Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η ΝΔ βγάζει αφίσα και για τα Ίμια, συνεχίζοντας στον κατήφορο του λαϊκισμού με την πολιτική εκμετάλλευση ακόμη και των νεκρών

Ξαναχτυπά η Ν.Δ., μετά την αφίσα και την εντολή Σαμαρά να δοθούν τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τις μίζες σε άπορους και ανασφάλιστους [Mε εντολή Σαμαρά μοιράζουν χρήματα από μίζες σε άπορους φοιτητές και χειρουργημένους ανασφάλιστους!], ακολουθεί αφίσα που αφορά στα Ίμια και αναμοχλεύει το πολιτικό γεγονός της εθνικής κρίσης του 1996, με σκοπό να αποκομίσει κομματικά οφέλη και -δυστυχώς- εκμεταλλευόμενη τους νεκρούς...

Προφανώς, για τον Σαμαρά και την παρέα του, ο Σημίτης ήταν προδότης και πράκτορας των Αμερικανών,
παρότι αποσόβησε τα χειρότερα σε μία ιμπεριαλιστική προπαγανδιστική πράξη που αποτελούσε αιτία πολέμου, ενώ ο Σαμαράς θα είχε πάρει το ντουφέκι, θα έμπαινε τα βράδια στην Άγκυρα με στολή βατραχανθρώπου και θα έκανε συλλογή από αυτιά Τούρκων.

Η ΝΔ δε διαφέρει πια σε τίποτα από τη Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί την πατρίδα και το έθνος για ίδιον όφελος και μάλιστα φαίνεται να στενοχωριέται και να πάσχει περισσότερο από μας, τους υπόλοιπους, τους λιγότερο Έλληνες, για το θάνατο των άτυχων παιδιών εκείνο το βράδυ στα Ίμια.

Το δε ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, θλιβερό, παρακολουθεί και συμμετέχει σε μία ακροδεξιά κυβέρνηση που θυμίζει άλλες δεκαετίες, για λίγα και μόνο ψίχουλα εξουσίας και την πολιτική επιβίωση του προέδρου του. Μάλιστα, η κατάντια και ο ξεπεσμός έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που, αντί να καταγγείλουν τον άθλιο λαϊκισμό για την προηγούμενη αφίσα και τη μεταφορά των χρημάτων σε χειρουργημένους ανασφάλιστους και άπορους φοιτητές (άκουσον άκουσον), ανακάλεσαν τους νόμους και τις τροπολογίες Παπακωνσταντίνου για να αποδείξουν ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν από δικές τους ενέργειες, όχι του Παπακωνσταντίνου, δικές τους και να χρεωθούν πολιτικές αυτών που βρίζουν και στέλνουν σε ειδικά δικαστήρια. Η ξεφτίλα του ΠΑΣΟΚ είναι πια τόσο μεγάλη που σε κάνει να ντρέπεσαι. Μαλώνουν με τη ΝΔ για το ποιος θα πάρει βραβείο λαϊκισμού και συνεχίζουν μία πορεία ως βδέλλες, αφενός ρουφώντας το πολιτικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου και αφετέρου μη παραθέτοντας έστω και το ελάχιστο δικό τους, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου.



Ντροπή βαθιά

- See more at: http://www.epikairo.gr

Πες το βρε Παρι, με ...Εντολή Παπακωνσταντίνου δινει σήμερα εντολές ο Σαμαράς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος και ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής υποστήριξαν ότι η επιστροφή των χρημάτων είναι αποτέλεσμα νομοθετικών πρωτοβουλιών του κόμματος τους [enikos]

«Πρέπει να υπάρξει άμεση αποστασιοποίηση και διάψευση από την ΝΔ, γιατί αυτά τα 17 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται, είναι αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων που μόνοι μας ψηφίσαμε. Γι' αυτό και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι φυλακή, γιατί δώσαμε, με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, τη δυνατότητα να μην παραγραφούν τα αδικήματά του», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουτσούκος επικαλέστηκε τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν, όπως είπε, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ευθύνες πρώην υπουργών σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον, για να τονίσει ότι «αυτές οι δύο ρυθμίσεις έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα».

«Βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές έρευνες και αποφάσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, ενώ το λοιδορούμενο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πιστωθεί τίποτα. Αυτές οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες ήταν απόφαση μας, για να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν», υπογράμμισε ο κύριος Κουτσούκος και πρόσθεσε:

«Προσπαθούν κάποιοι αυτό το θετικό αποτέλεσμα να το πιστωθούν πλαγίως. Είδα την αφίσα που λέει με εντολή Σαμαρά να επιστρέψουν τα 17 εκατ. και να δοθούν τα λεφτά στους φτωχούς. Είναι εντελώς ανιστόρητη. Αυτή την ρύθμιση δεν την ψήφισε η παράταξη σας κύριοι της ΝΔ. Όμως, χάριν αυτής της ρύθμισης έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Epikairo: Διαβάζουμε από το wiki του παπακ:

[…] Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2010, με τους νόμους 3833/15.3.2010, 3842/23.4.2010, 3888/30.9.2010 θέσπισε διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με τη συγκρότηση Ειδικού Τμήματος Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής, όπως είναι η απόκρυψη εισοδήματος συμπεριλήφθηκαν ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών, θέσπισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου προβλέποντας υποχρέωση των τραπεζών, να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνε τη δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις.

Η ιστορία έγραψε: Ο Παπακωνσταντίνου, επι Κυβέρνησης Παπανδρέου, θέσπισε τις ρυθμίσεις εκείνες, πάνω στις οποίες σήμερα πλειοδοτούν ή θα 'θελαν να πλειοδοτούν στην Συγκυβέρνση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Ο κύριος Κουτσούκος, να ναι καλά ο άνθρωπος, μια αναφορά την κάνει, στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο σύντροφος Κουκουλόπουλος από την άλλη, ως άλλος Τζίμης Πανούσης που δεν μπορεί να πει «Νταλάρας», θυμήθηκε να δουλέψει ...πρώτο πληθυντικό!

Ένα είναι βέβαιο! Και οι δύο «λοιδορούσατε» τον εισηγητή που έφερε τους νόμους για το μαύρο πολιτικό χρήμα και τη φοροδιαφυγή, όταν τον στέλνατε στο ειδικό δικαστήριο! «Σύντροφοι»…
- See more at: http://epikairo.gr

Μύρισε '89..

Αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, για το πώς η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο, αφήνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω non paper που διένειμε. [TheToc]

Κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση ότι εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για την κυβέρνηση Παπανδρέου

Παίρνοντας αφορμή από τις απαντήσεις που η σημερινή κυβέρνηση έδωσε στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα εξής: «Με τον τρόπο που απάντησε στο ερωτηματολόγιο των δύο συνεισηγητών, η κυβέρνηση εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τόσο για την οργανωμένη διολίσθηση προς το πρώτο Μνημόνιο όσο και για την πρωτοφανή επιβολή στο Κοινοβούλιο της εν λευκώ εξουσιοδότησης προς τον τότε υπουργό Οικονομικών για την αποδοχή του Μνημονίου. Προφανώς, διότι η συνοχή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, κάθε μέρα που περνά, κρέμεται από μια όλο και πιο λεπτή κλωστή, προηγείται της αλήθειας. Έτσι, όμως, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ενταφιάζει στην πλήρη ανυποληψία τα Ζάππεια που εκείνος αριθμούσε, ως αυτό που πραγματικά ήταν – φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες τα Ζάππεια, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόμνηση για τη «μία και μόνη εξεταστική» που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς έρχεται εξάλλου την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ακριβώς αυτό: τη σύσταση, δηλαδή, εξεταστικής επιτροπής, από την επόμενη Βουλή, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο οποίος, συν τοις άλλοις, μοιάζει να αψηφά τυχόν απώλειες από παραδοσιακούς παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους, αντιθέτως φαίνεται πως προσβλέπει στην ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος περί απονομής της δικαιοσύνης, θέμα που είχε υπογραμμίσει και κατά την προχθεσινή συνάντησή του με δικαστές.


Epikairo: Μύρισε '89, ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Ήδη το "Έθνος" έριξε την ιδέα την περασμένη Κυριακή, παίζοντας το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή για την ώρα μοιάζει εξαμβλωματικό και πέρα από κάθε φαντασία, δεν θα ήταν πρώτιστη πράξη εθνικής ενότητας η από κοινού σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο μνημόνιο του "επάρατου" Παπανδρέου; Πως αλλιώς να δικαιολογήσουν την μετεκλογική τους σύμπραξη, ο δικομματισμός του ψεύδους. Αμφότεροι επιδιώκουν το ξήλωμα της διετίας Παπανδρέου από διαφορετικές αφετηρίες: Οι μεν, επανιδρύοντας το παλαιοκομματικό κράτος στο όνομα του μνημονίου, οι δε θέλοντας να εφορμήσουν στην εξουσία στο όνομα της καταγγελίας του μνημονίου.

Πόσο ωραία θα δέσει η ιστορία, με τον εξορκισμό του "προδότη" μέσα από μια εξεταστική επιτροπή. Ειδικά αν έχει πάει και ο έτερος "προδότης", ο Παπακωνσταντίνου στην φυλάκα, θα δέσει ταμάμ το σκηνικό της αρχαγγελικής κάθαρσης. Προτείνουμε τέλος, όταν θα διεξάγεται η συζήτηση για την συγκρότησή της, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσουν διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, όπως τον Ιούνιο του 2011, ξέρουν αυτοί.

Άντε βρε, με το καλό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξουν και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα τον Καραμανλή ή τον Δημήτρη τον Αβραμόπουλα τον Μάρτιο του 2015


- See more at: http://www.epikairo.gr

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο Γ.Παπανδρέου :Η ανισότητα απειλεί τη Δημοκρατία

• 29 Ιανουαρίου 2014, 11:50

Άρθρο, Γραφείο Τύπου, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Η ανισότητα απειλεί τη Δημοκρατία


Δεν είναι λίγες οι αναλύσεις για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, τις ανισορροπίες, τα θεσμικά ελλείμματα και την απορρύθμιση των αγορών, που έβαλαν την οικονομία στη δίνη ενός καθοδικού σπιράλ, μόλις πριν 5 χρόνια.

Όμως, η εμπειρία μου, ως Πρωθυπουργός, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, επιβεβαίωσε την πίστη μου, πως παρά το γεγονός ότι κάθε πρόκληση από τις παραπάνω είναι από μόνη της μία μεγάλη απειλή, δεν παύουν να είναι όλες τα συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε: Την ανισότητα
Τα τρία τελευταία χρόνια το World Econimic Forum, ένας οργανισμός – ασπίδα του καπιταλισμού, έχει υποδείξει την ανισότητα στα εισοδήματα ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Και ο Πρόεδρος Obama, πρόσφατα, δήλωσε πως θα αφιερώσει το υπόλοιπο της προεδρίας του στην καταπολέμηση της ανισότητας, αυτής που αποκάλεσε “την καθοριστική πρόκληση των εποχών μας”. Τέτοιες ισχυρές δεσμεύσεις είναι τόσο ευπρόσδεκτες, όσο και αναγκαίες.

Δυστυχώς, όμως, κινούμαστε ακόμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πολιτικές που σκόπευαν να προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, μόνο διεύρυναν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σήμερα, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο τα 3,5 δις των φτωχότερων ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της η Oxfam. Από το 2009, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει αποκομίσει το 95% των εισοδημάτων. Στην Ελλάδα, 505 άνθρωποι (0,05% του πληθυσμού) κατέχουν περίπου το 1/3 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Παράλληλα, το 1/3 των Ελλήνων απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η κατάσταση αυτή είναι ηθικά, οικονομικά και πολιτικά μη βιώσιμη. Απαιτεί δομικές αλλαγές στον τρόπο μέτρησης της οικονομικής προόδου και στον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την “ανάκαμψη”.
Τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανισότητας αυτής μας απειλούν, πέρα από τις εθνικές μας οικονομίες. Βρίσκεται σε κίνδυνο η ίδια η κοινωνική συνοχή καθώς τα επίπεδα διαβίωσης καταρρέουν και τα αναχώματα της κοινωνικής κινητικότητας, της παγκόσμιας παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων απογυμνώνονται. Χωρίς ίσες ευκαιρίες οι πολίτες ούτε να μοιραστούν ισότιμα θα μπορούν, ούτε να δημιουργήσουν μέσα σε μία δυναμική, παγκόσμια οικονομία.

