Σελίδες

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Μια συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει πάντα το δικό της ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι ο άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη χώρα που μοιάζουν με δεκαετίες ολόκληρες.
Ο πρώην Πρωθυπουργός μιλά για όλα σήμερα στην εφημερίδα Πελοπόννησος, και τον Δημήτρη Αβραμίδη λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαϊου
Αποσπάσματα της συνέντευξης

Κύριε πρόεδρε, πείτε μου παρακαλώ, γιατί θα πρέπει ένας πολίτης να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαΐου;
Πρώτον, γιατί, μην κρυβόμαστε, είναι η μοναδική σοβαρή επιλογή, αν θέλουμε να μην κινδυνεύσει η παρουσία της χώρας στο ευρώ και αν θέλουμε να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έκαναν μέχρι τώρα οι Ελληνες πολίτες.

Δεύτερον, γιατί το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε σε αυτές τις εκλογές είναι καθαρό. Η Ελλάδα, την επόμενη των εκλογών χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή συμμαχία σταθερότητας και προόδου, που να μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Και το Κίνημά μας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όλοι μας πορευόμαστε με αυτή την προτεραιότητα, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί για άλλη μια φορά να αποφύγει τις ευθύνες, βάζοντας ως προϋπόθεση την αυτοδυναμία για να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται. Η σημερινή κατάσταση είναι όμως τόσο σοβαρή, ώστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια.

Τρίτον, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που για λόγους πολιτικού κόστους δεν είχαν προχωρήσει επί χρόνια. Και είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές από τα μέτρα που επέβαλε η κρίση για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα. Να δώσω δύο παραδείγματα; Για πρώτη φορά οι αποφάσεις κάθε υπουργού αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, επιτρέποντας στον κάθε πολίτη να ελέγχει την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, κάνοντας την Ελλάδα από τις πιο σύγχρονες χώρες στον τομέα της διαφάνειας. Για πρώτη φορά πέρασε με ευρύτερη συναίνεση ένα νομοσχέδιο για την παιδεία που ανατρέπει τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

Τέταρτον, γιατί αποδείξαμε ότι μάθαμε από τα διαχρονικά μας λάθη. Και δεν τα επαναλάβαμε. Να δώσω τρία παραδείγματα; Σκεφτείτε ότι πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που, στο τέλος μίας κυβερνητικής θητείας, το κράτος έχει λιγότερους υπαλλήλους και πολύ λιγότερες λειτουργικές δαπάνες απ' ό,τι στην αρχή της. Σκεφτείτε ότι πρέπει να είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που πέρασαν δύο χρόνια και δεν ταλαιπωρήθηκε η χώρα από κάποιο νέο μεγάλο σκάνδαλο. Σκεφτείτε ότι πρέπει να είναι η πρώτη φορά, μετά από επιμονή μας, που χτυπιέται συστηματικά η διαφθορά σε υψηλό επίπεδο με συνέπειες για πρόσωπα με ισχύ, πολιτική, οικονομική ή ακόμα και για υψηλόβαθμους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους, που παλαιότερα βρισκόντουσαν στο απυρόβλητο.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε, στη μισή θητεία που έκανε, των δύο ετών, ότι έχει τη βούληση να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας, να εμπεδώσουμε μια Πολιτεία δικαίου για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ στο χείλος του γκρεμού.

Και πέμπτον, γιατί οι βασικές μας πολιτικές επιλογές την τελευταία διετία δικαιώθηκαν. Θυμίζω ότι πέρυσι στις 27 Οκτωβρίου γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες με μία ιστορική συμφωνία για μία πρωτοφανή διαγραφή ελληνικού χρέους. Παρ' όλα αυτά, εδώ στην Ελλάδα, όσοι δεν μας έλεγαν προδότες και δωσίλογους, μας έλεγαν αποτυχημένους. Και όλοι μαζί, με πρώτο τον κύριο Σαμαρά, βροντοφώναζαν «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Βρυξελλών.

Σήμερα όλοι αυτοί πανηγυρίζουν για τη διαγραφή του χρέους και παρουσιάζουν ως δικά τους τα αποτελέσματά της. Ας είναι. Το συμπέρασμα είναι ένα: Παρά τα αναπόφευκτα λάθη, παρά τον πόνο που ξέρω ότι αναπόφευκτα προκαλέσαμε, παρά τις παλινωδίες μιας συντηρητικής Ευρώπης, η πολιτική μας πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και μέσα στην Ευρωζώνη. Και την πολιτική αυτή τη δικαίωσαν και πολιτικές δυνάμεις που την είχαν καταγγείλει στην αρχή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολύ περισσότερο επειδή η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, και το Κίνημά μας έχει αποδείξει πως διαθέτει τη βούληση να αναλαμβάνει και ευθύνες και κόστος, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, να μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο, ώστε να οδηγηθούμε με σιγουριά και ασφάλεια σε μία καλύτερη Ελλάδα, μία δικαιότερη κοινωνία.

Ο στόχος αυτός είναι και εφικτός και αναγκαίος για τη χώρα».

Καθώς δείχνουν όλες οι σχετικές ενδείξεις, το ΠΑΣΟΚ βαδίζει προς ένα «ιστορικά χαμηλό» εκλογικό ποσοστό. Αν αυτές οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν, θα θεωρήσετε ότι υπάρχει προσωπική σας πολιτική ευθύνη;
Η πρώτη μου ευθύνη ήταν και είναι για τη χώρα, και τον Ελληνικό λαό. Αυτό υπαγορεύει η συνείδησή μου και η ιστορία μου. Η προσωπική, αλλά και εκείνη του ονόματος Παπανδρέου.

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κύριε Αβραμίδη; Εκλέχτηκα Πρωθυπουργός για να αλλάξω την Ελλάδα πριν βουλιάξει. Και τη βρήκα να βουλιάζει ήδη όταν ανέλαβα. Τη βρήκα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί, σκεφτόμενος πώς θα μειώσει μισθούς και συντάξεις. Ανέλαβα ευθύνες που αναλογούσαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση και τις ανέλαβα στο ακέραιο. Ανέλαβα ευθύνες, όταν οι προηγούμενοι φάνηκαν ευθυνόφοβοι και φυγόπονοι.
Και ήταν οι δικές τους αποφάσεις που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού και μας έθεσαν υπό κηδεμονία. Κανείς δεν θέλει την τρόικα πάνω από το κεφάλι του.

Και οι δικές μου αποφάσεις ήταν για να φύγουμε το συντομότερο από αυτή την κηδεμονία. Αλλά αυτό έχει κόστος.

Πήρα τις δυσκολότερες αποφάσεις που πήρε Ελληνας Πρωθυπουργός τις τελευταίες δεκαετίες, για να αποτρέψω το χειρότερο και να σταθούμε σύντομα στα πόδια μας. Δεν μου ταιριάζει να σηκώνω τα χέρια ψηλά, αρκούμενος σε ένα «τι να κάνω, φταίνε οι προηγούμενοι». Θα ήταν πατριωτικό να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει; Οχι. Θα ήταν λιγοψυχία. Ρίψασπις δεν υπήρξα ποτέ. Και ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα είτε το προσωπικό είτε το πολιτικό κόστος. Ούτε μία στιγμή. Αυτό το θυσιάζω χάριν αυτών που πιστεύω ότι υπηρετούν καλύτερα την πατρίδα και τον λαό.

Οι αποφάσεις που πήραμε εγώ και η Κυβέρνηση συλλογικά μπορούν να εγγυηθούν μια πορεία αυτονομίας. Θέλουμε μία Ελλάδα αυτοδύναμη και για να το κάνουμε πρέπει να αλλάξουμε τη σημερινή Ελλάδα.
Και αυτό ξεκίνησα. Εβαλα τις βάσεις. Αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλιώς και οι θυσίες θα χαθούν και μόνιμα θα βρισκόμαστε υπό οικονομική κηδεμονία.

Καλύτερα οι Ελληνες να θυμώνουν γι' αυτά που ζουν, παρά να ζήσουν την απόλυτη καταστροφή μιας χρεοκοπίας. Και αυτό το αποτρέψαμε. Ξέραμε ότι θα έχει κόστος. Αλλά ήταν συλλογική η απόφασή μας να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον.

