Μωραϊτης ανοίγει τον χορό της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Ο Θάνος Μωραϊτης είναι ίσως ο πιο “ονομαστός” από τη γενιά των 40άρηδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν να διαδραματίσουν καθοριστικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μια εποχή που, σύμφωνα με τους προσεκτικούς παρατηρητές των πολιτικών ζυμώσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν θα αργήσει, με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιδόσεις του εγχειρήματος της “Ελιάς” στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαϊου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Βενιζέλου, ενώ η πολιτική ρητορική του παρουσιάζει ενδιαφέρον, και προσελκύει στελέχη από διάφορες τάσεις.

Σήμερα, λοιπόν, μέσω των προσωπικών λογαριασμών του στα social media επέλεξε να “χτυπήσει”, στέλνοντας το μήνυμα ότι… είναι εδώ.

“Αυτό είναι το πελατειακό κράτος!

«Τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας έχουν πλέον καταρρεύσει και γελοιοποιηθεί! Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει την χώρα και την κοινωνία…. «ζυγίζουν» κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια» – ψηφαλάκια! Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους τι είναι…”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Θάνος Μωραϊτης.

Το βέβαιο είναι ότι η κινητικότητα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα στην Κεντροαριστερά κορυφώνεται, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται στο στόχαστρο… σχεδόν όλων.




http://ysterografa.gr/

Αυτό είναι το πελατειακό κράτος!

«Τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας έχουν πλέον καταρρεύσει και γελοιοποιηθεί! Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει την χώρα και την κοινωνία…. «ζυγίζουν» κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια» – ψηφαλάκια! Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους τι είναι…»

Θ.ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Βενιζέλος σε Λυμπερόπουλο: Το πρόβλημα ήταν του Ραγκούση και όχι του ΠΑΣΟΚ

Με σκοπό «να ανανεωθεί η σχέση» του ΠΑΣΟΚ με τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, υποδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος είπε πως «αξιοποιώ την ευκαιρία αυτή για να ανανεώσουμε τη σχέση μας, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον πρώην υπουργό Yποδομών, Μεταφορών και Δημοσίων Εργων, Γιάννη Ραγκούση για το μεγάλο θέμα που είχε δημιουργηθεί με τις άδεις των ταξί.

Οπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ η Ομοσπονδία ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη στάση που τήρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πρόσφατου νόμου 4070/2012, με τον οποίο δόθηκε μια οριστική και ισορροπημένη λύση στα ζητήματα που αφορούν τα ταξί.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχει πάντα καλόπιστος και ανοιχτός διάλογος, ώστε να μη γεννιούνται παρεξηγήσεις και, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί επιβεβαιώθηκε η αναγνώριση του κλάδου των ταξί στο έργο που ιστορικά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ στον χώρο αυτό.

Τα δύο θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση, ήταν αφενός η πρωτοβουλία που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της εξειδίκευσης της έδρας και των χώρων αναμονής των ταξί και αφετέρου το ζήτημα της αντιμετώπισης των ιδιοκτητών ταξί ως επαγγελματιών που πρέπει να εντάσσονται στα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και ιδίως των ατομικών επιχειρήσεων.



Πηγή:http://www.iefimerida.gr/

«Όλη η σαβούρα του ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ»

Δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το πρωί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Όλη η σαβούρα του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστική, ακαδημαϊκή, είναι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ρουφιάνος, δεν υπάρχει φαύλος, δεν υπάρχει ρουσφετολόγος που να μην έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εκεί είναι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του στο Mega.

Κληθείς να κατονομάσει πρόσωπα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε λακωνικά: «Δεν μπορώ να πω ονόματα γιατί θα μου κάνουν μήνυση».

http://www.zougla.gr/

Όταν απελευθέρωνε ο Ραγκούσης τα ταξί έφταιγε το ανάλγητο μνημόνιο ε;

Σημαντικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς τόσο των επιβατηγών δημοσίας χρήσης (ταξί), όσο και των φορτηγών δημοσίας, αλλά και ιδιωτικής χρήσης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα της Τρόικας, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή. [tovima]

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», στο σχέδιο νόμου πέρασαν ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και αναμένεται να πυροδοτήσουν την «έκρηξη» στις σχέσεις της κυβέρνησης και των αυτοκινητιστών, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

- Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς των φορτηγών δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης με άρση διαφόρων περιορισμών στις δραστηριότητές τους.