Αυτή η de facto αρνητική διάκριση βοηθά στην ανάδυση ενός επικίνδυνου, αναχρονιστικού καπιταλιστικού συστήματος, που διαστρεβλώνει την οικονομική ανάπτυξη και διαφθείρει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Η ισχύς και η επιρροή εδραιώνονται και συγκεντρώνονται στην κορυφή του συστήματος, απορροφώντας δημόσιους πόρους προς ιδιωτικό όφελος. Τα οικονομικά οφέλη ιδιωτικοποιούνται ενώ η «χασούρα» κοινωνικοποιείται. Οι πολιτικές υπαγορεύονται από πανίσχυρα ειδικά συμφέροντα και τον όποιο πανικό των αγορών.

Οι πολίτες, δικαιολογημένα, αποξενώνονται και αγανακτούν από αυτή την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. Πολλοί βλέπουν την ίδια την Δημοκρατία ως μία χρεοκοπημένη έννοια και προτιμούν να απέχουν από τη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Άλλοι στρέφονται σε ακραίες πολιτικές ομάδες, που τροφοδοτούν μια ακραία πολιτική πόλωση.

Οι δημοκρατίες μας δεν είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να λειτουργούν ισότιμα στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για το λόγο αυτό, τα μέτρα που θα προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη στη μετά-κρίση εποχή, θα πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές που προωθούν και τη δημοκρατική ανάκαμψη, την αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και της εξουσίας στους πολίτες. Δημοψηφίσματα, επιτροπές πολιτών, αποκεντρωμένη εξουσία και ψηφιακή δημοκρατία είναι μερικά μόνο από τα διαθέσιμα εργαλεία, ικανά να ενδυναμώσουν τις κοινωνίες μας.

Η ανοικοδόμηση, όμως, της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία δεν αρκείται στη βεβαίωση της συμμετοχής. Παράλληλα με την προοδευτική φορολογία και το ελάχιστο όριο διαβίωσης, ένας απλός τρόπος αποκατάστασης της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί οφείλουν να καταλάβουν πως το να επενδύσουν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών τους στο κοινό καλό, θα αποβεί και προς το συμφέρον τους: Περισσότερες θέσεις εργασίας συνεπάγονται και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενώ μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα συνεπάγεται μικρότερη οικονομική και πολιτική αστάθεια.

Σ’ αυτούς που ισχυρίζονται πως “ο αδέσμευτος και απεριόριστος καπιταλισμός είναι κοινωνικό αγαθό” και πως “η μείωση της ανισότητας είναι μάταιη”, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε πρόσφατα ένα ισχυρό μήνυμα: “Σας ζητώ να διασφαλίσετε πως ο πλούτος εξυπηρετεί την ανθρωπότητα, δεν την κυριαρχεί”. Αυτός πρέπει και να είναι ο στόχος του κάθε ηγέτη που ενδιαφέρεται για την μακροπρόθεσμη ευημερία και βιωσιμότητα της παγκόσμιας κοινωνίας μας.

Πότε θα ζητήσεις από το Γιώργο ΣΥΓΓΝΩΜΗ, Αντώνη;

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ. Αρκετά πια με το δούλεμα. Συγγνώμη πότε θα ζητήσουν;

Σαμαράς: «Πολλοί, και εντός της Ελλάδας, στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αντέχαμε».
Smartpost: Όπως και η ΝΔ του Σαμαρά που μιλούσε παντού για αποτυχία της Ελλάδας, του προγράμματος και της κυβέρνησης Παπανδρέου
Σαμαράς: «Εμείς αποτρέψαμε το εφιαλτικό σενάριο που διακινδύνευε ο ΣΥΡΙΖΑ. 13 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, η Αργεντινή δεν έχει καταφέρει ακόμη να συνέλθει».

Smartpost: «Εμείς»; Ποιοι «εμείς» Αντώνη; Η Ελλάδα κινδύνευσε να γίνει Αργεντινή στο πολλαπλάσιο το Μάιο του 2010. Τι έκανες τότε Αντώνη; Μήπως σφύριζες αδιάφορα; Μήπως το έπαιξες ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως δεν είχατε και πολλές διαφορές τότε εσύ κι ο Αλέξης; Μήπως είχατε βολευτεί και οι δύο να πυροβολάτε τον Πρωθυπουργό που πραγματικά γλύτωσε τη χώρα από το να ζήσει καταστάσεις Αργεντινής;

Σαμαράς: «Κανείς δεν μας λοιδωρεί πια. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνάει το 1 δισ. Καθαρό και αδιαμφισβήτητο το πρωτογενές πλεόνασμα. Με όλα υπολογισμένα. Χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα δεν είχαμε κανένα περιθώριο να δώσουμε σε κανέναν τίποτα».

Smartpost: Το πρωτογενές έλλειμμα που άφησε πίσω ο Καραμανλής το 2009 ήταν περίπου 25 δισ. Όταν έφυγε ο Παπανδρέου ήταν περίπου 5. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε δηλαδή σε 2 χρόνια το 80% της μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος, με όλη την αντιπολίτευση, μπροστά μπροστά η ΝΔ του Σαμαρά, να πετροβολεί εναντίον του – μέχρι το 2012 η ΝΔ δεν δεχόταν καν ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Καραμανλή ήταν 25 δισ… Τώρα οι ίδιοι που πετροβολούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου εντός και εκτός Ζαππείου, πανηγυρίζουν για το τέλος του πρωτογενούς ελλείμματος.

http://www.smartpost.gr

Μ.Καρχιμάκης : Nα τη χαιρόμαστε τέτοια Συγκυβέρνηση

Μιχάλης Καρχιμάκης ........για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις ευκαιρίες εποχιακής ασχόλησης κ.λ.π . Μήπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει να υπενθυμίσει και να απαιτήσει από τον κ. Πρωθυπουργό , ότι όταν συγκυβερνάς...συν-ανακοινώνεις,;;;;;

Κυρίως για ζητήματα ζωτικής σημασίας (έστω και αν διαρκούν για λίγο χρόνο)για την κοινωνία και τους ανθρώπους που δοκιμάζονται ,όπως πχ οι ανακοινώσεις για τις 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης που το ΠΑΣΟΚ και η κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλούς μήνες το είχαν πρώτο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης και πίεζαν να υλοποιηθεί άμεσα ;

Να λοιπόν άλλο ένα κορυφαίο ζήτημα που η δεξιά για άλλη μια φορά μας χώνεψε.

Εδώ λοιπόν ισχύουν ...
τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου ..

Ή τα καλά εμείς (Νέα Δημοκρατία )και τα κακά εσείς (ΠΑΣΟΚ )

Να την χαιρόμαστε τέτοια συγκυβέρνηση !!!!!!!!!!!

Ο Πρετεντέρης έχει μπερδέψει τον «πρωϊνό καφέ» με τη δημοσιογραφία

Παραθέτουμε αποσπάσματα από το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη με τίτλο "Ανεκδιήγητοι", που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα της Κυριακής". Έχει ενδιαφέρον ποια νοοτροπία υπερασπίζεται ο ίδιος ο Πρετεντέρης, πάνω στην οποία σχολιάζει το epikairo.


Για κάποιον λόγο τον οποίο ακόμη δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω, ο ΟΟΣΑ έφτιαξε μια έκθεση η οποία περιείχε μεταρρυθμίσεις για την «απελευθέρωση του ανταγωνισμού».

[..]

Εξ όσων γνωρίζω πάντως κανένα όργανο της ελληνικής πολιτείας δεν έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί ο ανταγωνισμός παντού και πάντα, ούτε βλέπω γιατί ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ να μας πει τι θα κάνουμε σε κάτι που δεν έχουμε αποφασίσει.

Παρ' όλα αυτά η έκθεση έγινε.

Και κάποιος ηλίθιος (ή πολλοί ηλίθιοι μαζί, πράγμα που είναι και το πιθανότερο...) δεσμεύθηκαν απέναντι στην τρόικα ότι θα υλοποιήσουν στο ακέραιο τις προτάσεις μιας ομάδας υπαλλήλων του ΟΟΣΑ.

Ετσι γενικώς. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα ανέλαβε μια ευθύνη χωρίς να έχει καν συναίσθηση τι αναλαμβάνει.

Ερχεται τώρα η τρόικα και λέει: «Κύριοι, κάντε αυτό για το οποίο δεσμευθήκατε!». Από την πλευρά τους κανένα πρόβλημα, διότι και αυτοί τόσο μυαλό κουβαλάνε...

Αποτέλεσμα; Πλακωνόμαστε τώρα μεταξύ μας σε πόσες ημέρες το γάλα θεωρείται φρέσκο και πόσα φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούν να πουλιούνται στα σουπερμάρκετ.

..]

Με άλλα λόγια, μια ολόκληρη χώρα κρίνεται σήμερα από την εφαρμογή ρυθμίσεων που προέβλεψαν ή φαντάστηκαν ή σχεδίασαν οι υπάλληλοι ενός διεθνούς οργανισμού.

Τις οποίες δεν ξέρω ποιος συζήτησε και ποιος ενέκρινε.

Αλλά τις οποίες κάποιοι ανεκδιήγητοι κυβερνητικοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν χωρίς ενδεχομένως να έχουν καν καταλάβει τι υπόσχονται.

Epikairo: Καταρχάς να ενημερώσουμε τον επιφανή δημοσιογράφο ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και πολλές φορές πληρώνει η ίδια με χρήματα των ελλήνων πολιτών τον Οργανισμό για να διεξάγει έρευνες για ένα ευρύ πεδίο θεμάτων δημόσιας πολιτικής, όπως π.χ. ο ανταγωνισμός, η δημόσια διοίκηση κ.α. Επίσης ο ΟΟΣΑ δεν θεωρείται όποιος και όποιος οργανισμός, μιας και οι εκθέσεις τους γίνονται σε συνεργασία με ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται από επιστημονική αρτιότητα.

Ο Πρετεντέρης χαρακτηρίζει "ηλίθιο" εκείνον που ανήγαγε τις συστάσεις του ΟΟΣΑ σε δεσμεύσεις απέναντι στη Τρόικα. Μας θυμίζει λογικές τύπου: "Γιατί ο Παπανδρέου να χαρακτηρίσει έναν ολόκληρο λαό διεφθαρμένο; Γιατί ο Παπακωνσταντίνου να μιλήσει για Τιτανικό; Γιατί να πάμε και να πούμε στους Ευρωπαίους τα πραγματικά μας ελλείμματα;" Επίσης η λογική του Πρετεντέρη ότι "κάνουμε ότι λέει η Τρόικα και τίποτε παραπάνω" ανταποκρίνεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία βαπτίζει ",μεταρρυθμίσεις" τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δίχως να κουνιέται φύλλο για αλλαγές σε ζητήματα που δεν μας τα υπαγορεύει η Τρόικα.

Κι αυτός ο "κίβδηλος" πατριωτισμός που μεταφράζεται σε έγερση "αντι-τροικανών" συναισθημάτων μόνο ως φτηνός και τυχάρπαστος μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Ελλάδα από το 2009 έπαψε να είναι "κουκούλι" σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, αφού η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της επάνω μας διαρκώς, επειδή πολύ απλά οι κυβερνώντες που αποθεώνει ο Πρετεντέρης, Σαμαράς-Βενιζέλος, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω πέρα απ' αυτά που τους λέει η Τρόικα. Αυτή η λογική να "ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους", κάνοντας δημιουργική λογιστική και επικοινωνιακά τεχνάσματα (πρακτικές που αποθέωσαν Σημίτης-Καραμανλής και υπέθαλψαν δημοσιογράφοι όπως ο Πρετεντέρης), μπορεί να αποτελεί μέρος συζήτησης ενός πολιτικού πρωϊνού καφέ και όχι της δημοσιογραφίας/αρθρογραφίας. Γι αυτό και ο Παπανδρέου και πολλοί από τους υπουργούς τους λοιδορήθηκαν, επειδή ακριβώς έσπαγαν της καθ' ημάς βολικής διαχείρισης.

Πολλοί βολεύονται πίσω από τον μπαμπούλα της Τρόικα. Καιρός είναι να ξεσκεπαστούν

- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7529-o-pretenteris-exei-berdepsei-ton-proino-kafe-me-ti-dimosiografia?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.kfBR35ZY.HXDqytnu.dpuf

Το τελευταίο (;) αντιμνημονιακό γραμμάτιο του Αλέξη Τσίπρα

Aχαρτί της εξεταστικής για το Μνημόνιο και πώς η χώρα μπήκε σε αυτό, ανασύρει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. [TheToc]

Το θέμα επαναφέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε με αφορμή την εδώ παρουσία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ίδιο αντικείμενο.

Η επόμενη Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο
«Σύντομα, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν», είναι η δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες.


Μια δέσμευση που έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής αναφοράς του, ότι ένα αίτημα έχουν οι πολίτες: την απονομή δικαιοσύνης (η αναφορά έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣτΕ και την Εισαγγελέα Διαφθοράς).