Αποτιμώντας το σύνολο της πρωθυπουργικής σας θητείας, έχετε μετανιώσει για κάποιες πολιτικές επιλογές σας ή για να το θέσουμε αλλιώς: Θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, με λιγότερο επώδυνα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους;
Θα μπορούσαμε να είχε αποφύγει η χώρα μας το μνημόνιο, αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε φύγει έστω μια ώρα νωρίτερα, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Και όχι όταν βεβαιώθηκε ότι ήμασταν πια στο παρά ένα της χρεοκοπίας. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα οριζόντια σκληρά μέτρα αν είχαμε περισσότερο χρόνο κι αν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε διαλύσει το κράτος. Ο μονόδρομος, ελέω ΝΔ και Καραμανλή, δεν ήταν το μνημόνιο, κύριε Αβραμίδη, αλλά η απόλυτη, άμεση και βίαιη χρεοκοπία της χώρας.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, το μνημόνιο και το δάνειο των 110 δισ. ήταν ο άλλος δρόμος που εμείς κτίσαμε με σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρχε, το τονίζω, δεν υπήρχε, τον φτιάξαμε από το μηδέν για να μην βαδίσουμε ποτέ τον μονόδρομο της ασύντακτης χρεοκοπίας. Και ναι, θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνήσει μια πιο σταδιακή, πιο δίκαιη για τους ασθενέστερους προσαρμογή, αν το 2010 είχα έστω και την παραμικρή στήριξη σε αυτό από σημαντικό Ευρωπαίο ηγέτη. Αν υπήρχε έστω και ένας στο ευρωπαϊκό προσκήνιο που να έλεγε αυτά που λέει ο κ. Ολάντ σήμερα.

Δυστυχώς, ήμουν μόνος μέσα σε μία απόλυτη επικυριαρχία των συντηρητικών στην Ευρώπη. Και όταν έλεγα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά δέστε ότι η κρίση θα γενικευθεί, κανείς από τους συντηρητικούς δεν ήθελε να το πιστέψει. Ακόμα και σήμερα οι συντηρητικοί της Ευρώπης μιλούν απαξιωτικά για την Ελλάδα, όπως πρόσφατα ο κ. Σαρκοζί, για να προσελκύσουν ψήφους.

Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του κυρίου Σαρκοζί προφανώς αρμόζουν στους ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα, που παρέδωσαν ένα χρέος και ένα έλλειμμα δυσβάσταχτα. Εμείς, οι σοσιαλιστές, πήραμε τις δύσκολες αλλά και υπεύθυνες αποφάσεις. Ενώ οι συντηρητικοί στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, αποσκοπούσαν στο να μεταθέσουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά καθυστερήσεις και ανεπάρκειες μιας συντεταγμένης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και αναπτυξιακής πολιτικής.

Ξέρει πολύ καλά ο κ. Σαρκοζί ότι οι αγορές είναι αμείλικτες και ότι χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη με αλληλεγγύη και σχέδιο.

Αυτό προτείνει σήμερα ο Ολάντ. Αλλά τότε δεν υπήρχαν οι άλλες φωνές. Και η συντηρητική Ευρώπη απαιτούσε ένα και μόνο πράγμα για να μας δανειοδοτήσουν: Σκληρή, πολύ σκληρή και γρήγορη προσαρμογή και μερικοί μάλιστα με τιμωρητική διάθεση εις βάρος της χώρας μας.

Δυστυχώς, πίστευαν ότι δεν έχουμε την βούληση να κάνουμε καμία προσαρμογή. Πίστευαν ότι πάλι θα τους κοροϊδέψουμε, γιατί είχαν την κακή εμπειρία τού τι έκανε για μια πενταετία η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η σκληρότητα του μνημονίου ήταν και το τίμημα της αναξιοπιστίας της ΝΔ που κληρονομήσαμε ως έθνος. Αλλά και του ιδεολογικού δογματισμού των Ευρωπαίων ομοϊδεατών του κ. Σαμαρά.

Ας το σκεφτούν αυτό οι Ελληνες ψηφοφόροι καθώς θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Αν μας αξίζει να στείλουμε διεθνώς το μήνυμα ότι στη χώρα μας ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Είστε, κύριε πρόεδρε, ο μοναδικός πρωθυπουργός στη νεότερη ιστορία μας που παραιτήθηκε από το αξίωμά του χωρίς να ηττηθεί σε εκλογές και χωρίς απώλεια της δεδηλωμένης. Αποτελούσε μονόδρομο αυτή η επιλογή;
Ξέρετε, κ. Αβραμίδη, ποτέ δεν ήμουν συμβατικός πολιτικός. Και κάθε φορά που λέω ότι δεν είναι η εξουσία, αλλά η προσφορά στον τόπο που με ενδιαφέρει, το εννοώ.

Ούτε, βέβαια, ανέλαβα το αξίωμα του Πρωθυπουργού σε ομαλή περίοδο για τη χώρα.

Ζούμε τη μεγαλύτερη περιπέτεια που πέρασε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η βασική επιλογή μου όλη αυτή τη διετία ήταν μία: Να κάνω τα πάντα για να συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια σωτηρίας, όπως και της βαθιάς αλλαγής της χώρας. Αυτά που κατακτήσαμε για τους πολίτες με θυσίες και σκληρές διαπραγματεύσεις, να μην κινδυνεύσουν. Ολες μου οι αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν υπό αυτό το πρίσμα. Ακόμα και το να θυσιάσω το πρωθυπουργικό μου αξίωμα.

Ομολογώ ότι από την άνοιξη του 2011, ήταν για μένα πια ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συνεχίσει μόνο του την εθνική προσπάθεια. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος είχε ήδη από τότε, και για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, φτάσει στα όριά της. Κανένα κόμμα δεν μπορεί πια μόνο του - και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλώς δεν έχει καταλάβει τι γίνεται και δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα επιχείρησα πέρυσι τον Ιούνιο μια πρώτη προσέγγιση με τον κ. Σαμαρά. Τελικά, στα τέλη Οκτωβρίου, οι συνθήκες ωρίμασαν, έστω και μετά από την επίκληση ενός δημοψηφίσματος. Οταν τότε όλοι αρνήθηκαν τις ευεργετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δραστική μείωση του χρέους της χώρας μας, αποφάσισα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει.

Ο κ. Σαμαράς αρχικά αρνήθηκε να υποστηρίξει την ευεργετική για τη χώρα Συμφωνία των Βρυξελλών. Αλλαξε υπό την πίεση του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν για μένα, επιλογή. Επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια. Εάν τότε πηγαίναμε άρον - άρον σε εθνικές εκλογές ήταν πολύ πιθανόν να τα χάναμε όλα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ιστορικής διαγραφής χρέους 100 δισ. από τις πλάτες της χώρας ήταν για μένα η μεγαλύτερη δικαίωση αυτής της επιλογής μου.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση γραφείου Γιώργου Α. Παπανδρέου

Από καιρό, ο κ. Καμμένος έχει υιοθετήσει την τακτική της δημαγωγίας και της πατριδοκαπηλίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Γιώργος Παπανδρέου και όλη η οικογένεια Παπανδρέου, ανεξαιρέτως, υπηρετούν τα σκοτεινά συμφέροντα όλων των εχθρών της πατρίδας, άπληστων κερδοσκόπων, εκπροσώπων παγκόσμιων συνομωσιών και οποιουδήποτε άλλου έχει βάλει στο μάτι την Ελλάδα. Σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, αποκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου "απατεώνα" και υποστήριξε και πάλι ότι εσκεμμένα παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο "εκτελώντας συγκεκριμένο σχέδιο".

Εναγωνίως προσπαθεί να τεκμηριώσει τις απόψεις τους με συνεχή ψεύδη. Χθες μάλιστα, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ, επικαλέστηκε δήθεν δήλωση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν το 2010, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, είχε δηλώσει δημοσίως ότι «αφού δεν θέλετε τα 22 δισ. που σας δίνουμε, να πάτε στο ΔΝΤ». Μία ακόμη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί ασύστολα ψεύδη για να κάνει το σόου του σε βάρος της αλήθειας.