- Απελευθέρωση της δυνατότητας των ξενοδοχειακών μονάδων να χρησιμοποιούν ελεύθερα ενοικιαζόμενα οχήματα μετά οδηγού, ανάμεσα στα οποία δικυκλα και «γουρούνες».

- Άρση των περιορισμών στην δραστηριοποίηση των 9θέσιων οχημάτων, με απελευθέρωση διάφορων μορφών επιβατικού έργου που σήμερα ανήκει στα ταξί.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι περισσότερες από τις εν λόγω ρυθμίσεις εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών τελούν σε αναστάτωση.

Epikairo: Παραθέτουμε το σχόλιο στο fb του πρώην υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί και πολεμήθηκε για την επιλογή του να απελευθερώσει το επάγγελμα, το οποίο ταιριάζει γάντι για την περίσταση: "Βρέ, βρέ πως γυρνάνε ένα, ένα. Όταν υπάρχει δίκιο, υπομονή κι επιμονή, βλέπετε τι γίνεται ; Εάν όντως είναι έτσι ...τότε μάλλον δεν είχα άδικο που έγινα το πρώτο μέλος υπουργικού συμβουλίου από το '74 που ακύρωσα την ομοφωνία του οργάνου καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο Βορίδη- Σαμαρά- Θύμιου Λυμπερόπουλου (φίλος μου ! ) που δήθεν απελευθέρωνε το επάγγελμα .. Τελικά, αργά ή γρήγορα η ζωή πάει τα πράγματα εκεί που πρέπει. Γιατί όμως η χώρα εξ αιτίας της παλαιοκομματικής της ηγεσίας έπρεπε να χάσει τόσα χρόνια σε τόσους τομείς;"

http://www.epikairo.gr/

Το μέρισμα του Γ. Παπανδρέου/ του Δημήτρη Τσιόδρα

[via: kathimerini] Δικαιούται «μέρισμα» ο Γ. Παπανδρέου για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ή πρόκειται για αποκλειστική επιτυχία του Αντ. Σαμαρά;

Στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (την οποία καταψήφισαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) ξεκαθαρίζεται ο τρόπος με τον οποίο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία και καταγράφονται με σαφήνεια οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. Από τη στιγμή που μπήκαμε σε πρόγραμμα για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου αντιμετώπισε την έντονα αρνητική στάση της Ν.Δ., η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του αντιμνημονιακού κινήματος, τη ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ, υβριζόμενο από παντού, σήκωνε μόνο του το βάρος των αποφάσεων.

Σε μια Ε.Ε. εντελώς ανέτοιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δίχως κατάλληλους μηχανισμούς, χωρίς σαφή αίσθηση του χαρακτήρα των προβλημάτων και με το Βερολίνο να κινείται με εκδικητική λογική, η Ελλάδα πέτυχε σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος (ανεργία στο 28% από 14% και ύφεση 25% από 6,5% που προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 15,4% το 2009, στο 10,7% το 2010 και στο 9,6% το 2011 παρά τη μεγάλη ύφεση. Επίσης η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πέρασε σειρά δύσκολων διαρθρωτικών μέτρων (ασφαλιστικό, μείωση φαρμακευτικής σπατάλης, μείωση δαπανών στο Δημόσιο, εργασιακά) που, μεταξύ άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση μέσα σε 3 χρόνια των 2/3 της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί την προηγούμενη δεκαετία.

Ακόμη είχαν ληφθεί οι αποφάσεις για «κούρεμα» του χρέους. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε και η Ν.Δ., υλοποίησε με επιτυχία το «κούρεμα» και συνήψε τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, στην οποία περιλαμβανόταν ένα ευρύτατο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις διακηρύξεις περί επαναδιαπραγμάτευσης, αυτό το πρόγραμμα ακολούθησε σε γενικές γραμμές η τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Και αυτή η πορεία (παρά τα προβλήματα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση) έφερε τη χώρα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση. Σε αυτό έπαιξε αναμφισβήτητα ρόλο η στροφή που έκανε ο Αντ. Σαμαράς μετά τις εκλογές. Ομως θα ήταν διαστρέβλωση της ιστορίας εάν δεν αναγνωριζόταν ο καθοριστικός ρόλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε σε αντίθεση και με το ίδιο του το κόμμα.