Στην ίδια δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας.


Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα». Στάση που έρχεται σε αντιδιαστολή με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για «άπλετο φως», όπως αναφέρει.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας
Στον επίλογο της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση (σ.σ. διερεύνησης του τι πραγματικά συνέβη και η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο). Ο λαός μας -συνεχίζει- έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Epikairo: Θυμόμαστε όλοι το νταβαντούρι που έκανε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη έλευση του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η Τρόικα να παρέβη το κοινοτικό κεκτημένο στην εφαρμογή των μνημονίων. Μόλις σήμερα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας δήλωσε για το πρώτο μνημόνιο ότι "τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής κατανεμήθηκαν με δικαιότερο τρόπο απ᾽ότι στο δεύτερο. Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι αδικίες του πρώτου μνημονίου διορθώθηκαν με το δεύτερο", τονίζοντας παράλληλα ότι "η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο Κάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. αξιοποίησε το νομικό της δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ ήταν της Ευρώπης και αναπόφευκτος όρος για την Ελλάδα ως προς τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης".

Επειδή λοιπόν ο Κάρας δικαιώνει πλήρως τον Παπανδρέου και τους χειρισμούς εκείνου και του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Τσίπρας σπεύδει να επαναφέρει την πρόταση της εξεταστικής για το μνημόνιο, όπως είχε εξάλλου δεσμευτεί και ο Σαμαράς, 4 μόλις ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές του Μαίου του 2012. Δεν βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη ΝΔ η κατάρρευση του μύθου ότι η υπογραφή του πρώτου μνημονίου όχι μόνο ήταν μονόδρομος, αλλά ήταν κατά πολύ ελαφρύτερο σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι με την πρόταση αυτή θέλει να ξεπληρώσει το τελευταίο αντιμνημονιακό γραμμάτιο στο δρόμο για την εξουσία, μέχρις ότου κι αυτός εφαρμόσει ένα σκληρότερο ενδεχομένως πρόγραμμα, μιας και προβλέπονται εκλογές εντός του 2014. Ο Σαμαράς μια χαρά γαργάρα τα έκανε όλα, και τώρα εφαρμόζει τα αγριότερα μέτρα, παραχαράσσοντας την ιστορία, εμφανιζόμενος μαζί με τον Βενιζέλο ως σωτήρες της πατρίδας.

Ας δει ο Τσίπρας και το κόμμα του τι έλεγε ο Σαμαράς λίγες μέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε που ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την ιστορική κωλοτούμπα και συνέπραξε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να αντιπαραδειγματίζεται
:

- See more at: http://www.epikairo.gr

Τώρα αρχίζει η δικαίωση της κυβέρνησης Παπανδρέου και όσων πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτή

2010.

Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ουσιαστικά μόνοι.


Όχι από επιλογή, αλλά γιατί κανένας, πλην ελαχίστων στην αντιπολίτευση, δεν είχε το πολιτικό θάρρος να τους προσφέρει στήριξη.

Άλλοι, αντί να στηρίξουν την κρίσιμη στιγμή, έτρεχαν στα Ζάππεια.

Άλλοι τους έβριζαν εν χορώ.

Τους είπαν προδότες, δοσίλογους, Τσολάκογλου.

Τους πετροβολούσαν οι πάντες.

Ακόμα τους πετροβολούν.

Για να ξεχαστεί και ποιοι πραγματικά φταίνε, αλλά και πόσο έβλαψε τη χώρα το γεγονός ότι διακόπηκε απότομα ο τετραετής βίος της.

Αλλά η δικαίωση έρχεται. Σταγόνα σταγόνα.

Μαρτυρικά για όσους έβριζαν, χλεύαζαν.

Λυτρωτικά για όσους πίστεψαν.


Δηλώνει σήμερα στην Καθημερινή ο Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας: «Η τρόικα ήταν ενδιάμεση λύση. Υπήρχε ανάγκη για ένα εργαλείο όπως η τρόικα, η οποία απέτρεψε την πτώχευση αρκετών χωρών. Χωρίς την τρόικα σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένη απόφασή της και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων ήταν τέλειες. Η παρούσα κρίση της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς, καμία χώρα, κανένας θεσμός, δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια κατάσταση. Ήμασταν αναγκασμένοι να επιδιορθώσουμε το πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Και η καταιγίδα δεν έχει ακόμη περάσει. Αλλά σώσαμε το πλοίο. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι.»

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς περισσότερα. Ένα είναι το συμπέρασμα. Όταν όλοι τους έβριζαν για προδότες, ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έστηναν από το μηδέν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που γλύτωσε την Ελλάδα από εθνική καταστροφή. Και αργότερα και άλλες χώρες της ΕΕ από κατάρρευση.

Αρχίζουν και το λένε οι πάντες.

Η δικαίωση τώρα αρχίζει.

Το δηλητήριο θα επιστραφεί σε όλα τα φίδια.

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου αποτέλεσε και αποτελεί εδώ και 4 χρόνια, ακόμα και σήμερα, το βασικό στόχο κάθε δημαγωγού, κάθε εθνοκάπηλου.


Η αλήθεια είναι ότι δυσαρέστησαν πολλούς οι επιλογές της.

Δεν μιλάμε βέβαια για τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου που κλήθηκε πάλι να πληρώσει το μάρμαρο.

Μακάρι πράγματι να υπήρχε το 2010, την ώρα που κατέρρεε η χώρα και χρειαζόταν άμεσα στήριξη, ένα σύστημα δίκαιης κατανομής βαρών.

Δεν υπήρχε – και ήθελε πολύ χρόνο να φτιαχτεί.

Ούτε χρόνος υπήρχε.

Για αυτό και αδικήθηκε κόσμος.

Αλλά δεν μιλάμε για τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου.

Μιλάμε για όσους καπηλεύτηκαν την οργή του κόσμου.

Κόμματα, για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους.

Και πέρα από τα κόμματα.


Μιλάμε για εκείνους που άρχισαν να χάνουν προνόμια δεκαετιών και καπηλεύτηκαν την οργή του κόσμου, έγιναν πιο αγανακτισμένοι από τους αγανακτισμένους, πιο αντιμνημονιακοί από τους αντιμνημονιακούς, με ένα και μόνο στόχο: να απαλλαγούν μία ώρα νωρίτερα από την παρουσία Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.

Όλο το παρασιτικό κατεστημένο σύστημα που ενοχλήθηκε από τα παραπάνω, έπαιξε τα ρέστα του εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δημιουργήθηκε ένα τέρας δημαγωγίας για να την αποδομήσουν.

Δημαγωγία που έλεγε ότι δεν υπήρχε και κανένα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα το 2009.

Αλλά ότι όλα ήταν και είναι στημένα, προδιαγεγραμμένα, συμφωνημένα.

Ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ματώνουν οι Έλληνες με Μνημόνια, παρά μόνο φταίνε κάποιοι προδότες, προσκυνημένοι, δωσίλογοι.

Μια δημαγωγία που δηλητηρίασε την ελληνική κοινή γνώμη. Εξέθρεψε το μίσος.

Αποτέλεσμα: Περιθωριακές ανοησίες έγιναν κοινός τόπος για πολλούς Έλληνες.

Άνθρωποι διασύρθηκαν και διασύρονται με ψιθύρους, φήμες, κουτσομπολιά, χωρίς καμία τσίπα, αλλά με πολλή πατριδοκαπηλία.

Και απύθμενη συνωμοσιολογία.

Μια μήτρα συνωμοσιολογίας που εξέθρεψε το μίσος.

Τα φαινόμενα βίας.

Και τα ακραία φασιστικά φαινόμενα.

Σήμερα, καταρρέουν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που κατασκευάστηκαν εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η μία μετά την άλλη.


Καταρρέουν μπροστά στην αλήθεια των αποφάσεων των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και πρόσφατα της Κύπρου.

Κυβερνήσεις οι οποίες πήραν την ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να κάνουν το παν για να μην καταρρεύσουν οι χώρες τους, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον των χωρών τους και μόνο.

Η ιστορία και η αλήθεια ήδη δικαιώνουν όλους εκείνους που πίστεψαν στην πατριωτική προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, εκείνους που δέχθηκαν την χλεύη της ισοπέδωσης στο χώρο εργασίας τους, στις παρέες τους, στα καφενεία.

Πού βομβαρδίστηκαν με χιλιάδες ώρες ασύλληπτης δημαγωγίας από συγκεκριμένα μέσα δήθεν ενημέρωσης, αλλά δεν το έβαλαν κάτω.

Ναι. Και η δική τους δικαίωση τώρα αρχίζει.

http://www.smartpost.gr 

Η Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ ζητά πρωτοβουλίες για το πολιτικό σύστημα και την απονομή δικαιοσύνης

Ως προς το πολιτικό σύστημα:

1. Ένα δικό μας Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και επιστροφής στις αγορές, , που θα οδηγούσε μέσα στο 2014 σε έξοδο από το μνημόνιο και στην ανάπτυξη. Ένα Εθνικό Σχέδιο που θα είναι πρωτίστως δικό μας δημιούργημα και εθνικός μας στόχος.

2. Ισχυρή διαπραγμάτευση κρίσιμων πτυχών του με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

3. Ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια, την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση πολιτών με μεγαλύτερη αναλογία, μικρές περιφέρειες κλπ.

4. Μόνιμη Δημόσια Ανάρτηση σο Διαδίκτυο του Πόθεν Έσχες Πολιτικών, Δικαστών, Δημόσιων Λειτουργών, Στελεχών Αυτοδιοίκησης, Μελών Διοικητικών Συμβουλίων Οργανισμών και Φορέων Δημοσίου, Συνδικαλιστών, Δημοσιογράφων και Ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης. Η δημόσια ανάρτηση είναι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ασκούντες εξουσία οποιασδήποτε μορφής. Δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μομφή εναντίον τους, αλλά ως διαδικασία που ενισχύει τη διαφάνεια και περιφρουρεί τους πολλούς έντιμους εξ αυτών.

5. Μια πραγματική Συνταγματική Αναθεώρηση που θα προστατεύσει την Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία από τις αδυναμίες του παρελθόντος.

6. Ευρωπαϊκές συμμαχίες εν όψη Ευρωεκλογών για μια συνολική Ευρωπαϊκή λύση.
7. Αποφασιστική Αντιμετώπιση του Φασισμού. Η επικίνδυνη και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα άνθηση του φασιστικού–ναζιστικού φαινομένου, όπως εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπο-αξιολόγηση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, των επιπτώσεων και των πραγματικών διαστάσεων που θα έπαιρναν μέσα στην κρίση, ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων της, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ανασφάλεια των πολιτών στις μεγαλουπόλεις, λόγω εγκληματικότητας. Δόθηκε χώρος και ρόλος κοινωνικής παρέμβασης στη ΧΑ, με την διοργάνωση καλοπληρωμένων συσσιτίων και την υποκατάσταση του κράτους και της αστυνομίας από τα νέα Τάγματα Εφόδου. Η παραστρατιωτική δομή και ο ναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ, υποεκτιμήθηκε επίσης και φτάσαμε στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στο Μελιγαλά, στην εγκληματική επίθεση στο Πέραμα εναντίον στελεχών του ΚΚΕ και στην καλοσχεδιασμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ενός νέου ανθρώπου που στοχοποιήθηκε από τους Έλληνες Ναζί, μόνο και μόνο γιατί ήταν αντιφασίστας.

● Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στάση που κράτησαν οι γνωστοί κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίου επί μακρόν «ερωτοτροπούσαν» ακόμα και με την ιδέα μετεκλογικών συνεργασιών με τη Χρυσή Αυγή.
● Ο φόνος του Παύλου Φύσσα να αποτελέσει μια διαρκή σειρήνα αφύπνισης των Ευρωπαίων ηγετών. Οι Ευρωπαίοι, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο, πρέπει να αντιληφθούν ότι η εμμονή τους σε τιμωρητική λιτότητα, μετατρέπει την Ελλάδα σε «Εκτροφείο Μίσους και Απελπισίας» και οδηγεί σε μια τεχνητή αύξηση της κοινωνικής αποδοχής της Χρυσής Αυγής. Ο κίνδυνος πια, απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία.

Η «θεωρία των δύο άκρων» - που είναι μια αντιδραστική θεωρία – λειτουργεί, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, καταστροφικά και τυχοδιωκτικά. Δυναμιτίζει την αναγκαία ενότητα των δημοκρατικών πολιτών και δίνει άλλοθι στο ναζιστικό φαινόμενο.