 Φυσικά τέτοια δήλωση δεν υπάρχει. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει μόνο η δημόσια προτροπή του τότε Προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ προς την Ελλάδα, στις 16 Φεβρουαρίου 2010. Στην συνάντησή του με τον τότε επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, R. Zoellick, ο κ. Μεντβέντεφ είχε πει: «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του σύστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να υπάρξει στήριξη προς την Ελλάδα και να μην καταρρεύσει η χώρα. Έδωσε πραγματική μάχη, σε αντίθεση με την τότε παράταξη του κ. Καμμένου, τον ίδιον και όλη την κυβέρνηση Καραμανλή, που φυγομάχησαν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματεύτηκε σκληρά στην ΕΕ, για το πακέτο στήριξης που έσωσε τη χώρα και τους πολίτες από την βέβαιη χρεοκοπία το Μάιο του 2010. Το ποιους και τι εξυπηρετεί η δημαγωγία και η πατριδοκαπηλία, ας το απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος και ας το αξιολογήσει ο Έλληνας πολίτης. Τα φαινόμενα αυτά συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπεύθυνους για αυτά που περάσαμε και περνάμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Ο Ελληνικός λαός ζητά αλήθειες και όχι παραμύθια που αποπροσανατολίζουν. Ο κ. Καμμένος, με όσα υποστηρίζει, παραμένει ψεύτης και έκθετος, πολιτικά και ηθικά. Όσο για τη ΝΔ, να χαίρεται το τέρας δημαγωγίας που ανέχτηκε, καλλιέργησε και δημιούργησε, με στόχο τη συστηματική λασπολογία και κατασυκοφάντηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα πλέον, αποτελεί και αυτή θύμα του και θύμα της δημαγωγίας του. Αλλά δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα ούτε ο Ελληνικός λαός, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, να είναι θύμα της δημαγωγίας. Το μέλλον του τόπου υπηρετείται μόνο με την αλήθεια.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για αλλαγή και στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν καθαρά τη βούληση τους για διαφορετικές απαντήσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Επιβράβευσαν μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία επικράτησε πνεύμα συσπείρωσης, σοβαρότητας και ευθύνης όλων των δυνάμεων των σοσιαλιστών.

Στον αντίποδα όλων εκείνων που προσδοκούν προοδευτικές πολιτικές και απορρίπτουν την προοπτική μιας κοινωνίας που στηρίζεται στη λογική του φόβου και της πόλωσης, χωρίς λύσεις που να εγγυώνται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, παραμένει η ακροδεξιά, όπως έδειξε η άνοδος του Εθνικού Μετώπου.

Εύχομαι στον φίλο και σύντροφο Φρανσουά Ολάντ μια μεγάλη νίκη στο δεύτερο γύρο. Μια νίκη με ιδιαίτερη σημασία για όλη την προοδευτική οικογένεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η βία και το αυγό του φιδιού, δεν έχουν χρώμα

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου [Από: papandreou.gr]

"Σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την επικράτηση της χούντας, οι φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών του Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον καταλυτικό τρόπο, ότι η κρίση που βιώνει η χώρα μας, δεν είναι απλώς οικονομική. Η αδήριτη ανάγκη για εθνική κυριαρχία, να ορίζουμε, δηλαδή, εμείς οι Έλληνες την τύχη μας, συνειδητοποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε τότε, με την τραγωδία της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε με την απόπειρα ανατροπής του Μακαρίου από την χούντα των συνταγματαρχών και κατέληξε στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Σήμερα η οικονομική κρίση, και η περιπέτεια που περνά η χώρας μας, σηματοδοτεί όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να αναπτύξουμε τις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις, τη δικιά μας σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, να σταθούμε χωρίς δάνειες δυνάμεις στα δικά μας πόδια. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, για μια Ελλάδα περήφανη και αυτοδύναμη, δεν χωρούν τραμπουκισμοί και νεοφασισμοί. Δεν χωρά η βία και η αλητεία. Απαιτείται η νηφάλια, οργανωμένη και δημοκρατική απάντηση στα φαινόμενα της πελατειακής πολιτικής, των μικρών ή μεγάλων ολιγαρχιών, της ανομίας και της έλλειψης κράτους δικαίου.

Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Αυτό αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης κρίσης, που αφορά τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, τη σχέση της πολιτικής και των πολιτικών με την οικονομία, τη σχέση της πολιτικής με τους ίδιους τους πολίτες, είναι εντέλει κρίση που αφορά την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Σε αυτές τις προκλήσεις καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε και συλλογικά και ατομικά. Γιατί είναι κρίση που αφορά τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της. Τον καθημερινό μας δημοκρατικό πολιτισμό. Τις υποχρεώσεις μεταξύ μας και ευρύτερα, απέναντι στην κοινωνία. Η κρίση θα αντιμετωπισθεί μόνο δημοκρατικά, αλλιώς δεν θα αντιμετωπισθεί. Αυτό το διακύβευμα είναι και Ελληνικό και Ευρωπαϊκό.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΟΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τελικά, την προεκλογική τακτική του κ. Βενιζέλου και του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα που δημιουργείται όσο περνάνε οι μέρες είναι αντιφατική, θολή και τελικά αποσυσπειρωτική. Υποτίθεται ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιπαραθέτει την υπευθυνότητα, την σοβαρότητα, την συνέπεια και την ικανότητα τη δική του, αλλά και του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος, στην ανευθυνότητα, τον λαϊκισμό, την ασυνέπεια και την στελεχειακή γύμνια του Σαμαρά και της ΝΔ. Η χώρα, επιμένει μονότονα ο κ Βενιζέλος, βρίσκεται στον πυρήνα μιας πολυεπίπεδης κρίσης. Κι αυτό είναι σωστό. Επιμένει επίσης, ότι η εφαρμογή του προγράμματος του 2ου μνημονίου είναι το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Άλλωστε θυμίζει σε κάθε ευκαιρία, ότι το 2ο μνημόνιο είναι μια μεγάλη επιτυχία και μάλιστα δική του… Παρακάμπτοντας τεχνηέντως το γεγονός ότι ο ίδιος κλήθηκε να εφαρμόσει τις τελικές λεπτομέρειες μια συμφωνίας για το 2ο μνημόνιο, που είχε κερδίσει για την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου μερικούς μήνες πριν… 

Κι επίσης το γεγονός ότι το 2ο μνημόνιο υπάρχει γιατί υπήρξε ο μηχανισμός στήριξης και το 1ο μνημόνιο… Παράλληλα με τα παραπάνω όμως, ισχυρίζεται ότι:

1) Ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ με το 1ο μνημόνιο, (MEGA 18/4/2012), υιοθετώντας πλήρως την πρώτη άποψη Σαμαρά ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε βρει λύση αποφυγής της χρεοκοπίας, χωρίς το 1ο μνημόνιο. Και κυρίως υιοθετώντας το ψέμα Σαμαρά, και όχι μόνο, περί προσφυγής στο ΔΝΤ. Γιατί ασφαλώς ποτέ δεν υπήρξε προσφυγή στο ΔΝΤ. Αυτό που έγινε ήταν η χρήση ενός μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και συμπληρωματικά του ΔΝΤ. Μηχανισμού που είναι αναγκαίο να θυμίσουμε, πως δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση και αγώνα αποκλειστικά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μηχανισμού, που επίσης πρέπει να θυμίσουμε,  χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν σήμερα και άλλες χώρες του νότου της ΕΕ, ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία.


Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Απάντηση Γ. Παπανδρέου στην Σ. Βούλτεψη για τα ευρωομόλογο

Το 2011 κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξηγεί και τη σημασία της πρωτοβουλίας του για τα ευρωομόλογα και δίνει ένα γενικότερο πλαίσιο για το πως πρέπει να κινούνται και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να περιμένουν τον "από μηχανής Θεό"

"...Η πρότασή  μας για τα ευρωομόλογα σηματοδοτεί  τη δυνατότητα μιας μεγάλης αναπτυξιακής λογικής. Και καλώ όλους σε αυτή την προσπάθεια. Και μίλησα με εσάς κ. Σαμαρά, μη λέτε ότι δεν μίλησα για το θέμα των ευρωομολόγων, μη δημιουργείτε εντυπώσεις εδώ.
Έχουμε δικαίωμα ως Κίνημα, και αυτό κάνουμε, να διαμορφώσουμε  μια ομάδα, που θα κινηθεί. Και περιμένουμε βεβαίως από όλα τα κόμματα που συμφωνούν μαζί μας – και ξέρω ότι είναι πολλά – να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε ουσιαστικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις – το συζητήσαμε και μαζί.

Αν αυτά πετύχουν, καλώς. Θέλω όμως να τονίσω και να διευκρινίσω κάτι: το ένα εκατομμύριο των υπογραφών, βεβαίως, είναι μια διαδικασία που τώρα ξεκινά στην Ε.Ε., και ήταν και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επί δικών μας ημερών, όταν ήμασταν Κυβέρνηση.

Όμως, πολύ πιθανώς, να χρειαστεί  νωρίτερα. Τώρα, πράγματι χρειάζεται να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προωθήσουμε μια άλλη Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε και τη δυνατότητα, οι πολίτες της Ευρώπης να ασκήσουν, εάν δεν υπάρξει άλλος δρόμος, εκείνη την απαραίτητη πίεση, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Ναι, εμείς να γίνουμε  ο καταλύτης της Ευρώπης των  πολιτών και των λαών, για μια  μεγάλη αλλαγή σε αυτή την ‘Ενωση. Αν όμως αυτό δεν πετύχει, αν δεν πετύχει  η πορεία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα βρεθούμε σε μια Ευρώπη ισχνή και με προβλήματα, και εμείς, αλλά και άλλοι, όλοι θα έλεγα..."

Σήμερα, απαντά στη Σ. Βούλτεψη για το άρθρο της "ψέματα Παπανδρέου με την κάλυψη της ΕΕ" με το οποίο τον κατηγορεί για συνειδητή παραπλάνηση στο θέμα της έκδοσης των ευρωομολόγων


"Κυρία Βούλτεψη,
Σε σχετικό άρθρο σας, με τίτλο "ψέματα Παπανδρέου με την κάλυψη της ΕΕ", κρίνετε ουσιαστικά ως συνειδητά παραπλανητική την πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουρού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για την σύσταση επιτροπής, με στόχο την έκδοση ευρω-ομολόγου, στο πλαίσιο της "Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών".

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να κρίνουν και να κατακρίνουν και βεβαίως, οι δημοσιογράφοι να ελέγχουν πράξεις και παραλείψεις, ιδιαιτέρως όσων έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης μιας χώρας.

Ωστόσο, αναφερόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγείστε σε ένα συμπέρασμα, με το οποίο καταλογίζετε "ψέματα" στον τότε πρωθυπουργό, αγνοώντας σε όλο το φάσμα του συλλογισμού σας κάτι που αποτελούσε και τον πυρήνα της επιλογής του Γιώργου Α. Παπανδρέου - και που γνώριζαν όλοι ανεξαιρέτως εξαρχής.

Το γεγονός ότι, η πρωτοβουλία Παπανδρέου εκδηλώθηκε προκειμένου να αποτελέσει, αφενός μεν ένα σημαντικό μέσο κινητοποίησης πολιτών, φορέων και οργανισμών, αφετέρου δε έναν ισχυρό παράγοντα πίεσης προς τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, στην κατεύθυνση της έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Αυτό ήταν δεδομένο εξαρχής. Αν κάποιος αποκρύψει, συνειδητά ή λόγω ατελούς ενημέρωσης αυτήν την καθοριστική παράμετρο, τότε μπορεί να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα θέλει, από τα οποία δεν εξαιρούνται και αυτά στα οποία εσείς καταλήγετε.

Το γεγονός αυτό όμως, δεν συνιστά ενημέρωση, ούτε και δικαιολογεί οποιασδήποτε μορφής κριτική. Δημοσιογραφικά μάλιστα, ενέχει σκοπιμότητα, καθώς αποκρύπτει καθοριστικά στοιχεία ενημέρωσης από τον πολίτη. Και μάλιστα, το στοιχείο, που στην προκειμένη περίπτωση αποτέλεσε και τον πυρήνα της πρωτοβουλίας. Αυτόν της άσκησης πίεσης για να ανοίξει ο δρόμος προς το ευρω-ομόλογο.
Ας δούμε, λοιπόν, που βρίκονται τα ψέματα και που οι αλήθειες.

Η περίφημη «πρωτοβουλία πολιτών», όπως είναι γνωστό, προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και φυσικά, όπως και ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός κατ' επανάληψη είχε τονίσει, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή θα έπρεπε -πράγμα που έγινε πριν από λίγες μέρες- να ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική διαδικασία (διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κοινή θέση και τέλος ενσωμάτωση του Κανονισμού στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών).

Η πρωτοβουλία του Γιώρου Α. Παπανδρέου να συστήσει την Επιτροπή για το ευρω-ομόλογο, είχε ακριβώς αυτό το νόημα και αυτό το χαρακτήρα. Σε μια συγκυρία που η κρίση της ευρωζώνης βάθαινε, ταυτοχρόνως όμως άρχιζαν να εμφανίζονται δειλά - δειλά και οι πρώτες πρωτοβουλίες υπέρ του ευρω-ομολόγου (άρθρο Γιούνκερ-Τρεμόντι στους Financial Times, ψήφισμα υπέρ ευρω-ομολόγου στο Ευρωκοινοβούλιο κλπ), αλλά η αντίδραση/αντίρρηση της Γερμανίας παρέμενε σθεναρή, αποφάσισε να συγκροτήσει μια Επιτροπή πρωτοβουλίας.

Στόχος, να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός συντονισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να γίνει δηλαδή -όπως και έγινε- μια συντονισμένη καμπάνια υπέρ του ευρω-ομολόγου, η οποία να καταλήξει στη συλλογή υπογραφών ευρωπαίων πολιτών, μόλις το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα ήταν σε πλήρη εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι, η Επιτροπή που συγκροτήθηκε τότε είχε πλήθος συναντήσεων με προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη που υποστήριζαν την έκδοση ευρω-ομολόγου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, μόλις 2 μέρες μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Γιώργου Α. Παπανδρέου, για τη σύσταση Επιτροπής για το ευρω-ομόλογο, ο Πρόεδρος της ΝΔ -μονίμως αγωνιών αλλά και μονίμως ερχόμενος δεύτερος- έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τασσόμενος υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου!
Τέλος, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε νέας δήθεν αποκάλυψης, σχετικά με επιλογές και πρωτοβουλίες Παπανδρέου, σημειώνεται ότι, κατόπιν όλων αυτών των πιέσεων - και προφανώς όχι μόνο των ελληνικών- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν από περίπου 5 μήνες, να παρουσιάσει την γνωστή «Πράσινη Βίβλο» για τα ευρω-ομόλογα, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα μπροστά τη σχετική προσπάθεια.
                                         
ΥΓ 1. Το γεγονός και μόνο ότι, ουδείς μέχρι σήμερα, ούτε και αυτή ακόμη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, άσκησε αρνητική κριτική σε αυτήν την πρωτοβουλία Παπανδρέου, οφείλετε στο ότι όλοι, εκτός από εσάς(!), γνώριζαν την ουσία και τη σημασία της πρωτοβουλίας. Εσείς την αποσιωπάτε. Γιατί άραγε;

ΥΓ 2. Σχετικά και με τη συγκεκριμένη, όπως και με άλλες επιλογές Παπανδρέου, θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί, που δεν περιμένουν τον από μηχανής Θεό για να δώσει λύσεις, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αγωνίζονται. Αυτή εξάλλου είναι και η διαφορά μεταξύ προόδου και συντήρησης.

ΥΓ 3. Εντέλει, αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε "ψέματα", είναι και η αλήθεια της πρωτοβουλίας του Γιώργου Α. Παπανδρέου."