Δεν έκανε λάθη ο Γ. Παπανδρέου; Πάρα πολλά. Από το ότι δεν αντελήφθη τις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας όταν ανέλαβε την εξουσία, ότι έχασε χρόνο σε ημίμετρα, ότι συνομολόγησε ένα πρόγραμμα με τεράστια προβλήματα, ότι αρνήθηκε να προχωρήσει σε άμεσες δραστικές αλλαγές στο Δημόσιο ενώ περνούσε με μεγαλύτερη ευκολία μέτρα οριζόντιων περικοπών, ότι επέμενε πως δεν πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, ότι ήθελε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα... Ολα αυτά όμως δεν αναιρούν τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Γ. Παπανδρέου πλήρωσε τα δικά του λάθη, αλλά σήκωσε και το βάρος των προβλημάτων της Μεταπολίτευσης, για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη και το κόμμα του και ο πατέρας του. Η Ιστορία θα ήταν πολύ πιο σκληρή απέναντί του αν άφηνε τη χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Epikairo: Ας διαβάσουν το παρόν άρθρο στην Χ. Τρικούπη για να βγεί κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ από την άβολη θέση την άποψη Παπανδρέου να την υπερασπίζεται ο Γεωργιάδης..

Αξιοκρατία και αξιολόγηση

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πράξεις κι αλλαγές, όχι από λόγια και πολιτικές αρπαχτές. Ωστόσο, εάν μένουμε στα λόγια, τουλάχιστον να ξέρουμε το θέμα για το οποίο μιλάμε. Θα είναι κι αυτό μια πρόοδος, ειδικά μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί πράξεις ενδεχομένως σημαντικές.

Πρώτο: Τον Μάρτιο του 2010 πριν το μνημόνιο και την άφιξη της τρόικας, η ελληνική Βουλή, για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ψήφισε ένα εθνικό σχέδιο αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.Ο νόμος 3839, παρά την απεργία των εφοριακών και τις αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε χωρίς κανένα παραθυράκι κομματισμού ανοικτό.
Δεύτερο: Ο νόμος αυτός δεν έμεινε στα χαρτιά. Ξεκίνησε άμεσα η εφαρμογή του.
Για πρώτη φορά προέκυψε σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, άρα και στους εφοριακούς, μια νέα γενιά στελεχών (25.000 περίπου), με βάση απολύτως μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια που υποσκελίζουν την παρωχημένη «επετηρίδα».
Την καταμέτρηση και πιστοποίηση των σύγχρονων προσόντων ανέλαβε και διεκπεραίωσε επιτροπή, που συστήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούμενη αποκλειστικά από ανώτατους δικαστικούς.
Τρίτο: Ταυτόχρονα συγκροτήσαμε το ΕΙ.Σ.Ε.Π., το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.
Το πενταμελές ΕΙ.Σ.Ε.Π. αποτελείται από 4 μέλη που αποφασίστηκαν από το ΑΣΕΠ και 1 μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη (προκειμένου να υπάρχει στις επιλογές και η οπτική των πολιτών).
Βασικό καθήκον του ΕΙ.Σ.Ε.Π. είναι η πραγματοποίηση των συνεντεύξεων που προβλέπει ο Ν.3839 για την επιλογή των Γενικών Διευθυντών.
Πρόκειται για μία νέου τύπου συνέντευξη, μια τελείως διάφανη και αξιόπιστη διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιείται ενώπιον όλων των υποψηφίων.
Η θητεία των νέων στελεχών θα είναι 5ετής προκειμένου να υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία, για ευνόητους λόγους.
Τέταρτο: Παράλληλα ξεκινά και η προετοιμασία, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, για την πραγματοποίηση του πρώτου γραπτού διαγωνισμού που τελικά προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2011.
Είναι μια διαδικασία απολύτως αντικειμενική στην οποία θα εξετάζεται ο κάθε υποψήφιος, σύμφωνα με τα τεστ δεξιοτήτων, τα οποία θα οργανώνονται στη λογική των πολλαπλών επιλογών.
Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ και την ετήσια Έκθεσή του για το 2010, «το έτος αυτό υπήρξε έτος-σταθμός, λόγω του καθοριστικού ρόλου που ανατέθηκε στο ΑΣΕΠ στο πλαίσιο του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων».
Πέμπτο: Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τη μεταρρύθμιση χωρίς καμία κινητοποίηση παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά με τον Ν.3839 καταργήθηκε η συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων στα νέα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής προϊσταμένων.
Εκτο: Ιούνιος 2011. Πραγματοποιείται ανασχηματισμός με τον οποίο αλλάζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Αύγουστος 2011. Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδέχεται το αίτημα των συνδικαλιστών εφοριακών και με τη σύμφωνη γνώμη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών καταθέτει ρύθμιση, με την οποία τροποποιείται ο Ν 3839 ειδικά για τους διευθυντές των εφοριών και του υπουργείου Οικονομικών.
Πλέον και μέχρι σήμερα, το σύστημα εκεί λειτουργεί με «...μόνη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».
Έβδομο: Τον Δεκέμβριο του 2012 όταν πιστοποιείται πως έχουμε περάσει σε καθεστώς τρικομματικής λαφυραγώγησης του κράτους, η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης εκδίδει την εξής ανακοίνωση: «Τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν....Η ΕΝΑΠ καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΟΛΙΚΑ το νόμο 3839/2010 που παραμένει αδικαιολόγητα ανενεργός και προβλέπει το πληρέστερο και αξιοκρατικότερο σύστημα επιλογής προϊσταμένων».
Όγδοο: Τον Απρίλιο του 2013 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομοθετεί την απόλυτη καταστρατήγηση του ΕΙ.Σ.Ε.Π. καθώς και του Ν.3839.
Νομοθετεί την απ' ευθείας ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων σε όποιον υπάλληλο επιλέγει ο κάθε υπουργός και μάλιστα με απεριόριστη διάρκεια θητείας.