8. Άμεση προκήρυξη των αδειών χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων,που επί δεκαετίες τις λυμαίνονται συστήματα του παρασιτισμού.
✓ Έχει προ πολλού παρέλθει ο χρόνος για να απογαλακτιστεί πλέον το πολιτικό σύστημα από την ηγεμονία συμφερόντων που διαφεντεύουν το χώρο των μέσων ενημέρωσης.
✓ Η κυβέρνηση, αντί να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, παρέχει συγχωροχάρτι ασυδοσίας στο πελατειακό σύστημα, παρατείνοντας επ’ αόριστον την «προσωρινότητα» της χωρίς άδεια χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και αποστερεί το κράτος από πολύτιμα έσοδα.
✓ Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός οφείλουν να την αποσύρουν και να οργανώσουν άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ως προς την απονομή δικαιοσύνης:
Πρωτοβουλίες για την άμεση εκδίκαση (εντός εξαμήνου ή έστω έτους) των εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων (οικονομικών, φορολογικών, απαλλοτριώσεων δημοσίων έργων, αναπτυξιακών–επενδυτικών) που αφορούν μεγάλα ποσά και που εκκρεμούν στα δικαστήρια, κατά αποκλειστική προτεραιότητα.
Δεν μπορεί σε τρία χρόνια να έχουν κοπεί δισεκατομμύρια από την κοινωνική πολιτική και να ταυτόχρονα να μειώνονται οι εισακτέοι στις σχολές δικαστών, που θα αξιοποιούνταν για να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Η εκκαθάριση αυτή θα δημιουργήσει ανάχωμα στην αφαίμαξη των εύκολων στόχων. Κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις αιχμές μας.

Σεβασμός στο ΠΑΣΟΚ, από όλους αλλά και από τον εαυτό του

του Οδυσσέα Κορακίδη*

Έχω την αίσθηση ότι όλη αυτή η ιστορία για την κεντροαριστερά αλλιώς ίσως ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε.
Αρχικά υπήρξε το αίτημα από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πέρα από κραυγές, αφορισμούς και εύκολες λύσεις να ακούσει μια ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση.
Στη συνέχεια η προσπάθεια περιορίστηκε όχι στην ίδια τη λύση αλλά στον αυτοσκοπό της ανασυγκρόηισης της κεντροαριστεράς, κάτι που εκ των πραγμάτων ενδιέφερε λιγότερους απ ότι το πρώτο.

Τελευταία υπάρχει η αίσθηση πως η προσπάθεια απέτυχε και στα δύο και εξελίσσεται σε μέσο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών.


Γιατί όμως αυτά;

1ον Γιατί ενώ ξεκίνησε ως μια προσπάθεια ένωσης του χώρου κηδεμονευτηκέ και στελεχώθηκε από ανθρώπους που φαίνεται πως κινούνται με μόνο γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον

2ον Γιατί αντί να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις αναγκαίες ισορροπίες, κινήθηκαν με μια άμετρη αλαζονεία.

3ον Γιατί δεν έπεισαν κανένα ότι κομίζουν κάτι το νέο και πράγματι διαφορετικό, αντίθετα ανακυκλώθηκαν πρόσωπα που δεν ήταν μακριά απο τα συστήματα εξουσίας σε εποχές όχι και τόσο φωτεινές

4ον Και σημαντικότερο γιατί ακόμη και τη στιγμή που αποφάσισαν να αποκτήσουν έναν πιο διακριτό ρόλο προέταξαν τα ονόματα, τα σύμβολα κλπ παρά τον πυρήνα της πολιτικής που είναι τι λες και ποιον εκφράζεις.

Αν υπάρχει λοιπόν ένα συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι πως τίποτα δεν υπάρχει για να υπάρχει ή να νομίζει πως υπάρχει.

Τα πολιτικά κόμματα υπήρξαν ιστορικά για να εκφράζουν κοινωνικές ομάδες. Σε εποχές όπως αυτή που ζούμε τώρα, έντονων συγκρούσεων οι κοινωνικές ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από ευχολόγια. Και για να το πω πιο πρακτικά για τη στιγμή έχει μεγαλύτερη σημασία να πείσεις τον άνεργο από το Κερατσίνι ότι δε θα βρει δουλειά με ένα νόμο ή πλακώνοντας τους μετανάστες παρά το να πείσεις έναν ακόμη καθηγητή πανεπιστημίου η αποτυχών πολιτευτή να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ένα δεύτερο χρήσιμο συμπέρασμα είναι Πως αν δεν σεβαστείς εσύ τον εαυτό σου δεν θα σε σεβαστεί κανείς.

Αν λοιπόν το σημερινό ΠΑΣΟΚ σεβόταν την ιστορία του και πίστευε στον εαυτό του τότε αφενός θα είχε πετύχει η περσινή ανασυγκρότηση του κόμματος και αφετέρου θα ήταν το ΠΑΣΟΚ ο βασικός εκφραστής των κοινωνικών δυνάμεων που ιστορικά εξέφραζε η Δημοκρατική παράταξη.
Σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος και χρόνος για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ ή της κεντροριστεράς ή όπως αλλιώς το θέλετε. Αν υπάρχει όμως δεν περνά μέσα από κάστες και κλειστά παρεάκια, ούτε μέσα από υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε μέσα απ όσους το ΠΑΣΟΚ για αυτούς αποτελούσε πάντα ξένο σώμα.

Η ανασυγκρότηση του χώρου περνά μέσα από την επανασύνδεση του με τις κοινωνικές δυνάμεις που πάντα εξέφραζε. Σαφώς και δεν υπάρχουν θαύματα να τους τάξεις, πράγμα σύνηθες για το πολιτικό μας σύστημα.

Περιμένουν όμως ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα που περιλαμβάνει συγκρούσεις όχι μόνο με το μαριδάκι άλλα και με τα μεγάλα ψάρια.

Ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομή πόρων και φόρων αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, το πως θα μεγαλώσει η πίτα.
Τέλος η όποια ανασυγκρότηση αν έχει έστω και μια ελπίδα επιτυχίας περνά μέσα από συσπείρωση και ένωση δυνάμεων όχι μόνο εμάς στο ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων που σήμερα δεν βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

* Ο Οδυσσέας Κορακίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αλίμου και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ιστολόγιο kinisi75pasok.blogspot.com

http://www.smartpost.gr

O Κατίδης στο Άουσβιτς

του Μιχάλη Κορδαλή


Τον Κατίδη τον τιμωρήσαμε για το «χαιρετισμό» του - και ορθώς, ως ένα σημείο. Ίσως, όμως, αντί να τον τιμωρήσουμε, να τον διασύρουμε και μετά να ξεχάσουμε το ζήτημα, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, να έπρεπε να κάνουμε αυτό που έκαναν οι Γερμανοί με τους δικούς τους διεθνείς παίκτες.

Ανήμερα της επετείου του Ολοκαυτώματος να τον στέλναμε δηλαδή αυτόν, αλλά και κάθε νέο επίδοξο μιμητή του, για ένα μάθημα ιστορίας στο Άουσβιτς, εκεί που συντελέσθηκε ένα απ΄ τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Ναζισμού, να τον πηγαίναμε στην Κοκκινιά και στο Χαϊδάρι.

Θα του δείχναμε το στρατόπεδο και θα του λέγαμε τότε την ιστορία ενός λογιστή στο επάγγελμα, του Σουκατζίδη, που όντας κρατούμενος εκτελούσε χρέη διερμηνέα γι' αυτό και η ζωή του ήταν χρήσιμη στους Ναζί.

Αυτός ο Σουκατζίδης ήταν που ένα πρωί του είπαν να βγει μπροστά στη γραμμή μαζί με άλλους 199 μελλοθάνατους κρατουμένους. Στο άκουσμα του ονόματός του, ο Καρλ Φίσερ, διοικητής του στρατοπέδου, του είπε να κάνει πίσω μιας και δεν μπορούσε να εκτελέσει έναν διερμηνέα. Ο Σουκατζίδης ρώτησε αν θα εκτελούσαν άλλον αντί για τον ίδιο και όταν πήρε απάντηση πως η διαταγή είναι να εκτελεστούν 200 παρέμεινε εκεί μπροστά στη γραμμή, δίπλα στους συμπατριώτες του. Ήταν η τελευταία φορά που αντίκρισε τον ήλιο εκείνο το πρωί. Πρωί Πρωτομαγιάς του 1944.

Αυτά πιστεύω έπρεπε να πούμε στον Κατίδη και τον κάθε «Κατίδη» δίπλα μας.
Κι ίσως τότε ο Κατίδης μας άκουγε, μπορεί να βούρκωνε, μπορεί να μετανοούσε ειλικρινά για την πράξη του, μπορεί να γλίτωνε ένα στίγμα που αντί να τον απομακρύνει από αυτό που φοβόμαστε πως νομίζει, τον απομακρύνει στην ουσία από μας.

Μπορεί πάλι, να μη συνέβαινε τίποτε από αυτά αλλά τότε δεν θα είχε δικαιολογία. Θα του είχαμε δείξει τον δρόμο, θα είχε κάνει την επιλογή του και η τιμωρία του θα είχε εκπληρώσει τον σκοπό της. Τον σκοπό της, όπως τον φαντάστηκε ο Πρωταγόρας και ο Τσεζάρε Μπεκαρία. Όχι δηλαδή ως τιμωρία αλλά ως κολασμό, ως δίδαγμα.

Γιατί ποια τιμωρία έχει νόημα αν αποσκοπεί μόνο στη λελογισμένη ανταπόδοση της βλάβης κι όχι στο μελλον, στην «εκπαίδευση» του δράστη και του κοινωνικού συνόλου ώστε να αποσοβηθεί δυνητικά παρόμοια πράξη;

Άλλωστε, ο φασισμός, ο ναζισμός, ο εκάστοτε εχθρός της Ελευθερίας δεν είναι μόνο ένα κόμμα, ένα μόρφωμα, μια συμμορία που τη βάζεις φυλακή και «καθάρισες», ή πατώντας το «mute» στην τηλεόραση.

Είναι νοοτροπία. Είναι ένα «άνθος του κακού» που μπορεί να φυτρώσει παντού γύρω μας. Γι' αυτό και δεν μπορείς να τον νικήσεις με την τιμωρία, δεν μπορείς να παλέψεις τον φόβο με τον φόβο.

Με γνώση, με Παιδεία, με τέτοια μαθήματα Ιστορίας νικιέται ο φασισμός στην πράξη.

Αλλά και με κάτι ακόμα. Με μνήμη.

Γιατί όσο θυμόμαστε τους Σουκατζίδηδες, όσο θυμόμαστε αυτούς που ακριβοπλήρωσαν μια στάλα λευτεριά, όσο θυμόμαστε αυτή τη λευτεριά που κέρδισαν και σήμερα εμείς τη δανειζόμαστε απ΄ την επόμενη γενιά τότε κάποια «ανθρωπάκια»(;), βαθιά συμπλεγματικά, με επάγγελμα το μίσος, το ψεύδος, την ιστορική αμνησία δεν θα χωρούν στη ζωή μας.

Δυστυχώς αυτό που προβληματίζει είναι πως στη χώρα μας έχουμε δυστυχώς πολύ κοντή μνήμη. Ξεχνάμε εύκολα και θυμόμαστε επιλεκτικά. Αξίζει πάντως να διδαχθούμε απ΄ το παράδειγμα των Γερμανών που στην προκειμένη περίπτωση κάνουν την αυτοκριτική τους.

Ίσως έρθει η ώρα και για τη δική μας, ίσως...

*Ο Μιχάλης Κορδαλής είναι φοιτητής της Νομικής Αθηνών.

http://www.protagon.gr

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Για «ένα επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα» γράφει ο Γιώργος Παπανδρέου

Για άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών από την αρχή της κρίσης κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, με άρθρο του στο site του CNBC.Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας παραπέμπει μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, οι πλουσιότεροι 85 άνθρωποι έχουν συνολικό πλούτο που αντιστοιχεί σε όσα βγάζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Από το 2009 το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει καρπωθεί το 95% από την αύξηση του εισοδήματος. Στην Ελλάδα, 505 πολίτες έχουν περιουσία όση και το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που το ένα τρίτο των Ελλήνων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κατάσταση αυτή είναι ηθικά, οικονομικά και πολιτικά μη βιώσιμη, υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο πως υπολογίζεται η οικονομική πρόοδος και στο πως ορίζεται η “ανάκαμψη”.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί πως οι μακροχρόνιες συνέπειες από την ανισότητα απειλούν πολλά περισσότερα από την οικονομία. Όπως υποστηρίζει, διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς υποχωρεί το επίπεδο διαβίωσης και εξαφανίζονται τα θεμέλια για την κοινωνική κινητικότητα, όπως η οικουμενική παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλειας. Χωρίς ισότητα ευκαιριών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν δημιουργικά σε μια δυναμική, παγκόσμια οικονομία, ενώ πολλοί λίγοι θα κερδίσουν από την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τονίζει.