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Υπάρχει ανάσταση και πρέπει να το πιστέψουμε


Μετά το Γολγοθά, έρχεται η Ανάσταση. Η Ελλάδα περνά τον Γολγοθά της, όμως υπάρχει Ανάσταση και πρέπει να το πιστέψουμε. Να εργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα σε μια νέα Ευρώπη. Να καλλιεργήσουμε μια νέα νοοτροπία για την κοινωνία μας. Να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας αλλά και τις πολιτικές μας, διασφαλίζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση και την ανάγκη να προχωρήσει σε κείνες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα υπηρετούν τον πολίτη, θα κατοχυρώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και την ισοπολιτεία.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

To ΔΝΤ και η τρόικα δεν ήρθαν από μόνοι τους


To ΔΝΤ και η τρόικα δεν ήρθαν από μόνοι τους.
Σαν να γίναμε κράτος το 2009. Έτσι συμπεριφέρεται η πλειοψηφία των ΜΜΕ, των πολιτών και ίσως και η πλειοψηφία των πολιτών. Κρίθηκε η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου σαν να ξεκινούσε από το μηδέν τη συγκρότηση της χώρας, των θεσμών, του δημοσίου, της υγείας, της παιδείας. Όλα αυτά για τα οποία εμείς χρόνια εκφράζαμε τις διαμαρτυρίες μας δεν υπήρχαν, δεν αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Αλλά και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο. Πόσοι από εμάς αναρωτιόμασταν ,,μέχρι που θα πάει,,.
Και μετά; Απορία, αγανάκτηση, θυμός γιατί ήρθε το ΔΝΤ. Μα μόνη της η πενταετία της ΝΔ θα ήταν αρκετή για τη διάλυση του κράτους, την ισοπέδωση των θεσμών και την ενίσχυση της διαφθοράς.
Και αν τα ΜΜΕ θέλουν σκόπιμα να σταθούν στην μετά 2009 εποχή, παρουσιάζοντάς την από τη δική τους οπτική γωνία εμείς θέλουμε να θυμίσουμε ακόμη μια φορά την πενταετία.

Τα 6 top σκάνδαλα της ΝΔ, που δεν ήταν μια απλή διαδικασία διαφθοράς, αλλά η απόδειξη το πώς λειτουργούσε το κράτος, οι θεσμοί επί μια 6ετία περίπου. Έτσι ως μια υπενθύμιση:


Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Δήλωση Γ. Παπανδρέου


«Η χώρα, οδηγείται σε μια από τις κρισιμότερες μετά την Μεταπολίτευση εκλογικές και εθνικές μάχες. Οι Έλληνες πολίτες, κυριαρχικά, θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Ήδη, έχουν γίνει πολλά προκειμένου να βγεί με ασφάλεια η χώρα από την κρίση. Εχει μπει η μαγιά για τις μεγάλες αλλαγές σε θεσμούς και στο κράτος, το οποίο δυστυχώς αποτέλεσε τροχοπέδη για την χώρα, ενώ απαιτείται να είναι συμπαραστάτης και να απελευθερώνει τις δυνάμεις του Ελληνικού λαού.

Απαιτείται να γίνουν πολλά ακόμη. Αλλαγές που εδραιώνουν μια παραγωγική Ελλάδα, δημιουργική και αυτόνομη. Αυτή τη μάχη την δίνουμε μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές, όπου οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και πλήγματα από το μη παραγωγικό κεφάλαιο, το κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ακόμα και παρασιτικά διογκώθηκε σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί είναι τελικά και μια προσπάθεια, ένας αγώνας για την ίδια την δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι, η δυναμική των εξελίξεων ανέδειξε και τις αδυναμίες των πολιτειακών θεσμών, και λάθη, και παραλήψεις και καθυστερήσεις.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η επόμενη φάση αποτελεί ιστορική πρόκληση, ώστε να εμπεδώσουμε με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και ισχυρή πολιτική βούληση ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας, ένα κράτος παραγωγικό. Είναι μια πρόκληση - στοίχημα, διακύβευμα για το οποίο πάλεψαν διαχρονικά οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.


Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μιλάει και ο Πρετεντέρης για "κοροϊδία"


Με άρθρο του στα ΝΕΑ και με τίτλο "μας κοροϊδεύουν" [http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4708690] ο δημοσιογράφος Πρετεντέρης, αναφέρθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων σχετικά με το όργιο των τροπολογιών των τελευταίων ημερών από Βουλευτές όλων των κομμάτων. Τροπολογιών που στην πλειοψηφία τους ήταν ρουσφέτια και τίποτε άλλο.

Ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης θα συμφωνούσε απόλυτα με το άρθρο του δημοσιογράφου. Όμως επειδή ο Πρετεντέρης ούτε χθεσινός είναι, αλλά πολύ περισσότερο, δεν είναι άσχετος με την εξουσία στην χώρα μας (δυστυχώς) δεν είναι από αυτούς, που πρέπει μόνο να καταγγέλλουν έως να σφυρίζουν.
Γιατί ο κύριος Πρεντετέρης πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από όλους –και γνωρίζει – ότι στην πολιτική γενικότερα δεν μπορείς να στηρίζεσαι στις καλές προθέσεις και στη ηθική συμπεριφορά αυτών που συμμετέχουν, αλλά οφείλεις να δημιουργήσεις θεσμούς και κανόνες που θα εμποδίζουν, αν όχι αποτρέπουν, τέτοιες συμπεριφορές.

Και τι οδήγησε τους Βουλευτές στην απαράδεκτη, όντως – διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών με ρουσφέτια; Η ανασφάλειά τους όσον αφορά την εκλογή τους.

Μήπως, όμως, μπορεί ο Πρεντετερης και οι άλλοι μεγάλοι δημοσιογράφοι να θυμηθούν τη στάση τους όταν ο Παπανδρέου πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος;

Μήπως το εκλογικό σύστημα αυτό θα περιόριζε κατά πολύ την εξάρτηση των πολιτικών από τα συμφέροντα και την πελατειακή λογική. Μήπως; λέμε εμείς.

Αλλά πόσες φορές προβλήθηκε από τον Πρεντετέρη η ανάγκη αυτή; Μα πώς να το πράξει αυτό αφού τον βολεύει και τον ίδιο και τους εργοδότες του, ο έλεγχος και η εξάρτηση των βουλευτών, από αυτούς, την λεγόμενη τέταρτη εξουσία.

Γι αυτό κ. Πρεντετέρη στο επόμενο άρθρο σου, θα σε παρακαλούσαμε να βάλεις και ένα ΥΓ που θα λέει. «Το άρθρο απευθύνεται σε όλους όσους δεν με γνωρίζουν. Αυτοί που γνωρίζουν εμένα και το ρόλο μου, παρακαλώ, να μην ασχοληθούν μ αυτό». Έτσι, για να ξεχωρίσουμε την κοροϊδία από την πένα που στηλιτεύει.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ NEW AMERICA FOUNDATION


Ευχαριστώ το New America Foundation, για τη σημερινή συγκέντρωση, ενός τέτοιου εκλεκτού ακροατηρίου. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, και θα προσπαθήσω η εισαγωγική ομιλία μου να είναι σύντομη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, στην Ελλάδα.

Όπως ακούσατε πριν, έχω σχέση με μια «βρώμικη» λέξη, όντας επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ίσως με δύο «βρώμικες» λέξεις, ευρωπαίος σοσιαλιστής, που, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι μια από τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια πολύ γρήγορη περιγραφή για την ιδιότητα μου, εκτός από αυτήν του πρώην πρωθυπουργού. Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια Οργάνωση που έχει περίπου 160 μέλη. Υπάρχουν περίπου 40 κόμματα που αναμένουν να γίνουν ή θέλουν να γίνουν μέλη αυτής της Οργάνωσης, και είμαστε 50 κόμματα που συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είμαστε; Λοιπόν, μπορώ να σας δώσω μερικά ονόματα. Το κόμμα του Νέλσωνα Μαντέλα, του Τόνι Μπλερ, του Σιμόν Πέρες, της Μισέλ Μπατσελέτ, του ανερχόμενου ηγέτης του Μεξικού που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Είναι όλοι στην Οργάνωση. Τα κόμματά τους, είναι μέλη της Διεθνούς.