Αποτέλεσμα: πλέον κάθε υπουργός αναπληρώνει θέσεις προϊσταμένων με όποιον υπάλληλο ο ίδιος επιθυμεί. Επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν του πελατειακού κομματισμού.
Μέχρι σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τρεις διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες εμποδίζουν την λειτουργία του ΕΙ.Σ.Ε.Π., την καθιέρωση της δομημένης συνέντευξης και δεν πραγματοποιούν τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η τρόικα είναι συνένοχη γιατί ποτέ δεν υιοθέτησε -διότι ποτέ δεν κατάλαβε- την αξία της θεσμικής και δομικής εξυγίανσης στο κράτος. Μάλιστα τώρα ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε και την δι@ύγεια, η οποία λειτουργεί από το 2010!

Τελικά :
-όταν εμποδίζεις την εφαρμογή του «πληρέστερου και αξιοκρατικότερου νόμου» ενώ ταυτόχρονα αποδέχεσαι το φαύλο καθεστώς στο υπουργείο Οικονομικών να λειτουργεί «με μόνη απόφαση του Υπουργού» και στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης να γίνεται πλέον η αναπλήρωση προϊσταμένων επίσης με «μόνη απόφαση Υπουργού»,
-όταν απλώς εξαγγέλλεις γενικώς και αορίστως την αξιοκρατία ή έναν δήθεν «νέο» νόμο, αντιγραφή του 3839 στην πραγματικότητα, επιχειρώντας, μάταια, να αποσιωπήσεις τα πραγματικά δεδομένα τότε ουσιαστικά δεν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα.
Λειτουργείς με προχειρότητα και πολιτική υστεροβουλία, όπως ακριβώς το πολιτικό κατεστημένο. Άλλα λες, άλλα εννοείς κι άλλα κάνεις από αυτά που έπρεπε ήδη να έχεις κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση εργάζεσαι συνειδητά για τον εαυτό σου και το παλαιοκομματικό σύστημα και πάντως όχι για τον τόπο και την αξιοκρατία σε αυτόν.

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι πρώην υπουργός

http://www.protagon.gr/