Oι διακρίσεις αυτές δημιουργούν ένα επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο διαστρεβλώνει την οικονομική ανάπτυξη και διαφθείρει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προειδοποιεί ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η δύναμη και η επιρροή συγκεντρώνονται στην κορυφή, επιτρέποντας την ιδιωτικοποίηση των οικονομικών κερδών και την κοινωνικοποίηση των απωλειών, ενώ οι πολιτικές κατευθύνονται από ειδικά συμφέροντα και τους πανικούς στις αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου οι πολίτες είναι εξαγριωμένοι με την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας και πολλοί αντιμετωπίζουν ως χρεοκοπημένη την ίδια τη δημοκρατία, απέχοντας από την πολιτική ζωή ή προσφέροντας στήριξη σε ακραίες ομάδες.

«Οι δημοκρατίες μας δεν είχαν σχεδιαστεί για να λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια παγκόσμια οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να αντισταθμιστούν από πολιτικές για την προώθηση της δημοκρατικής ανάκαμψης, με την αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και εξουσιών για τους πολίτες μας. Τα νομοσχέδια, οι επιτροπές πολιτών, η αποκέντρωση της εξουσίας και η ηλεκτρονική δημοκρατία (edemocracy) είναι μερικά από τα εργαλεία για την ενίσχυση των κοινωνιών μας» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Αναρτήθηκε από Toprotovioli

Ώρα για ένα εθνικό συμβόλαιο, Tου Νικόλαου Ερμή

Νικόλαος Ερμής*
Όσο περνάει ο καιρός και ο δημοκρατικός χώρος που εκπροσωπήθηκε επί σειρά ετών απ’το ΠΑΣΟΚ παραμένει διασπασμένος, τόσο φαίνεται η ανάγκη για ενότητα του χώρου. Για να συντελεστεί η ενότητα όμως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει ένα συμβόλαιο μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος ενός πολιτικού black out.
Οι στόχοι του συμβολαίου αυτού θα πρέπει να είναι η οργάνωση του κράτους στα νέα δεδομένα της εποχής, η στροφή προς την ανάπτυξη μέσω μείωσης της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, η στροφή προς την παραγωγή μέσω διαχείρισης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κυρίως για τον πρωτογενή τομέα και η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Παράλληλα με αυτό το συμβόλαιο θα πρέπει να μελετηθεί ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης που θα αποτελέσει το σχέδιο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Τρεις βασικοί στόχοι του σχεδίου αυτού θα πρέπει να είναι η απομείωση και βιωσιμότητα του χρέους, η εξεύρεση επενδυτικών πόρων προς στοχευμένη παραγωγική ανάπτυξη και η οργάνωση μιας λιτής και μεταρρυθμιστικής διαχείρισης στο κράτος και στην οικονομία.
Στους στόχους αυτούς θα είναι αναγκαία η συμφωνία των βασικών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας συμπεριλαμβανομένου της σημερινής κυβέρνησης και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέσω αυτού του σχεδίου η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για μια πιο δίκαιη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα εθνικής συνεννόησης μεταξύ των ευρωπαικών δυνάμεων.
Όσον αφορά το συμβόλαιο κοινωνίας και υπάρχοντος πολιτικού συστήματος για την ίδρυση του κόμματος στον μεσαίο, κεντροαριστερό χώρο ένα παράδειγμα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για το πως θα πρέπει να είναι το κόμμα αυτό είναι η δημοτική παράταξη του κ.Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων που κατήλθε στις δημοτικές εκλογές του 2010 και είχε λάβει στήριξη από κόμματα της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.


*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://rethemnosnews.gr

Ποιος Ανδρέας μιλάει για τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Εμμέσως πλην σαφώς, επιτίθεται στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, με αφορμή όσα είπε χθες στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Επειδή ακούω και μαθαίνω για κάποιους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των 58 και μόνιμο τους πρόβλημα είναι η διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, κατακεραυνώνοντας το κοινωνικό κράτος της περιόδου ,και την διόρθωση των αδικιών της διακυβέρνησης της δεξιάς ,το οποίο μεταφράζουν ως το πελατειακό κράτος του Ανδρέα Παπανδρέου …..τους παραπέμπω στις συνετές και αλησμόνητες διακυβερνήσεις των περιόδων 1990 -1993 και 2004- 2009», σημειώνει με νόημα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook .

Απευθύνεται δε, ευθέως στον τέως εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, το όνομα του οποίου είχε αρχίσει να «παίζει» για το ευρωψηφοδέλτιο των «58», ρωτώντας : «Έτσι δεν είναι Ανδρέα και λοιποί … σύγχρονοι που απαξιώνετε εργολαβικά…την προσφορά και την ιστορία 38 ολόκληρων χρόνων ;;;;».

http://www.matrix24.gr/

Αν πιστεύεις ότι «όλοι χωράνε», δεν έχεις καταλάβει γιατί σκόρπισε το ΠΑΣΟΚ

Η διαπίστωση του πολιτικού τέλους του παταγωδώς αποτυχημένου Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι το μόνο θέμα που έχει καταντήσει πλέον κλισέ στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά.
Μια άλλη φράση που επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς καθόλου να μπορώ να την καταλάβω είναι αυτό το περίφημο «όλοι χωράνε», το οποίο το ακούω συνεχώς κι από παντού. Αναρωτιέμαι πραγματικά τι πιστεύουν αυτοί που το εκφράζουν.

Το 2009 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στο οποίο όλοι χωρούσαν, αν και μάλλον κακώς όλοι χωρούσαν, έλαβε 43,9% και τον Ιούνιο του 2013 το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο επίσης πάλι όλοι χώρεσαν έλαβε 12,28%.

Την επόμενη μέρα της συντριβής, το ΠΑΣΟΚ σκόρπισε στους 5 ανέμους και έγινε μόδα η ίδρυση κόμματος ή κίνησης, όπως αναλύθηκε πριν και εδώ, από ανθρώπους που ακόμα κι αν διέθεταν κάποιο πολιτικό κεφάλαιο, κατάφεραν να σκορπίσουν το μεγαλύτερο μέρος του, μεθυσμένοι από τα χειροκροτήματα που ίδιοι χάριζαν στους εαυτούς τους, όταν κοιτάζονταν στον καθρέφτη.

Το 2012 λοιπόν το ΠΑΣΟΚ έχασε, εξαιτίας πολλών λόγων, πάνω από 30 μονάδες από την εκλογική του δύναμη. Με λίγα λόγια, ο ελληνικός λαός έδειξε σε κάποιους την πόρτα της εξόδου από την πολιτική ζωή του τόπου, δεν έδειξε με την ψήφο του ότι «όλοι χωράνε».

Το «όλοι χωράνε» που διατυπώνεται κυρίως για να μην διαταραχθούν οι κοινωνικές σχέσεις των διαφόρων στελεχών είναι εντελώς ανακόλουθο από τη λαϊκή ετυμηγορία. Πώς γίνεται να χωράνε στο ΠΑΣΟΚ κι αυτοί που ζήτησαν «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για το Μνημόνιο αλλά και αυτοί που έφτυσαν αίμα για να σώσουν τη χώρα με το Μνημόνιο;

Πώς γίνεται να χωράνε και αυτοί που θυσιάστηκαν για την πολιτική ατζέντα του 2009-2011 μαζί με αυτούς που παραχώρησαν αυτή την ατζέντα στον τυχοδιώκτη Σαμαρά και του επέτρεψαν να κερδίσει τις εκλογές με βάση αυτήν;

Πώς γίνεται να χωράνε σε ένα κοινό εγχείρημα και εκείνοι που δεν προλάβαιναν να κοιμηθούν το 2009-2011 μαζί με αυτούς που τους έκαναν υψηλή κριτική από τα καφέ του Κολωνάκιου εκείνη την περίοδο και έχουν σήμερα καταλάβει ότι τη χώρα την έσωσε ο Σαμαράς;

Πώς γίνεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι άνθρωποι που τους έπνιξαν αδίκως τα σκατά της Μεταπολίτευσης μαζί με αυτούς που πάνε να ανασύρουν από το περιθώριο της πολιτικής ζωής τον Κώστα Σημίτη, το Νίκο Χριστοδουλάκη και το Νίκο Μπίστη ως «δικαιωμένους»; Δικαιωμένους για τι; Για το ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν τίποτα για τον Τσοχατζόπουλο και τον Κάντα για τους οποίους βρέθηκαν να απολογούνται άνθρωποι που εκλέχθηκαν πρώτη φορά το 2007 και το 2009;

Πώς είναι δυνατόν να χωράνε όλοι, θύτες και θύματα;

http://www.parapolitiki.com/

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η αναδιάρθρωση του χρέους του 2010 και άλλα παραμύθια

Και ξαφνικά...μπήκε στην πολιτική ατζέντα ένα θέμα που νομίσαμε ότι είχε ξεχαστεί: η αναδιάρθρωση του χρέους του 2010.
Αυτή που υποτίθεται μας πρότειναν διάφοροι το 2010 και εμείς είπαμε ένα σθεναρό όχι! Ποιος το είπε το όχι; Μα το γνωστό τρισκατάρατο "δίδυμο": Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου...

Το θέμα επενέφερε ο κ. Ιγνατίου. Ο γνωστός δημοσιογράφος (η κόντρα με τον Παπανδρέου κρατάει χρόνια, από το σχέδιο Ανάν...) ετοιμάζει βιβλίο για την κρίση.
Και έκανε ένα μικρό preview παρουσιάζοντας εσωτερικά έγγραφα του ΔΝΤ που κατ' αυτόν αποδεικνύουν ότι "το ΔΝΤ είχε προτείνει αναδιάρθρωση και η Ελληνική κυβέρνηση την απέρριψε".
Στη συνέχεια ήρθε η Ελευθεροτυπία για να αναβιώσει μία παλιά ιστορία: τις αντίστοιχες αιτιάσεις του κ. Ρουμελιώτη (αυτός το βιβλίο το έχει ήδη γράψει).
Η εφημερίδα λοιπόν θυμήθηκε να δημοσιεύσει την κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη - κατάθεση του 2012...
(αν θυμάστε ο ατρόμητος εισαγγελέας τον είχε καλέσει μετά από μία συνέντευξη στους New York Times για να του εξηγήσει πως ακριβώς οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου είχαν διαπράξει εσχάτη προδοσία το 2010...)
Εκεί λοιπόν ο κ. Ρουμελιώτης ισχυρίζεται και αυτός ότι το ΔΝΤ μέσω του Στρώς Κάν είχε προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση αναδιάρθρωση του χρέους το 2010 και αυτή είπε όχι, επιλέγοντας το μνημόνιο.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Αναδιάρθρωση χρέους το 2010. Μάλιστα. Ερώτημα πρώτο: τι είδους; Συναινετική με τους πιστωτές; Ή μονομερής;
Ας υποθέσουμε καταρχάς ότι όσοι μιλάνε για "την αναδιάρθρωση που μας προτάθηκε το 2010 και την αρνηθήκαμε" δεν μιλούν για μονομερείς Ελληνικές αποφάσεις.
Γιατί μονομερείς Ελληνικές αποφάσεις για το χρέος σημαίνει απόφαση μη εξυπηρέτησης. Στάση πληρωμών. Δεν σας πληρώνουμε βρε αδερφέ. Ουκ αν λάβεις, πως το λένε!
Με πρωτογενές έλλειμμα 24 δις (εφόσον δεν θα πληρώναμε τόκους τα 11 δις των τοκων δεν μετράνε). Σε απλά ελληνικά, με 24 δις περισσότερες δαπάνες από έσοδα.
Μία παρόμοια απόφαση λοιπόν θα σήμαινε ότι το κράτος θα έπρεπε να γεννήσει από κάπου τα 24 δις που του έλειπαν για να μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις κλπ.
Γιατί προφανώς η στάση πληρωμών σημαίνει ότι κανείς δεν σου δανείζει πια - ούτε οι αγορές ούτε τα κράτη. Και πρέπει να κάνεις κουμάντο μόνος σου. Και μάλιστα αμέσως - όχι σε 3-4 χρόνια.