Επειδή η λέξη "σοσιαλιστική" συνδέεται με κάθε είδος εννοιών, τύπου «Frankenstein», θέλω να σας πω ποιές είναι οι τρεις αρχές που υπηρετούμε:

1) Δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε για εκδημοκρατισμό και ανανέωση της δημοκρατίας.

2) Δικαιοσύνη και η ισότητα. Η αίσθηση της δικαιοσύνης και της ισότητας.

3) Ανάπτυξη. Αλλά θα έλεγα ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά τώρα που εξετάζουμε πώς μπορούμε να συμφιλιώσουμε την δική μας ανάπτυξη με τις επόμενες γενιές και, φυσικά, έναν πλανήτη που, αν και μερικοί μπορεί να το αρνούνται, έχει πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίζει τεράστιες κλιματικές αλλαγές, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν στον όλεθρο.

Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την κρίση που περάσαμε και έζησα, προσπαθώντας να προκαλέσω τη συζήτηση, μιλώντας λίγο και για τους μύθους γύρω από αυτή την κρίση.


Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

βενιζέλου ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ: υποθέσεις, που τις θεωρούμε απο την αρχή σωστές


ώρα 03.00 τα ξημερώματα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φεύγει από την Άμυνα
για να πάει στον πραγματικό πόλεμο

…σαν έτοιμος από καιρό!
τόσο επιβλητική παρουσία, τέτοιο εκτόπισμα! Μα άφορτο! Με την πλέον πληθωρική προσωπικότητα, μα το πλέον ασθενικό πολιτικό κριτήριο. Καμουφλαρισμένα όλα κάτω από το μύθο της …ευφυΐας του! Το θρύλο της ευφυΐας του μη σου πω…
Τα «κατορθώματά» του έχουν ιστορική σημασία, ως κακώς κείμενα, κακές πολιτικές παρεμβάσεις και νομοθετικό έργο αμφιβόλου ποιότητας, που όμως όποια αναφορά τούτη την ώρα, δε θα έκανε καλό στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κινήματος. Να (μην) τα λέμε όλα…
Περί της πολυσυζητημένης και αμφιλεγόμενης ευφυΐας του ωστόσο, υπάρχει ΜΙΑ καταγεγραμμένη μεγάλη στιγμή της: η «πραξικοπηματική» ανάληψη της …ευθύνης και του βάρους εξόδου της χώρας από την κρίση! Το λέει και μόνος του: «φεύγω από την Άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο»

Ήταν τότε που,
οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούσαν
η κοινωνία αγανακτούσε με ή χωρίς εισαγωγικά
τα νούμερα από την 1η δανειακή σύμβαση ΔΕΝ έβγαιναν
η στάση της Τρόικα σκλήραινε
το ίδιο και η στάση των Εταίρων
περισσότερο όμως μεγάλωνε ο φόβος για χρεοκοπία
Αυτά συνέβαιναν σωρευτικά…

Όμως ένα πρωί,
ακαριαία πια,
ξάφνου,
όσοι βουλευτές πασοκ ΔΕΝ παραιτήθηκαν
αμφισβήτησαν τη δεδηλωμένη (καμιά δεκαριά το σύνολο)
Σαν ντόμινο έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο και όλοι μαζί μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα του megamou έξω από το περιστύλιο.
Και ήταν 16 Ιουνίου θαρρώ, τότε που οοοοολη αυτήν η …πασαρέλα, εντόπισε κενό στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό βέβαια κράτησε ΜΙΑ μέρα, γιατί την «επόμενη» (21.06.2011) έδωσαν ΣΥΣΣΩΜΟΙ ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπανδρέου και ο Βενιζέλος κέρδισε την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, που …ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ! Ήταν την ίδια στιγμή που ο Παπανδρέου άνοιγε την κουβέντα για το περιβόητο και μοιραίο όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια θεσμό του δημοψηφίσματος 

Σε παράλληλη διάσταση ζούσαμε μεγάλες στιγμές! Πάλευε η χώρα με τον εαυτό της. Σα διχασμένη προσωπικότητα, σα σχιζοφρενής.  Τότε που η αριστερά «διόρθωνε»  την Ιστορία σε απόλυτη σύμπραξη με την υστερία ενός φασίστα και την φαντασιοπληξία «διακεκριμένων» αντιμνημονιακών-δραχμολάγνων ηρώων . Τότε που ο «Ζορρό» έσκυβε και φύλαγε το χέρι του Μίκη.
Την ίδια στιγμή που κάποιοι κέρδιζαν λίγο χρόνο, ώστε η χώρα να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα από τη στάση πληρωμών, ώστε η χώρα να μην πτωχεύσει, ώστε το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο με την περίφημη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.

«Ώστε η χώρα να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς της με το παρελθόν, για να μπορέσουμε πια να αφιερώσουμε απερίσπαστοι όλες μας τις δυνάμεις στο σήμερα και το αύριο, στο μέλλον» Γιώργος Παπανδρέου


Και ενώ ο χρόνος κύλαγε, ο Ευάγγελος ορκίζεται στο λόγο της τιμής του πως έκανε σε όλη αυτήν τη διαδρομή το πατριωτικό του καθήκον. Και εμείς βεβαίως δεν είχαμε κανένα λόγο να ΜΗΝ τον πιστέψουμε. Όμως ήταν Νοέμβρης θαρρώ, που η ίδια «πασαρέλα» πυροδοτείται ΠΑΛΙ! Και σα να μην πέρασε μια μέρα, ο Παπανδρέου κηρύσσεται ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΛΙ μπροστά στο συνεργείο του megamou. Τα ίδια κορίτσια κάνουν τα ΙΔΙΑ «νάζια» και τώρα το παιχνίδι έχει χοντρύνει για τα καλά! Πάρε και ένα guest να χεις να πορεύεσαι, μήπως και δε σου δένει το αυγολέμονο! Μήπως λέγω…


Μετά ήρθε το δημοψήφισμα 


Τότε ο Ευάγγελος τη μια μέρα το χαρακτήριζε  λυτρωτική και εκτονωτική κίνηση Παπανδρέου και την άλλη (μέρα, κυριολεκτώ) δήλωνε πως "το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας δεν μπορεί να εξαρτηθεί απο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος" (Λινκ για την κωλοτούμπα δε δίνω, τα είπε από νοσοκομείου, που είχε πάθει κάτι στομαχικές διαταραχές. Ήταν εξουθενωμένος…)

Μετά ο Παπανδρέου «πέφτει»! Δεν το λέω εγώ, δείτε εδώ  (από το  30' και μετά, πριν λέει βαρετά λόγια για Κοινωνική Συμφωνία)

Από τότε και μέχρι τις εκλογές του νέου Προέδρου του ΠαΣοΚ το χρονικό της αφήγησης είναι τουλάχιστον πληκτικό. Αφού έχουμε «καθαρίσει» το τοπίο! Δείτε καλέ τον Καστανίδη μέχρι το τέλος, τα λέει πολύ ωραία!!!