Άρα δεν μιλάμε για μονομερείς αποφάσεις. Προφανώς οι οπαδοί της θεωρίας "μας προτάθηκε αναδιάρθρωση το 2010 και δεν την δεχτήκαμε" εννοούν συναινετική απόφαση αναδιάρθρωσης.
Ωραία. Ποιοι λοιπόν θα έπρεπε να συναινέσουν; Οι ιδιώτες καταρχάς στους οποίους χρωστούσαμε. Και τα κράτη της ΕΕ στη συνέχεια.
Γιατί τα κράτη; Γιατί και όλο το χρέος να σβήναμε (συναινετικά πάντα!) πάλι παραμένει το μικρό πρόβλημα εκείνων των 24 δις που κάποιος θα έπρεπε να μας δώσει για να πορευόμαστε...
Θα μας τα έδιναν οι ιδιώτες; Χλωμό, τη στιγμή που θα είχαν ήδη συμφωνήσει να κουρευτούν οι απαιτήσεις τους. Και κερατάδες, και δαρμένοι?!
Άρα θα έπρεπε να μας τα δώσουν τα κράτη, οι εταίροι μας στην ΕΕ. Με τη συμφωνία των κοινοβουλίων τους.
Φανταστείτε τη σκηνή: ο Γερμανός (Γάλλος, Ολλανδός, Φινλανδός,...) Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο και λέει περίπου τα εξής:
"Λοιπόν, η κυβέρνηση προτείνει να χαρίσουμε τα μισά χρέη των Ελλήνων (ναι, θα χάσουν και οι Γερμανικές τράπεζες), και να τους δώσουμε και χρήματα για να καλύπτουν τα ελλείμματά τους.
Ναι, μιλάμε γι αυτούς που μας λένε ψέματα χρόνια τώρα για τα πραγματικά τους στοιχεία. Και όχι, ακόμα δεν έχουν δεσμευθεί και δεν μας έχουν δείξει ότι πράγματι είναι διατεθειμένοι να βάλουν τάξη στο σπίτι τους. Αλλά ας τους δώσουμε αυτά που ζητάνε, τι λέτε;" Χμ....εσείς τι λέτε να λέγανε;
Και βέβαια, υπήρχε και το μικρό θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οποία δεν δανείζει τα κράτη μεν, κρατάει όμως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα από....από εκεί που το κρατάει.
Και η οποία είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους.
Και αν η Ελλάδα εμφανιστεί να ζητάει αναδιάρθρωση, θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών (που με κλειστές διεθνείς αγορές, είχαν πλήρη εξάρτηση από την ΕΚΤ), οδηγώντας τη χώρα σε άμεση κατάρρευση.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ στην Ευρώπη το 2010 πριν το μνημόνιο δεν ήταν διατεθειμένος να μιλήσει για αναδιάρθρωση χρέους, πόσο μάλλον να συναινέσει. Ούτε τα κράτη, ούτε η ΕΚΤ.
Εδώ δεν είχαν καλά-καλά συμφωνήσει σε πακέτο βοήθειας!
Το ΔΝΤ όμως; Δεν είχε διαφορετική άποψη; Δεν ήθελε αναδιάρθρωση;
Εδώ τόσο ο κ. Ιγνατίου όσο και ο κ. Ρουμελιώτης κάνουν ζαβολιές. Γιατί το ΔΝΤ επανειλημμένα - τόσο ο Στρος Κάν όσο και επίσημα ο εκπρόσωπος τύπου - είχαν δηλώσει εκείνη την εποχή σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης. Και γιατί ξέρουν και οι δύο πολύ καλά ότι άλλο η εσωτερική συζήτηση και άλλο οι επίσημες θέσεις του ΔΝΤ.
Η περίφημη φράση από τα πρακτικά του ΔΣ του ΔΝΤ που "αποκάλυψε" ο κ. Ιγνατίου ("Το προσωπικό του Ταμείου επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποκλειστεί από τις Ελληνικές αρχές") δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να κοπεί η συζήτηση απέναντι σε χώρες-μέλη από τον Τρίτο Κόσμο που έβλεπαν με πολύ κακό μάτι να δοθούν τόσο χρήματα σε μία χώρα της ΕΕ.
Και στο κάτω-κάτω: αν το ΔΝΤ ήθελε πραγματικά αναδιάρθρωση και η Ελληνική κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά, γιατί δεν την επέβαλε; Γιατί επέβαλε μέτρα αλλά όχι αναδιάρθρωση, εάν τη θεωρούσε αναγκαία;! Εάν θεωρούσε ότι το πρόγραμμα "δεν έβγαινε αλλιώς";!

Το καλύτερο επιχείρημα όμως το προσφέρει - άθελά του - ο ίδιος ο κ. Ρουμελιώτης. Λέει κάπου στο μέσο της κατάθεσης στον κ. Πεπόνη: «Ο Ντομινίκ Στρος- Καν με κάλεσε στο γραφείο του, στις 13-5-2010 και στις 28-6-2010, για να συζητήσουμε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της αποπληρωμής του. Από την αρχή μού ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μου επεσήμανε όμως ότι αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση». «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρώην πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου για τους υψηλούς κινδύνους του προγράμματος και την πιθανή αποτυχία του και σε μία συνάντηση που είχα μαζί του στην Ουάσιγκτον στις 21-9-2010. Ομως ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου συνέχιζε με δηλώσεις του να αποκλείει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης».
Πότε είπατε?! Στις 13-5-2010 και 28-6-2010; Και ενημερώσατε πότε; Στις 21-9-2010?! Δηλαδή...ΜΕΤΑ το Μνημόνιο που υπογράφηκε 1-5-2010?! Άρα ούτε ο Στρως Κάν δεν έθεσε το θέμα ΠΡΙΝ υπογραφεί το μνημόνιο?!

Μένει ένα επιχείρημα. Ναι, μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην το ήθελαν, και το ΔΝΤ να το ψιλο-ήθελε χωρίς να το λέει επίσημα. Αλλά δεν μπορούσε η Ελλάδα να απειλήσει για μονομερή στάση πληρωμών; Μπροστά σον κίνδυνο κατάρευσης της Ευρωζώνης, θα υποχωρούσαν και θα κουρεύαμε συναινετικά το χρέος. Γιατί δεν το κάναμε;
Απάντηση: αν η Ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε μία δημόσια συζήτηση για το θέμα, ή αν έλεγε έστω και ακροθιγώς ότι το σκέφτεται, την επόμενη μέρα οι αγορές θα ήταν κλειστές ("γιατί να δανείζουμε σε κάποιον που δεν θα μας αποπληρώσει αυτά που μας χρωστάει ήδη;") και η ΕΚΤ θα είχε στραγγαλίσει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τη στιγμή που δεν υπήρχε ακόμα ούτε μηχανισμός ούτε τίποτα.
Η χώρα δεν είναι παιχνίδι πόκερ για να κάνεις μπλόφες, κι άμα σου κάτσει. Όταν απειλείς ότι θα ανατιναχθείς και θα τους πάρεις όλους μαζί σου, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι ο δικός σου ακαριαίος θάνατος - και μετά οι παράπλευρες απώλειες στους γύρω σου. Άρα πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση τότε και ξόρκιζε την αναδιάρθρωση (α, και ο κ. Σαμαράς το ίδιο έκανε, για να μην ξεχνιόμαστε). Η πραγματική προδοσία θα ήταν να έκανε ο,τιδήποτε άλλο και να έπαιζε με τις τύχες της χώρας.

Αυτά δεν τα ξέρει ο κ. Ιγνατίου; Ο κ. Ρουμελιώτης; Προφανώς. Τότε γιατί αυτή η συζήτηση; Τι και ποιον εξυπηρετεί;
Η συζήτηση γίνεται γιατί παρά όλα όσα πέρασε η χώρα, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος (ναι, ναι, και ο κ. Σαμαράς...) που θέλει απεγνωσμένα να υποκρίνεται και να λέει στον κόσμο ότι το 2010 υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις από την επώδυνη λύση του μνημονίου και του δανείου. Ζάππεια, ισοσκελισμός του ελλείμματος σε 2 χρόνια (το θυμάστε αυτό;), αναδιαρθρώσεις χωρίς κόστος, άλλου είδους περήφανες διαπραγματεύσεις, διάφορα ωραία. Η συζήτηση λοιπόν εξυπηρετεί τους πάντες.
Εξυπηρετεί τη ΝΔ, που επιχειρεί την απόλυτη απάτη: να καρπωθεί τα οφέλη από την αιματηρή δημοσιονομική προσαρμογή, τη στιγμή που επί δύο χρόνια την πολέμησε λυσσαλέα. Και βέβαια έτσι να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει ποιός πραγματικά ευθύνεται για την εθνική τραγωδία που ζούμε.
Εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψαρεύει στα θολά νερά της οργής, χωρίς να έχει πάρει κανένα μάθημα από την τελευταία τριετία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τι θα του συμβεί αν τελικά έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές και αναλάβει τις τύχες του τόπου.
Εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, που θέλει να ξεχάσει τη διετία 2010-11, γιατί φυσικά η ιστορία ξεκινά από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μη βάλει τα προσόντα του στον τόκο.
Εξυπηρετεί τους κάθε λογής ψεκασμένους και αντισυστημικούς, που πορεύονται εφευρίσκοντας "προδότες" και επενδύοντας στα χειρότερα αντανακλαστικά της φυλής.
Όλους τους βολεύει.

Η αλήθεια βέβαια δεν είναι ποτέ βολική. Παραμένει αλήθεια όμως.-

 See more at: /www.epikairo.gr

Συνελήφθησαν η σύζυγος και ο αδελφός του Γ.Γιακουμάτου

Η σύζυγος και ο αδελφός του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμου Γιακουμάτου συνελήφθησαν τη Δευτέρα για φορολογογικές παραβάσεις στον οίκο ευγηρίας που διατηρούν στο Ψυχικό. Ο Γ.Γιακουμάτος, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω της βουλευτικής ασυλίας του, απαντά ότι ο οίκος ευγηρίας ανήκει στον αδελφό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια έρευνας που έκαναν στον οίκο ευγηρίας «Αγιος Χαράλαμπος» διαπίστωσαν παραβάσεις σχετικά με φοροδιαφυγή.

Έχουν προσαχθεί και άλλα άτομα που σχετίζονται με την επιχείρηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για «μικρή φορολογική παράβαση», για την οποία δεν είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις η οικογένειά του.

Το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν κατεβαίνει μόνο του σε εκλογές...

Κάποιοι σηκώνονταν και έφευγαν από την αιθουσα, κάποιοι άλλοι αντάλλασσαν ματιές με νόημα. Αυτό που φοβόντουσαν, έγινε. 

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, στα χέρια αυτού του μοιραίου ανθρώπου που το 'χει καταντήσει συνιστώσα της ΝΔ, δεν κατεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτόνομο.
Μίλησε με τρόπο υποτιμητικό, αν οχι υβριστικό, για το διαδίκτυο. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για...
για τη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση της ΝΔ, φτάνοντας στα ακρότατα σημεία της γελοιότητας, με τη φράση οτι το ΠΑΣΟΚ βάζει τους κανόνες ("κανοναρχεί" την κυβέρνηση)! .

«Σεβόμαστε, συμπράττουμε, θέλουμε σεβασμό στην υπόσταση του ΠΑΣΟΚ τώρα. Έτσι, μπορούμε να πάμε στην Ελιά, για την οποία έχω μιλήσει από το τον Ιούλιο του 2012» είπε, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ευκαιρία να δοκιμαστεί η πειστικότητα τέτοιων επιλογών, καθώς οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται για κάτι τέτοιο.
Μοιραίος και θλιβερός ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δήλωση Μ. Καρχιμακη : Οσοι θέλουν μέσα απο το ΠΑΣΟΚ να συστρατευθουν και να συμβάλλουν ας προσέλθουν .

Οσοι θέλουν πραγματικά να Συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός αξιοπιστου προοδευτικού αριστερού κοινωνικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία ,δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν τα όρια της δημοκρατικής παράταξης .

Δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν έστω και συγκαλυμενα το ΠΑΣΟΚ σαν μιασμα.


Δεν μπορούν να αναφέρονται απαξιωτικά στην προσφορά και στον ιδρυτή του τον Ανδρέα παπανδρεου .

Δεν μπορούν να επιδιώκουν να επιβάλουν με θεσμικά ανομιμοποιητο τροπο το ευρώ ψηφοδέλτιο.

Δεν μπορούν να μην αναφέρονται σε πρωτοβουλίες και συγκρούσεις ορατές και συγκεκριμένες που θα οδηγούν στην ωφέλεια των πολλών και στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα όσων αποτέλεσαν τα μόνιμα θύματα της κρίσης .

Η επιχειρούμενη διάλυση του ΠΑΣΟΚ με μπαιμπας διεργασίες και με όχημα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και την οργανωτική του συγκρότηση ,δεν γίνεται αποδεκτή .

Οσοι θέλουν μέσα απο το ΠΑΣΟΚ να συστρατευθουν και να συμβάλλουν ας προσέλθουν .

Ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών Βενιζέλου από Θ. Μωραϊτη

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν οι βολές απο τα μέλη του οργάνου προς τους 58. Ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης σημείωσε πως «στρατηγικός στόχος των 58 ήταν να γίνει προξενήτρα με τη ΔΗΜΑΡ, και αυτό απέτυχε».

«Διαφωνώ με την εκλογική διαδικασία για το ευρωψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Μωραΐτης και τεκμηρίωσε τη θέση του λέγοντας πως «είναι απολίτικη διαδικασία να βάζεις μπροστά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Πρόεδρε να επιλέξεις εσύ το ευρωψηφοδέλτιο , διαφωνώ με τη συνδιάσκεψη πρέπει να γίνει ένα συνέδριο το οποίο θα έπαναοριοθετησει τα του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης».

Όμως ο κύριος Μωραΐτης αμφισβήτησε ανοιχτά τις επιλογές του κ. Βενιζέλου και του καταλόγισε ευθύνες: «Υπαρχουν ευθύνες που φτάσαμε εδώ με θολό πολιτικό στίγμα. Υπήρξαν ευκαιριακοί τακτικισμοί και έλλειψη στρατηγικής»

Σκηνικό «ειδήσεων » ,“αντιφατικών φοβικών πληροφοριών" , επιχειρείται να διαμορφωθεί με φόντο το εκλογικό περιβάλλον του Μαΐου!

Του Χάρη Τσιοκα

 Σκηνικό «ειδήσεων » ,“αντιφατικών φοβικών πληροφοριών" , επιχειρείται να διαμορφωθεί με φόντο το εκλογικό περιβάλλον του Μαΐου! Κάπως έτσι -πέρα από τις «ενημερώσεις» -θα μπορούσε να ερμηνευτεί ο βομβαρδισμός "δεδομένων " που δέχεται η ελληνική κοινωνία , πριν αποφασίσει δια της ψήφου, την δική της επιλογή για τον συσχετισμό δύναμης που θα κατευθύνει τις εξελίξεις .. Ένα είναι όμως βέβαιο ,ότι αυτός ο ορυμαγδός «πληροφοριών και περιστατικών» με τον τρόπο που "δίνεται" στοχεύει να φορτίζει και εν τέλει , να «θολώνει» το κριτήριο της αξιολόγησης και της κρίσης που καλείται ο πολίτης να εκπέμψει στις εκλογές, ως δημοκρατικό δικαίωμα αλλά και ευθύνη ταυτόχρονα ! Σ αυτό λοιπόν το «περίεργο» τοπίουποκρύπτεται η αναμέτρηση δυο διαφορετικών πολίτικων επιδιώξεων , για το ζητούμενο του εκλογών! Η μια είναι η συντηρητική, και επιδιώκει την πολιτική συνέχεια , μέσα από την «διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος». Είναι αυτή που επιμένει ότι : - η συνταγή «εξόδου» από την κρίση είναι.. ορθή , - επίκειται η «έξοδος» εφ όσον τηρηθούν οι… υποχρεώσεις - απόδειξη είναι , τα δημοσιονομικά στοιχεία , και ότι , οι αστοχίες που έχουν ως επίπτωση την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης ,της εργασίας ,του κοινωνικού κράτους ,της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα αντιμετωπισθούν με τη ανάπτυξη που θα.. ακολουθήσει !

Αυτές είναι οι παραδοχές "του αναγκαίου" μονόδρομου της εξόδου ,που οδηγούν στην ανάγκη , όσων πολιτικών δυνάμεων συντάσσονται , να αντιμετωπίζουν τις εκλογές του Μαΐου , όχι ως ευκαιρία για διαμόρφωση νέων συσχετισμών δύναμης για διορθώσεις και αλλαγές , αλλά ως πρόβλημα διαχείρισης του μηνύματος του εκλογικού αποτελέσματος προκειμένου να διασφαλιστεί η..πολιτικη συνεχεια ! Γι αυτό: Η συζήτηση για τη μετάθεση του χρόνου των ευρωεκλογών , μ αυτή των αυτοδιοικητκων Η επίκληση ,η και η παρουσίαση φοβικών για την κοινωνία και την οικονομία διλημμάτων Η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης από τα κοινωνικά , οικονομικά και θεσμικά ζητούμενα σε προσωπικού χαρακτήρα συγκρούσεις ,και O "ηγεμονικά πλέον μονομερής ρόλος ερμηνειών των γεγονότων" που παρουσιάζει η "φοβική επικοινωνιακή δημοκρατία" φωτογραφίζουν , πως το ζητούμενο του συντηρητισμού δεν είναι η αντιστοίχηση και ο μετασχηματισμός του εκλογικού μηνύματος σε άλλες πολιτικές και κυβερνητικές δράσεις, αλλά η ικανότητα των δυνάμεων τον υπηρετούν να αποδίδουν ερμηνείες συνέχειας της ιδίας πολιτικής! Το περιβάλλον που επιχειρούν θέλουν να ευνοεί ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα να «ερμηνεύεται» πως : -δεν θα αφορά τις ασκούμενες πολιτικές και το κυβερνητικό έργο , --η "συμμετοχή" στην κάλπη δεν τεκμηριώνει μήνυμα , --ο χαρακτήρας των εκλογών όσων ψηφίσαν , αφορά αλλά ζητούμενα ,κτλ

Η άλλη είναι , η προοδευτική προσέγγιση ,που επιδιώκει την ανάδειξη του εκλογικού μηνύματος , ως κοινωνική απάντηση , αίτημα αλλαγών ! Είναι αυτή που αντιμετωπίζει "τα γεγονότα, τις πληροφορίες" άρα και την εκλογική αναμέτρηση ως ευκαιρία διαμόρφωσης νέων συσχετισμών και συμμαχιών που θα αθροίσουν δυνάμεις για -- τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ευρώπης , -- της παραγωγικής βάσης και των λαών της! Και ότι αυτό προϋποθέτει , οι κυβερνήσεις αλλά και το ευρωκοινοβούλιο ,πως θα διεκδικήσουν να τεθούν ψηλά στην ατζέντα , θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με την δημοσιονομική τακτοποίηση , αλλά και ---με την ανάπτυξη & την παραγωγική βάση, ---την οικονομική και φορολογική πολιτική ---την εργασία,& την αντιμετώπιση της ανεργίας, ---το κοινωνικό κράτος & την δημοκρατία , ---την διαφάνεια και την αλληλεγγύη! Ενώ λοιπόν αυτό το δίπολο επιδιώξεων δείχνει να «υποκρύπτεται» πίσω από τις αντιπαραθέσεις των κόμματων, η κοινωνία καλείται να αποφασίσει , να εκφράσει την δική της τελεσίδικη βούληση-εντολή ,ξεμπλέκοντας το κουβάρι των αντιφατικών και πολλές φόρες φοβικών «ενημερώσεων», επιλέγοντας στην πράξη ποια πολιτική επιδίωξη θέλει να ενισχύσει…χωρίς παρερμηνείες! Και επειδή η καταγραφή των νεων πολιτικων συσχετισμών θα είναι και καθαρή και νωπή εντολή , εκ των πραγμάτων αναλογικά θα είναι όχι μόνο συγκρίσιμη ...αλλά και διαμορφωτής εξελίξεων !Δηλαδη εντολεας διεργασιών..για το προοδευτικο η συντηρητικο πρόσημο της πολιτικης κατεύθυνσης και της χώρας και της κοινωνίας!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση του Θάνου Μωραΐτη :ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Δήλωση του Θάνου Μωραΐτη στο ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου
"Είναι ανάγκη να προκληθεί τους επόμενουςμήνες ένα δημιουργικό big bang στον προοδευτικό,δημοκρατικό χώρο.

Πρώτα απ’ όλα η παράταξη χρειάζεται ιδεολογικόστίγμα ώστε να επαναοριοθετηθεί πολιτικά.

Να ξαναβρεί τον ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό της βηματισμό στηνελληνική κοινωνία.

Δεν μπορεί να αναγορεύεται μονίμως ο τακτικισμός σειδεολογία.

Εξίσουσημαντικό είναι να υπάρξει ένα γενικό πολιτικό προσκλητήριο σε όλεςτις δυνάμεις πουαισθάνονται μέρος της προοδευτικής παράταξης.

Αυτόδεν θα γίνει σε καμία περίπτωση με λογική συνένωσης μαγαζιών, ανακύκλωση παλιώνπροσώπων, ελιτίστικες προσεγγίσεις, επιλεκτικά προσκλητήρια, διαδικασίεςδωματίου και με το ΠΑΣΟΚ ουρά των κινήσεων.

ΤοΠΑΣΟΚ το οφείλει στην ιστορία του να είναι πρωταγωνιστής τωνεξελίξεων.

Όποιος απαξιώνει την ιστορία και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚυπονομεύει την προσπάθεια και στρώνει το χαλί στο εκβιαστικό, ανιστόρητοκαι απολίτικο δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας".

«Τέλος τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα»

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως χρειάζονται πολλαπλά σοκ, για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλε τελεσίγραφο σε όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το κόμμα, για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους, υπογραμμίζοντας ότι «τελειώνουν τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα»

«Ο πολιτικός χρόνος. Μέχρι τις ευρωεκλογές είναι στενός . Οι πολιτικές που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ ,πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου ,που θα εκπέμπουν ελπίδα για όσους αποτέλεσαν τα μόνιμα θύματα της κρίσης» σημείωσε το προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κίνησης των 75.

Ο κ.Καρχιμάκης επισήμανε ότι «χρειάζονται πολλαπλά θετικά σοκ από πολιτικές που θα αλλάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων που διαχρονικά μας στήριξαν .Η όποια ανασύσταση θέλει περιεχόμενο ,το περιεχόμενο αποδοχή κοινωνική και η κοινωνική αποδοχή να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα και ελπίδα.

Όσον αφορά τους 58, τόνισε ότι δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας το μίασμα ούτε να υποδεικνύουν τη διάλυση του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους .

«Αν θέλουν μπορούν να συμπαραταχτούν και αυτοί και οποίοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ . Κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ.Καρχιμάκης κατέληξε σημειώνοντας ότι «τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρέπει να τελειώνουν. Η συμπαράταξη να είναι εδώ με κορμό το ΠΑΣΟΚ …και βεβαίως χωρίς ηγεμονισμούς .Ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές ,να περνά το μήνυμα αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το επέτυχαν οι 58 και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ .
http://www.matrix24.gr/

Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου για την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι

• 25 Ιανουαρίου 2014, 13:15

Γραφείο Τύπου, Δήλωση, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Για μια ακόμη φορά, μετά από την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, στον δημόσιο λόγο κυριάρχησε η υπεκφυγή.

Πρώτα απ’όλα στην ΕΕ, όπου ο Ευρωπαϊκός βορράς ζητά αυξημένη προστασία απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ο νότος ζητά καταμερισμό των βαρών, χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον. Ένας διάλογος κωφών, στο πλαίσιο του οποίου καταλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Το δε δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά σύνορα», αποτελεί άλλη μια υπεκφυγή. Δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να χτίσουμε τείχη και εάν κλειστούμε σε αυτά όλα θα είναι λυμένα.

Αυτό το δίλλημα αγνοεί το γεγονός ότι ζούμε σε μια διεθνή οικονομία ανοιχτού εμπορίου, συναλλαγών, τουρισμού και συνεργασιών, αγνοεί επίσης το γεγονός ότι, το πρόβλημα της προσφυγιάς αφορά ανθρώπους που ο πόλεμος, οι καταστροφές, η δυστυχία τους σπρώχνουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Χρειάζεται λοιπόν να αντιδράσουμε ως ΕΕ, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά ιδιαίτερα ως Έλληνες, όπου η παράδοσή μας θέτει την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία. Δεν μας χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα ντροπής που επιστρατεύτηκαν για να δικαιολογήσουν γεγονότα απαράδεκτα.

Τα σύνορα είναι ένα από τα μέσα που έχουμε για να εγγυηθούμε αξίες, όχι να τις καταπατούμε.

Ο άνθρωπος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το ζητούμενο, όπως επιβάλλουν οι αξίες του ανθρωπισμού και οι δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το Ευρωπαϊκό όραμα.

Η υπόθεση του Φαρμακονησίου πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Η ΕΕ πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παραπέμπει στις καλένδες την συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει χρέος και με την ευθύνη της Προεδρίας της ΕΕ την οποία ασκεί, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και πρωτίστως, αντί να επαναπαύεται στις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, οφείλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των μεταναστευτικών ροών, καθώς και της ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες μας, υιοθετώντας τα μέτρα εκείνα που επιμερίζουν ορθολογικά τα βάρη μεταξύ όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μπενιάδα

Ευ. Βενιζέλος: «Τιμάμε ως ΠαΣοΚ όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες. Το ΠαΣοΚ είναι ένα κόμμα που πιστεύει όμως στην ενότητα και τη συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης, της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς...