[στον Πρόεδρο της νέας Νέας Δημοκρατίας_ και το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος, δε θα αναφερθώ για ευνόητους λόγους# ας_όψεται_η_συσπείρωση]

Με την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου ως Πρόεδρου του ΠαΣοΚ, οι παραδοχές σύντροφοι τελειώνουν! Για την ακρίβεια κλειδώνουν!
Κλειδώνουν τότε που όλοι οι άνθρωποι που κατήγγειλαν τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΠαΣοΚ, αυτομάτως μεταλλάσονται σε ανθρωπάκια του νέου Προέδρου του

 Case closed

για την έρευνα- διαλεύκανση
 τα ορφανά του Προέδρου

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της "Επιτροπής Στίγκλιτς"


 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει εδώ και λίγα χρόνια η Διεθνής για τα παγκόσμια Οικονομικά Ζητήματα, της οποίας προήδρευσε, και που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Παρόλο που έχουμε λάβει ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση»

«Από την εμπειρία μου, και έχοντας μιλήσει με πολλούς, ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση αν ακολουθείται απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη; Πώς θα γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ως ήπειρος, αλλά και οι χώρες ξεχωριστά μέσα σ’ ένα διαρκές μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον;»

«Και όλα αυτά, με τρόπο που να είναι βιώσιμος και να προωθεί την πράσινη οικονομία, αλλά να μην υπονομεύει το κοινωνικό μοντέλο πρόνοιας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ο Τζο Στίγκλιτζ μου θύμισε τον Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι αυτό είναι το τέλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα, γιατί έχουμε προφανώς πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, πολύ πιο ισότιμες κοινωνίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο ο Τζο έχει πρόσφατα γράψει και σύντομα θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με την ανισότητα και τις πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συνάντηση Παπανδρεόυ- Κλίντον στη Νέα Υόρκη


Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον. Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις «προοδευτικές απαντήσεις» σε αυτή την κρίση, με τους. Παπανδρέου και Κλίντον να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης της δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκαν και στην πρωτοβουλία Κλίντον για την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ιδιαιτέρως για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Παπανδρέου


H Επιτροπή ,,Στίγκλιτς,, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την οικονομία θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση θα πάρουν μέρος αρχηγοί κρατών και κομμάτων που μετέχουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στελέχη διεθνών οργανισμών και επιφανείς οικονομολόγοι.

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, οι επιπτώσεις της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και οι προοδευτικές στρατηγικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης και την είσοδο στην ανάπτυξη είναι τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν.

Την επόμενη της συνεδρίασης της Επιτροπής Στίγκλιτς, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε συζήτηση που διοργανώνει το "think tank new America" με τη συμμετοχή εκπροσώπων του οικονομικού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.

Πως εξοντώνεις οριστικά έναν (πολιτικό) βρικόλακα;;;

Εγώ σύντροφοι να δεχτώ, πως το πρόβλημα ήταν ο "Προδότης"! Και δεν αναφέρομαι στους ...αυθεντικούς, αγνούς, παρθένους, πατριώτες, αντιμνημονιακούς αγωνιστές! Στους «καμμένους», στους «θα σου φέρω κινέζικα» (φράγκα και ουχί ενδύματα), στους «δώσε κουτόφραγκε επιδότηση, αλλά «τα τέτοια μου θα πάρεις πίσω»»! Αυτοί δε χρησιμοποιούν εισαγωγικά στη λέξη προδότης ούτε καν για τους τύπους!!! Τη στήνουν την κρεμάλα στο πι και φι και φτύνουν και το κουκούτσι που λέει ο λόγος ... Άστους αυτούς! Κι ας σέρνεται ξοπίσω τους ο κυρίαρχος πλην όμως ...εξαπατημένος λαός ! Από φόβο! Και από φτώχια! Και από γκρίνια! Μ’ αυτούς θα ασχοληθούμε στο μέλλον. Άμα και εφόσον πληρούν κριτήρια "κυβερνώσας" αριστερής πλην όμως πατριωτικής πρότασης διακυβέρνησης (δηλαδή, μάλλον ποτέ)

Αναφέρομαι στους άλλους, τους ...μνημονιακούς. Τους ευρωπαϊστές. Πασόκους (κυρίως πασόκους), δεξιούς, μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές, αυτούς. Αυτούς τους γουαναμπήδες, που ακόμα και σήμερα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στηλιτεύουν εκτός από τις προδοτικές συμβάσεις που υπέγραψε/δρομολόγησε ο "Προδότης" με χωρίς, ή με ολίγη διαπραγμάτευση, στηλιτεύουν και την ανεπάρκεια (του προδότη Παπανδρέου) στην παραγωγή και προαγωγή μεταρρυθμίσεων! Ακόμα και αυτούς που πρόκριναν (και ακόμα προκρίνουν) την επιλογή του τεχνοκράτη, του απαλλαγμένου από πολιτικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις Π/Θ της χώρας κύριου Λουκά Παπαδήμου!!!
Σήμερα λοιπόν όλοι σιωπούν!!!! Ξαφνικά ΔΕΝ είναι και τόσο μεταρρυθμιστές, ΔΕΝ είναι και τόσο εκσυγχρονιστές! Παρά μονάχα σιγοντάρουν το νέο λαϊκιστικό άσμα "τροπολογίες υπάρχουν". Έλα πάρε κόσμεεεεεε, και ταξί έχω, και βυτίο έχω, και σύγκλητο έχω, να τα δώσω;;;;;
Τόσες πλατφόρμες και τόσα Ζάππεια ένθεν και ένθεν, χαμένα στην άγρα ψήφων σε θολά νερά.

Και η κοινωνία σαστισμένη! Τη μία της ζητάνε να συμμορφωθεί, να ματώσει για την ακρίβεια, να ζήσει με όρους χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μπας και βγούμε από την κρίση και από την άλλη, της κλείνουν πια φανερά το μάτι, φλερτάροντας πάλι με το ρουσφέτι και την ...επανίδρυση του κράτους με όρους ...Καταλληλότερου! Και όλα εκείνα τα μέτωπα που είχαν ανοίξει επί "Προδότη" Παπανδρέου με συντεχνίες, συμφέροντα και επαγγέλματα, ξάφνου ΟΛΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ!

Το παραμύθι σύντροφοι έχει πάντα δράκους. Μερικοί θα αποσυρθούν, τους πιάνει βλέπεις το νέο ...συνταξιοδοτικό. Πάρε παράδειγμα τη Βασούλα (ναι δράκαινα είναι κι αυτήν, γιατί σου κάνει εντύπωση): η πρώην υπεχωδε, υπεσδδα, ανάπτυξης, εμπορίου etc etc (που όσο και αν έψαξα, ΜΙΑ αυτοκριτική της ΔΕ βρήκα) έπαψε να ψάχνει τον Ιππότη της! Αλλιώς θα κατέβαινε υποψήφια προς αναζήτηση, προς βρώσιν και πόσιν!

Έχει και δράκουλες! Πιο αιμοβόρους!!! Αυτοί όμως, όσους γάμους και να κάνουν μεταξύ τους, ατροφούν, παραμορφώνονται και κυρίως συρρικνώνονται μόλις αντικρύσουν το φως του ήλιου...

πως εξοντώνεις λοιπόν οριστικά ένα βρικόλακα;;;  φτου σκόρδο και φτου σταυρό ...προτίμησης!!! Α, …και ένα ξύλινο παλουκι ;)))

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Στις πόσες μυστικές συμφωνίες Τραπεζιτών δικαιώνεται ο Παπανδρέου;;;;

Μετά την αποκάλυψη του Πρακτορείου Reuters αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο απο το Κουτί της Πανδώρας:


Με τον πρόεδρο της Πειραιώς, την σύζυγό του αλλά και τις επιχειρηματικές του ικανότητες ασχολήθηκε το Reuters το οποίο μέσα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ανέδειξε τις σχέσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων του Μιχάλη Σάλλα και της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Μιχάλης Σάλλας, εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και η σύζυγος του Σοφία Στάϊκου σύμφωνα με το ρεπορτάζ φαίνεται να είναι «ένα από τα πιο ισχυρά ζευγάρια της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί σύμβολο των χρόνων της ταχείας ανάπτυξης που είχε η χώρα από το 2001 που εντάχθηκε στο ευρώ». Σύμφωνα όμως με έρευνα στα έγγραφα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών καταστάσεων και τα αρχεία ιδιοκτησίας, φαίνεται πως το ισχυρό ζευγάρι «μπορεί επίσης να είναι αντιπροσωπευτικό της έλλειψης διαφάνειας και της χαμηλής εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν τροφοδοτήσει τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα».
Ο Σάλλας τέθηκε επικεφαλής της Πειραιώς από την κυβέρνηση πριν από 21 χρόνια, προτού η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί. Κατέχει περίπου το 1,5% της τράπεζας, της οποίας η τιμή των μετοχών της έχει πέσει 97%, μετά την κορύφωσή της το 2007. πέραν όμως αυτής του τη θέση, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά έχει στην ιδιοκτησία του μια σειρά από ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων οι οποίες σύμφωνα με τις δημόσιες εγγραφές φαίνεται να έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από την αγορά ακινήτων σε συνεργασία με την Πειραιώς κλείνοντας συμφωνίες που δεν είχαν κοινοποιηθεί στους μετόχους.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ένας μύθος για τη Βασούλα


H Βάσω Παπανδρέου, ως άλλη εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή της στη real news καταλογίζει στο Γιώργο Παπανδρέου καταστροφικές - εγκληματικές ευθύνες κατα τη διακυβέρνηση της χώρας την προηγούμενη διετία και δικαιωματικά θα λέγαμε, έλαβε την παρακάτω σκληρή απάντηση από συνεργάτες του πρών Πρωθυπουργού. Τέτοια εμμονή, ούτε ο Μιχελάκης ...συντρόφισσα!!!