Το ΠαΣοΚ οφείλει βεβαίως να ανταποκριθεί πλήρως στην εντολή που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες από ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του ελληνικού λαού. Μικρότερο απ' ότι σε άλλες εποχές, αλλά καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητο. Το ΠαΣοΚ πρωτίστως με τους βουλευτές του που σηκώνουν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος είναι εγγυητής της σταθερότητας και της καθαρής στρατηγικής πορείας της χώρας. Όμως, το ΠαΣοΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεών του, των πεπραγμένων του, των προτάσεών του, του αγώνα του και της αγωνίας του σε άλλους»

Εpikairo: Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά και τις σημερινές δηλώσεις Βενιζέλου. Δε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει σε άλλους τον αγώνα του! Και ποιος ο λόγος συμμετοχής στην «ελιά»; Συμβιβασμός να πιάσουμε το διψήφιο; Μεταμφίεση για κάτι το δήθεν καινούργιο, δουλεύουμε τον κοσμάκη και ξανά ολοταχώς για σαξές συνεργαστόρι; Μπαίνουμε-βγαίνουμε υπό τις οδηγίες του Σιλωάμ;

Δεν αντιλαμβάνομαι ποιανού το αίσθημα γυρεύει να τονώσει ο Βενιζέλος με τα παχιά στρογγυλεμένα λόγια του. Τον Πασόκο που του λέει ευθέως ότι το κόμμα του δε θα κατέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ή τους 58 που τους μιλά για ευρύτερη δημοκρατική προοδευτική παράταξη; Το μόνο αίσθημα που μπορεί να τονώσει ο Βενιζέλος είναι το δικό του και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα. Η ζωή κύκλους κάνει, μαζί με τα λόγια. Αρκετά με το δούλεμα.

- See more at: http://epikairo.gr/index.php/politiki/item/7491-beniada#sthash.vu3CnPw8.jdQBSwGz.dpuf

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

«Εξέγερση» στο ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του κόμματος!

Σε τροχιά ραγδαίων και απρόβλεπτων εξελίξεων έχει βάλει στο ΠΑΣΟΚ η οριστική –όπως όλα δείχνουν- επιλογή του Β. Βενιζέλου να παραδώσει τα κλειδιά του ιστορικού Κινήματος που ίδρυσε ο Αντρέας στην Κίνηση των «58» και στην «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» που ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν οι θεματοφύλακες του σημιτισμού!

Αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν ότι πάρα πολλά στελέχη, αν και δεν εκκινούν απ' την ίδια αφετηρία και δεν δρουν συγκροτημένα (προς το παρόν...) έχουν ήδη αντιδράσει και στις αμέσως επόμενες μέρες οι αντιδράσεις θα λάβουν έως και ανεξέλεγκτη μορφή.
«Αν ο Βενιζέλος στην απόγνωσή του απ' την δημοσκοπική κατάρρευση για την οποία είναι ο βασικός υπεύθυνος θέλει να διαλύσει το κόμμα και να το διαχύσει στους 58, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», μας δήλωσαν ιστορικά στελέχη του Κινήματος.

Κατά τις πληροφορίες μας, μετά την συγκέντρωση των «58» στο Περιστέρι και την ανακοίνωση επίσημα ότι συγκροτείται η «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» και με δεδομένο ότι ο Βενιζέλος έχει μεθοδικά προετοιμάσει την ένταξη του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το σχήμα, άρχισαν έντονες διεργασίες.
Μεταξύ άλλων αντιδρούν έντονα ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μιχ. Καρχιμάκης, πάρα πολλά στελέχη προσκείμενα στο Γ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποια τάση.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις στελεχών και θα υπάρξουν αντιδράσεις ενόψει των συνεδριάσεων των οργάνων του ΠΑΣΟΚ που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
Ο Κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με βουλευτές και στελέχη με τα οποία διατηρεί πολιτικές σχέσεις. Αποφάσισαν να αντιδράσουν και να απαιτήσουν απ' το νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει ότι η όποια συμμαχία αποφασιστεί δεν θα γίνει με παραμερισμό του Κινήματος, εγκατάλειψη των συμβόλων και του ονόματος.

Επίσης θα απαιτήσουν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να εκλεγεί με ψηφοφορία απ' τη βάση. Αυτό επειδή οι «58» απαιτούν ο επικεφαλής να είναι στέλεχος απ' την Κίνησή τους. Μάλιστα συζητούν και τα ονόματα των Παγουλάτου, Βούλγαρη.

Ο Μιχ. Καρχιμάκης με οργισμένη δήλωσή του κατακεραυνώνει τον Βενιζέλο, τον κατηγορεί ότι –επί της ουσίας- μεθοδεύει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι αν κάποιοι θέλουν συμμαχίες (εννοεί τους «58») τότε να έρθουν αυτοί προς το ΠΑΣΟΚ και όχι να ενταχτεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς!
Παράλληλα κατηγορεί τους «58» ότι προσπαθούν να απομυθοποιήσουν τον Αντρέα Παπανδρέου ενώ τους «πυροβολεί» και για μια σειρά άλλων θεμάτων!

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε (αν και προς το παρόν χωρίς δημόσια τοποθέτηση...) και ο Κώστας Λαλιώτης!
Οι πληροφορίες μας επιμένουν, ότι ο Λαλιώτης έγινε δέκτης σφοδρών αντιδράσεων στελεχών απ' όλη την Ελλάδα. Και τους διαμήνυσε, ότι και αυτός διαφωνεί με την διάχυση του ΠΑΣΟΚ στην Κίνηση των «58»!
Μεταξύ των αντιδρώντων είναι και πολλά στελέχη απ' το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού και μέλη νομαρχιακών.
Ας σημειωθεί, ότι ούτε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης συμφωνεί με τις μεθοδεύσεις Βενιζέλου, ενώ αντιδρούν και η ομάδα των «υφυπουργών» (Μωραΐτης, Πεταλωτής, Όθωνας, Σαχινίδης κ.α.).
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα για το ιστορικό Κίνημα, χωρίς να αποκλείεται τίποτα πλέον...


Πηγή:newsbomb.gr

Πεταλωτής: Ο Παπανδρέου πρέπει να έχει ρόλο στο ΠΑΣΟΚ!

Την άποψη του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM".

Υποστήριξε μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα στερείται καθαρού πολιτικού λόγου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ηγεσία του κόμματος.

«Υπήρξε πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός που διαχειρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας και με τα θετικά και αρνητικά, θα πρέπει να έχει ρόλο σαφέστατα και θέση. Αυτό, όμως, με όρους όχι όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε στελέχη και πρώην πρωθυπουργούς που έχουν να προσφέρουν, απ’ έξω από την όλη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε:

«Κάποτε, ως μεγάλα κόμματα, είχαμε την πολυτέλεια να βάζουμε κάποιους ανθρώπους στο περιθώριο, διότι πέρασαν ή θεωρούσαμε ότι έκαναν τον κύκλο τους, χωρίς να αξιοποιούμε απόψεις και συνεισφορά. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να περισσεύει σε αυτό το φτωχό πολιτικό σκηνικό και σε ένα ΠΑΣΟΚ που πρέπει να υπάρξει, αποκτώντας, όμως, έναν πολιτικό λόγο που σήμερα δεν έχει».

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς & του κέντρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη , με «κεντροαριστερά μορϕώματα»;

Του Χαρη Τσιοκα
Όσο ο χρόνος των εκλογών έρχεται και πιο κοντά ,τόσο οι συζητήσεις για τις ανακατατάξεις που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν , περισσεύουν! Τελευταία δε , επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ρυθμιστής αυτών των εξελίξεων ένας χώρος με ταυτότητα λάστιχο στις επιδιώξεις των κατασκευαστών του!
Ο χώρος αυτός, από σκοπιμότητα, παρ ότι αδόκιμα, επικράτησε να ονομάζεται «κεντροαριστερά»
Πρόκειται για μόρϕωμα που δεν υϕίσταται ως περιεχόμενο πολιτικής ταυτότητας ,ούτε συναντάται ως επιστημονική διατύπωση, γιατί ο προσδιορισμός ενός πολιτικού σχήματος πρέπει να απαντά με αυτοτέλεια στο με ποιους και για ποιους αρθρώνει προγραμματικό λόγο διακυβέρνησης
.

Είναι αλήθεια οτι ,το κέντρο και η αριστερά , ως κοινωνικός χώρος παραγωγικών, καινοτόμων ,μεσαίων, επιστημονικών ,νεολαιίστικων στρωμάτων και εργαζομένων, στην διαχρονική τους διαδρομή βρέθηκαν παρά πολλές ϕορές σε πολιτικοκοινωνική συμπόρευση , γιατί στον πυρήνα των επιδιώξεων τους έχουν τον άνθρωπο με ανάπτυξη, τη δημοκρατία με δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη!
Δηλαδή η συμμαχία του κέντρου και της αριστεράς ,πολιτικά πλειοψήϕησε στην Ελλάδα και την Ευρώπη , ως εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επιδιώξεις του συντηρητισμού και του νεοϕιλελευθερισμού!

Αντίθετα , ο νεοϕιλελευθερισμός σχετιζόταν πάντοτε με την άνευ όρων οικονομική μεγέθυνση των δυνάμεων της κερδοσκοπίας και του παρασιτισμού , επιδιώξεις που θυσιάζουν την δημοκρατία .τον άνθρωπο ,τις παραγωγικές δυνάμεις και τη χώρα στην αχαλίνωτη αγορά!
Το ερώτημα λοιπόν είναι:

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς & του κέντρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη , με «κεντροαριστερά μορϕώματα» που εν δυνάμει ρέπουν στο να εξελιχθούν σε παρακολουθήματα, ϕορείς ανταγωνισμού μιας καλλίτερης διαχείρισης της πολιτικής που ήδη απορρίπτουν!
Σ αυτούς τους προβληματισμούς, δείχνει και στα δημοσκοπηκα ευρήματα να απαντά η κοινωνία , διατηρώντας αποστάσεις για όσους «από τα πάνω», χρησιμοποιούν την «κεντροαριστερά» ως «ϕερετζέ» για τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών διαχείρισης της κρίσης!

Το κοινωνικο πρόβλημα δεν είναι το περιτύλιγμα παρουσίασης ενός «νέου» πολιτικού μορϕώματος αλλά αν οι ασκούμενες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν!
Άλλωστε με τον ίδιο καθαρό τρόπο. «διασκεδάζεται» ως ανιστόρητο το διάγραμμα που προσδιορίζει τις δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και του κέντρου , ως χώρο που κινείται στο μέσον μιας υποτιθεμένης κλίμακας ,προσδιορίζοντας την «κεντροαριστερά τους» σαν αριστεροδεξιο «μπαλαντέρ» ανάμεσα σε δυο διαϕορετικούς δρόμους !Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πολιτικά και κοινωνικά πλειοψηϕικός χώρος «ολίγον» αριστεροδεξιος !

Όταν μια χώρα διέρχεται κρίση τα κόμματα δεν πρέπει να συμπαρασύρονται προς τα κάτω αλλα.να γίνονται «εργαλεία» που δημιουργούν τους αναγκαίους όρους ώστε να ανοίγουν δρόμους ανάταξης!

Μ αυτή την έννοια είναι ανιστόρητη η εκδοχή ότι η αλλαγή ονομασίας και όχι τα περιεχόμενα του πολιτικού σχεδίου εξόδου συνιστούν το πεδίο κοινωνικής-εκλογικής αναζήτησης!

Ιστορικά οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και του κέντρου , έγιναν κορμός μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηϕίας όταν:

–στην κλίμακα αριστερά- δεξιά , διεκδικήσαν καθαρά την πολιτική τους ταυτότητα με αυτοκριτική, περιεχόμενα εναλλακτικών πολίτικων , με τις δυνάμεις που διεκδικούν ανάπτυξη με δικαιοσύνη χωρις να θολώνουν την ιστορική διαδρομή τους .

—ταυτίζουν τη σωτηρία της χώρας μ αυτή των πολιτών,,,

—η σκληρή κριτική στην άλλη αριστερά δεν εχει τον χαρακτήρα του διμέτωπου , αλλά της πρόσκλησης για κοινές δράσεις-συμμαχίες αλλαγών υπέρ των πολλών .

–εξελίσσονται σε καταλύτη διαμόρϕωσης μας εναλλακτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηϕιας διακυβέρνησης ,σ αντιπαράθεση με τον νεοϕιλελευθερισμό!