«Η Πρωταπριλιά και μόνο θα μπορούσε να δικαιολογεί τα όσα δηλώνει σήμερα η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι, η κυρία Παπανδρέου, ήταν απούσα από τη χώρα καθ´ όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης και ιδιαιτέρως την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ετσι εξηγείται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις εγκληματικές αντιλήψεις και πρακτικές που είχαν εδραιωθεί και έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Δεν γνωρίζει ούτε ότι το έλλειμμα έφτασε σχεδόν το 16%, ούτε και το ότι το χρέος υπερδιπλασιάστηκε, την περίοδο Καραμανλή.

Δεν γνωρίζει ότι κανείς δεν εμπιστευόταν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευε η τότε Κυβέρνηση για το μέγεθος του προβλήματος.

Προφανώς, δεν γνωρίζει τίποτα για την αδιαφάνεια, τις σπατάλες, τις ολιγαρχίες, τις προνομιούχες συντεχνίες που λεηλατούσαν τον πλούτο του Ελληνικού λαού. Δεν γνωρίζει τίποτα για το πελατειακό κράτος και την διαφθορά που μας κόστισε πολλά χαμένα δισεκατομμύρια.

Η στάση του κάθε ενός μας απέναντι στα φαινόμενα αυτά, όπως και απέναντι στις προσπάθειες ποδηγέτησης της πολιτικής ζωής του τόπου, κρίνεται από τον λαό και την ιστορία.

Η χώρα και οι Ελληνες, όμως, πληρώνουν σήμερα όλα αυτά για τα οποία η κυρία Παπανδρέου δεν φαίνεται να έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως.

Η ίδια, ενεργά παρούσα τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μοιάζει να διακατέχεται από επιλεκτική μνήμη για όλα αυτά. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου της.

Φαίνεται ότι, η κυρία Παπανδρέου έχει τους λόγους της να θέλει να αγνοεί αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες και να πλάθει τον δικό της μύθο για τα τεκταινόμενα στη χώρα.»

Ανακοίνωση γραφείου Γιώργου Α. Παπανδρέου για δημοσίευμα εφημερίδας "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"


Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ, δημοσιεύει σήμερα δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες περί συναντήσεων του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στα τέλη του 2009, με στελέχη της Goldman Sachs, όπως και περί συναντήσεων με τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Αφού σημειωθεί ότι, δεν πρόκειται περί νέων πληροφοριών, όπως σκοπίμως αναφέρεται στο δημοσίευμα προκειμένου να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις περί αποκαλύψεων, και αυτό, γιατί και η συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε σε δημόσιο χώρο έχει δημοσιοποιηθεί και γιατί ο ίδιος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει δηλώσει κατ´ επανάληψη σε συνεντεύξεις του ότι συζητούσε τότε με πολλούς παράγοντες της παγκόσμιας κοινότητας τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας, εξηγώντας αναλυτικά τι ακριβώς αναζητούσε, τονίζεται ότι:

Πρώτον, τέτοιες συναντήσεις ήταν πολλές και συχνές. Υπενθυμίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε μαραθώνιο συναντήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, σε στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεύτερον, κανείς δεν μοιράζει χρήματα, όπως κάποιοι θέλουν να μας πείσουν για τους δικούς τους λόγους. Και πολύ περισσότερο, ούτε η Goldman Sachs ούτε κανείς άλλος προσέφερε δάνεια ύψους 50 δις ευρώ στην Ελλάδα!

Αυτά δεν ανήκουν απλώς στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, είναι απολύτως ψευδή και διακινούνται σκοπίμως.

Τρίτον, τον μύθο αυτό, περί πολλών χρημάτων που, δήθεν, μας έδιναν από τη Ρωσία, την Κίνα και τον Αραβικό κόσμο, και εμείς δεν τα παίρναμε(!), έχουν πλάσει και αναπαράγουν κατά διαστήματα, κάποια συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Μόνο που την ίδια ώρα σκοπίμως αποσιωπούν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι, την ίδια περίοδο, η ηγεσία της Ρωσίας μας συμβούλευε όχι μόνο σε συναντήσεις άλλα και με δημόσιες δηλώσεις, να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ.

Και ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθετε πάντα το αίτημα για αγορά ελληνικών ομολόγων, σε αυτό δεν ανταποκρίθηκε άλλος παρά μόνο η ηγεσία της Κίνας, που δημοσίως δεσμεύτηκε για αγορά 5 δις ευρώ, κάτι που και έκανε.

Γνωρίζει βέβαια ο Ελληνικός λαός ότι, ακόμα και αυτές οι χειρονομίες καλής θέλησης και εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το δυσθεώρητο χρέος και το έλλειμμα.

Τέταρτον, ο μύθος αυτός μπορεί να φαίνεται καλός, αλλά "δεν βγάζει δράκο".

Πέμπτον, οι εμπνευστές και διακινητές του έχουν έναν διπλό στόχο.

Από τη μια, να βγάζουν από το κάδρο των ευθυνών, όσους πραγματικά ευθύνονται για το πρόβλημα. Τον κ. Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη, να καλλιεργούν κλίμα πολιτικής ομηρίας για τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί; Γνωρίζουν αυτοί από "γραμμάτια".

Έκτον, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η άποψη των εμπνευστών του μύθου για την Goldman Sachs. Πρέπει η χώρα να συνεργάζεται μαζί της ή όχι. Γιατί σήμερα κατηγορούνται πολλοί για συνεργασία μαζί τους στην διαχείριση του χρέους. Μάλιστα αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Το ρωτούμε, γιατί οι ίδιοι οι εμπνευστές του μύθου μας έχουν ενημερώσει σε άλλες περιπτώσεις για το κακό που έχει κάνει η ίδια εταιρεία στη χώρα.

Ας σταθεροποιηθούν επιτέλους. Με "δυο μέτρα και δυο σταθμά" δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη χώρα.

Ποιος ξέρει, μπορεί οι πολιτικοί τους φίλοι να χρειαστούν κάποια στιγμή βοήθεια για τη χώρα.

Ανακοίνωση Παπακωνσταντίνου για «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»


Για άλλη μια Κυριακή, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» συνεχίζει τη γνωστή εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας κατά του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ας θυμίσουμε για άλλη μια φορά τα κίνητρα της εφημερίδας: οι γνωστές φορολογικές εκκρεμότητες του εκδότη της Θέμου Αναστασιάδη.

Ας θυμίσουμε, επίσης ότι ο Υπουργός ΠΕΚΑ έχει ασκήσει αγωγή κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμηση.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται εύλογα από κάθε καλόπιστο Έλληνα πολίτη είναι πόσο ακριβώς χρόνο χρειάζεται η Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίσει αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες ή να μπει στο αρχείο μια φορολογική υπόθεση.

Είναι τρεισήμισι χρόνια ένας ευλογος χρόνος, για να μάθουν οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη με τη γνωστή βαλίτσα με τα περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ;

Μέχρι τότε, είναι βέβαιο ότι ο κύριος Αναστασιάδης θα συνεχίσει κάθε Κυριακή να βάλλει μέσα από την εφημερίδα του κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από: http://www.gpapak.gr/deltia-typou/anakinosi-schetika-me-ena-akoma-dimosievma-tis-efimeridas-proto-thema/